Propunere legislativă inițiată de Marcel Vela, blocată în Camera Deputaților! Din ordinul Olguței Vasilescu, acuză liberalul!

modelmic

Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 236/2010 privind sistemul unitar de pensii publice care prevede ca persoanele care au locuit timp de 30 de ani în mai multe localități afectate de poluare, în unele zone miniere sau centre siderurgice, cât şi pe o rază de 8 km faţă de acestea, să aibă dreptul să se pensioneze cu doi ani mai devreme este blocată în Camera Deputaților din ordinul Liei Olguța Vasilescu, acuză senatorul de Caraș-Severin, Marcel Vela, unul din inițiatorii propunerii. Liberalul speră ca noul ministru al Muncii să aibă o atitudine diferită și să repună proiectul pe traseul legislativ.

Mai exact, propunerea prevede ca persoanele care au locuit timp de 30 de ani în 24 de localități să aibă dreptul să se pensioneze cu doi ani mai devreme, fără penalități. Și aceasta din cauza poluării extreme din acele zone. Printre cele 24 de localități se numără și șase din Caraș-Severin: Anina, Armeniș, Ciudanovița, Moldova Nouă, Oțelul Roșu, Reșița. În prezent, de această facilitate beneficiază doar persoanele aflate în Baia Mare, Copșa Mică, Târgu Mureș, Zlatna și din localitățile miniere din Valea Jiului. Propunerea inițiată de Marcel Vela a trecut de Senat, dar nu a mai ajuns să fie dezbătută și în Camera Deputaților.

Inclusiv PSD-ul a votat amendamentul meu, pentru că erau și amendamente de la PSD. De exemplu, senatorul de Mehedinți a adăugat pe același amendament cu mine Combinatul de Apă Grea din Severin. Proiectul a trecut de Senat, iar acum este blocat la Camera Deputaților, la Comisia de Muncă, din ordinul Olguței Vasilescu.

Nici nu îl supun dezbaterii ca să audă alegătorii că se votează împotriva proiectului. Pentru că normal, în Reșița, în Severin, sau în Oțelu Roșu, Moldova Nouă, oamenii ar spune că deputații din PSD au votat împotriva lor și ar fi o bilă neagră electorală și atunci au găsit formula să îl blocheze pe traseul legislativ în sertarul președintelui de la Comisia de Muncă din Camera Deputaților”, a declarat Marcel Vela, în cadrul unei conferințe de presă susținută la Reșița.

Senatorul liberal a adăugat că speră ca noul ministru al Muncii să deblocheze proiectul, afirmând chiar că și deputații social-democrați din Caraș-Severin ar putea lua atitudine și cere Biroului Permanent și Comisiei din Camera Deputaților repunerea inițiativei pe traseul legislativ.

Orice lege care ajută oamenii care au suferit de-a lungul vieții este o lege bună pe care orice parlamentar trebuie să o susțină. Nu sunt multe localități vizate de această propunere și nici sistemul de pensii nu pierde foarte mult, pentru că oamenii care au trăit în zone poluate oricum nu beneficiază de pensie cât ar trebui să beneficieze, sau să fac altfel paralela, măcar la fel de mult cât cei din zonele ionizate, să zicem, de la Herculane. Și atunci este un drept pe care îl au, să iasă și ei cu doi ani mai devreme la pensie”, a mai precizat Vela.

Karina TINCUL

Stiri similare

2 Comentarii

 1. zero

  „Printre cele 24 de localități se numără și … Armeniș…”
  „Nu sunt multe localități vizate de această propunere… ” a mai precizat Vela.
  Efectul urmărit: persoana care a crescut vacile pe la Armeniş, timp de 30 de ani şi pe o rază de 8 Km, “din cauza poluării extreme din acele zone” … să aibă dreptul să se pensioneze cu doi ani mai devreme, fără penalități.
  Şi vacile nu?

  Raspunde
 2. DIRPES Ion

  DE UNDE AI SCOS ARMENIS , SI NU AI ADUS AMINTETE DE MINELE DIN MEHADIA , COZLA TOT DIN CS. ? ASA DE BINE CUNOSTI JUDEȚUL TATO.DE FAPT IMI PARE CA ESTI DE LOC DIN ARMENIS TOATA STIMA PT. LOCUITORII ACESTEI COMUNE DAR SINCER CE MÎNA A FOST ACOLO SI LA MEHADIA NU ?

  Raspunde

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei