Puci eșuat în Turcia. Persistă, însă, starea de îngrijorare

Puci Turcia

Mustafa Kemal Atatürk, fondatorul statului modern turc, nu a plecat niciodată din țară pe timpul celor 15 ani cât a guvernat Turcia de teamă că ar putea fi înlăturat de la putere printr-o  lovitură de stat. Zilele trecute președintele Erdogan a plecat în stațiunea Marmaris în concediu și lumea înmărmurită a asistat la tentativa de lovitură de stat militară din noaptea trecută. A patra din istoria modernă a Turciei.

Opinia publică din România privește cu îngrijorare aceste evenimente din două motive: în primul rând pentru că Turcia este o țară aflată în vecinătatea României, o țară unde trăiește o importantă comunitate românească, o țară cu care avem tradiționale legături economice și în al doilea rând pentru că Turcia este stat membru NATO.

Pe măsură ce situația din Turcia se va clarifica, evident că motivele acestui puci eșuat vor deveni mai clare. Sunt câteva considerente care pot fi însă făcute și acum. Astfel o explicație pentru ceea ce se întâmplă în țara vecină constă în starea de insecuritate ce domnește în societate turcă de astăzi. Nenumăratele atentate pe stradă, în aeroporturi, în piețe, la sediul misiunilor diplomatice care au provocat sute și sute de morți și răniți au generat nemulțumirea populației de multe ori manifestată prin proteste violente. Nu de puține ori puterea de la Ankara a fost etichetată ca incapabilă să mențină ordinea în stat.

Este la fel de adevărat că Turcia se confruntă astăzi, atât cu valul de refugiați (peste două milioane aflați pe teritoriul ei) ce vin în special din Siria, Irak și Liban, cât și cu încercările comunităților kurde din sud-estul țării de a obține independența și de a forma un stat național kurd împreună cu conaționalii lor din Irak.

În același timp Turcia se află geografic în proximitatea Statului Islamic – ISIS, ceea ce facilitează organizarea de atentate teroriste, plasând guvernul Partidului Islamist al lui Erdogan într-o situație stranie și dificilă: cetățeni turci cad victime în mod frecvent terorii generate de alți islamiști, fanaticii luptători ISIS.

Guvernarea turcă de astăzi este contestată chiar și în una dintre cele mai importante dimensiuni ale sale, cea confesională, religioasă. Există importanți lideri religioși în afara Turciei, cum ar fi Fetullah Gulen care trăiește în Statele Unite ale Americii, declarați dușmani pe față ai lui Erdogan și ai modului în care înțelege acesta să guverneze țara, inamici de neînduplecat ai întregii construcții etatiste și spirituale promovate de actualul președinte turc.

La toate acestea se adaugă faptul că oamenii obișnuiți și-au pierdut răbdarea, dar și speranța că Turcia va deveni stat membru al Uniunii Europene, pentru că negocierile cu Bruxelles-ul par interminabile și fără nicio șansă de reușită. Toate acestea ilustrează starea de spirit, dar și situația cotidiană din Turcia de astăzi.

Este foarte grav că într-o țară NATO, cu o armată foarte puternică, a doua ca și efective umane din alianță, instituția pe care a fost construit statul modern turc, tocmai reprezentanții acestuia să atenteze la ordinea democratică din stat.

În urma situației create în Turcia, NATO va trebui să-și redimensioneze, așa cum a început de fapt, dar se pare insuficient încă, politica pe flancul estic. Provocărilor ce vin din Rusia li se adaugă acum un nou pericol ca o consecință a acțiunilor grupării teroriste intitulate Statul Islamic: destabilizarea unui important stat membru NATO.

Din fericire se pare că lovitura de stat nu a reușit. Populația Turciei a ieșit masiv în stradă și a apărat democrația, și-a apărat cel mai important instrument al cetățeanului din lumea liberă, propriul vot. Cea mai mare parte a comandanților de armată s-au opus rebeliunii, ceea ce, alături de suportul masiv al poporului, a condus la neutralizarea puciștilor.

Tentativa de lovitură de stat a eșuat. Rămân însă învățămintele care trebuie trase din acest episod trist din istoria Turciei. Asemenea învățăminte, ca de altfel și reponsabilitățile ce decurg din ele trebuie asumate în primul rând de către decidenții politici și militari turci. Dar în condițiile în care stabilitatea NATO depinde de stabilitatea din fiecare țară membră, responsabilități revin evident și alianței.

Situația din Turcia trebuie să-i intereseze pe partenerii NATO cu atât mai mult cu cât Turcia se află geostrategic în avanposturile luptei împotriva terorismului. Cu alte cuvinte, ceea ce s-a întâmplat noaptea trecută pe teritoriul turc nu reprezintă doar o problemă internă, reprezintă o provocare la adresa întregii lumi libere.

Cezar DRAGOMAN

Stiri similare

1 Comentariu

  1. GUSHTERU'

    O mascarada,o pseudorevolutie,un pseudopuci!Cam ce a fost la noi in 89,sa dea iluzia unei revolutii!Totul,doar pentru ca Erdogan sa aiba puterea absoluta si sa isi elimine toti opozantii si sa epureze armata!Diabolic plan!

    Raspunde

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei