Reabilitare monumentală, la Băile Herculane. Podul de Piatră peste Cerna va fi mai trainic și mai frumos

modelmic

Podul de Piatră peste Cerna, unul dintre monumentele de patrimoniu național din Băile Herculane, nu „s-a dărâmat”, ca în cântecelul copilăriei noastre, ci va primi o înfățișare nouă cu ajutorul banilor europeni obținuți de administrația locală printr-un proiect accesat.

Podul de Piatră cu coridor acoperit a fost construit în curbă în anul 1864, fiind una din realizările tehnice remarcabile ale staţiunii în secolul al XIX-lea. Litografiile arată existența inițială a unui pod de lemn construit sub formă unghiulară încă din anul 1770, dar inundațiile și războaiele cu turcii au provocat distrugeri ale podului de lemn. În anul 1864 a fost construit Podul de Piatră, care făcea legătura dintre hotelul „Franz Joseph” şi băile Apollo, Hebe şi Diana din Piaţa Hercules, în forma sub care există şi astăzi.

Proiectul denumit „Reabilitare obiecte de patrimoniu pentru promovarea turistică a stațiunii Băile Herculane – Podul de Piatră”, are o valoarea care se ridică la aproximativ 5.500.000 de lei și reprezintă reabilitarea și valorificarea unui pod monument istoric de interes național (Categoria A) din stațiunea Băile Herculane și promovarea acestuia cu scopul de a contribui la dezvoltarea turismului. Termenul de finalizare a lucrărilor este de 29 de luni de la semnarea contractului de finanțare.

Finanțarea reprezintă reabilitarea infrastructurii rutiere a podului și culoarului acoperit cu refacerea elementelor arhitecturale inițiale, cât și a pavilionului pietonal și va fi iluminat arhitectural. Avem avizul de la Cultură, autorizația este emisă, iar acum suntem în procedură de licitație pentru constructor. În câteva săptămâni avem și constructorul dacă licitația se derulează conform așteptărilor noastre”, a declarat pentru Reper24 primarul stațiunii Băile Herculane, Cristian Miclău.

Wolker Wollmann îl descrie în lucrarea sa  intitulată „Patrimoniu preindustrial și industrial în România” ca fiind un pod cu o arhitectură distinctă, construit din piatră brută şi moloane, construit în secolul al XVIII-lea şi înlocuit cu unul nou, tot în zidărie curbă ca şi cel vechi, considerat unul dintre primele poduri de acest gen din Europa. „Podul a fost prevăzut cu un culoar acoperit (colonadă), cu o lăţime de 2,4 m, al cărui acoperiş s-a sprijinit pe console, şi un zid de 0,3 m. Construcţia trebuia să facă legătura între hotelurile de pe malul stâng al Cernei („Franz Josef-Hof”) şi băile termale de pe malul drept („Karolinenbad”). La fiecare capăt s-a amenajat câte un pavilion. Podul a fost bogat decorat şi flancat de statuia de 2,2 m a personajului mitologic Omphale. Pe un medalion sculptat în piatră a fost scris anul terminării construcţiei, 1865, începută în anul 1864, după planurile arhitectului austriac Carl Wilhelm Christian Doderer (1825-1900)”.

foto: caon.ro

 

Elena FRANȚ

 

 

Stiri similare

1 Comentariu

 1. zero

  “Pe un medalion sculptat în piatră a fost scris anul terminării construcţiei, 1865, începută în anul 1864, după planurile arhitectului austriac…”

  Sub administraţia românească democratică din ultimii 30 de ani a fost demonstrată incapacitatea de a fi măcar întreţinute construcţiile austriece existente. Dar şi cele româneşti.
  Dacă iar îşi pune mintea şi mâna câte un prost rămânem şi fără pod.
  Că termopane pe la vechile băi romane s-au pus :)

  Raspunde

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei