Reflexe în timp la muzeul din Caransebeş

modelmic

 

Joi, 15 februarie, la Muzeul Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă din Caransebeş a avut loc vernisajul expoziţiei de artă „Reflexe în Timp”, ce cuprinde pictură contemporană şi obiecte de ceramică aparţinând artistelor plastice Ileana Dragomirescu, Ioana Mihăescu şi Ioana Stepanov. La manifestare au participat reprezentanţi ai Consiliului Judeţean Caraş-Severin, ai administraţiei publice locale, conducători de instituţii din Reşiţa şi Caransebeş, artişti, cadre didactice, elevi, precum şi iubitori de artă.

După cuvântul de deschidere rostit de directorul muzeului Adrian Ardeţ, Ilie Iova, director general în cadrul Consiliului judeţean, l-a felicitat pe Adrian Ardeţ „pentru modul în care ştie să organizeze aceste evenimente, şi pentru că are, în fiecare an, o agendă foarte complexă în ceea ce priveşte aceste manifestări, iar Consiliul judeţean îi acordă tot sprijinul privind aceste acţiuni, încercând să le bugeteze”.

Directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Caraş-Severin, Liubiţa Raichici, a vorbit despre marile bucurii pe care i le oferă participarea la asemenea evenimente. „Tot ceea ce vedem astăzi, aici, expus, a trecut prin fiinţa doamnelor aici de faţă, prin cea mai frumoasă ipostază. Orice artist ştie că finalul nu e întotdeauna identic cu ceea ce şi-a dorit la început. Artiştii, însă, încearcă, iar aici cred că s-a reuşit pe deplin. Prin gestul ei de a dona muzeului colecţia de ceramică, doamna Ioana Stepanov  ne-a îmbogăţit, chiar dacă acum nu suntem conştienţi de asta”, a mai spus Liubiţa Raichici.

Criticul de artă Adrian Stepan s-a aflat încă de la început într-o mare dilemă. „Dacă cineva mi-ar fi dat posibilitatea să fur o lucrare din această expoziţie, aş fi refuzat, pentru că nu aş fi ştiut pe care să o aleg. Sunt de fapt, aici, trei expoziţii. Pe simeza unde sunt lucrările Ioanei Mihăescu se află exprimată feminitatea, delicateţea, înţelegerea, fuga în culoare de la concret spre diafan, şi de undeva, de nicăieri, spre un punct care adună tot. În cealaltă parte, acolo unde sunt tablourile Ilenei Dragomirescu, parcă ai sentimentul că vezi gluma cum se aşterne prin culoare, pe fiecare lucrare culoarea invitându-te, în acelaşi timp, la a medita asupra unui anume element. Timpul trece, culoarea se închide ca şi ton… Acelaşi lucru se întâmplă şi în sala unde sunt expuse obiectele din ceramică ale Ioanei Stepanov. Păşind acolo, am avut un şoc, iar primul meu gând m-a trimis la Gânditorul de la Hamangia, pe care autorul l-a reprezentat în poziţia omului sprijinit cu coatele pe genunchi şi cu capul în pumni, privind înainte, spre orizont, unde spera să găsească răspuns la întrebările pe care presupunem că omul şi le-a pus din vremuri ancestrale”, a spus acesta. Criticul de artă a adăugat că fiecare dintre lucrări nu este altceva decât o încercare a artistului de a se exprima pe sine, fiecare tablou, fiecare obiect fiind un moment al devenirii, al unui răspuns, al pasului pe care îl face artistul, dăruind din ceea ce gândeşte, din ceea ce are frumos, celor de alături.

reflexe timp 11

Artistul plastic Ion Bobeică a spus că se aştepta să vadă la Caransebeş altceva, nu ceramica modernă cu care s-a întâlnit. „Mă gândeam că ceramiştii moderni nu mai merg pe latura uzualului, ci fac opera în sine, şi am văzut multe astfel de expoziţii. Mă gândeam că la Caransebeş voi vedea lucrări de ceramică ce mă vor satisface din punct de vedere estetic, dar nu al funcţionalităţii, al uzualului. Nu ştiu ce este cu acele turle de biserici, dar ele sunt foarte frumoase, îmi place ideea şi dau bine în acest context şi în această clădire”, a spus Ion Bobeică.

reflexe timp 7

 

Ioana Mihăescu a făcut un scurt istoric al acestei manifestări, ideea plecând de la Ilenei Dragomirescu, care i-a spus că o prietenă, Ioana Stepanov, care doreşte să doneze unui muzeu colecţia ei. Pentru că s-a hotărât să-i găsească acesteia o „casă” în Caraş-Severin, a vorbit prima oară cu directorul muzeului din Reşiţa, Dumitru Ţeicu. „Domnia-sa a fost foarte încântat să o găzduiască, însă, din nefericire, ca urmare a unei probleme de sănătate, nu am găsit un alt om cu care să stabilesc o relaţie de colaborare administrativă, şi atunci l-am sunat pe Adrian Ardeţ şi l-am întrebat dacă e de acord ca muzeul caransebeşean să preia această colecţie. Dânsul a fost imediat de acord să se implice în acest demers. Atunci, am stabilit împreună cu Ileana Dragomirescu ca acest act să nu fie doar unul administrativ, ci am vrut să punctăm momentul organizând acest eveniment”.

Manifestarea a fost organizată de Muzeul Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă din Caransebeş, cu sprijinul Consiliului Judeţean Caraş-Severin.

reflexe timp 14 reflexe timp 20

Cosmin VLAD

Stiri similare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei