Regal cultural şi istoric la Primăria Caransebeş

modelmic

Miercuri, 3 mai, în Aula „1 Decembrie 1918” a Primăriei municipiului Caransebeş a avut loc prezentarea cărţilor „Living under the Gods”/„Viaţa trăită sub zei”, Suceava, 2015, „Tărtăria REDIVIVA”, Alba Iulia, 2016, şi „Arheologii timpului lor”, Sibiu, 2016, toate trei semnate de prof. univ. dr. Sabin Adrian Luca, directorul Muzeului Naţional Brukenthal din Sibiu. La manifestare au participat istorici, oameni de cultură, scriitori, cadre didactice, reprezentanţi ai clerului, din partea administraţiei locale fiind prezent viceprimarul Marius Isac.

Despre cartea „Living under the Gods”/„Viaţa trăită sub zei” a vorbit managerul Muzeului Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă din Caransebeş, Adrian Ardeţ. Acesta a subliniat că este o onoare aceea de a-l avea alături pe magistrul şi în acelaşi timp colegul său, Sabin Adrian Luca. „Cartea pe care astăzi o avem în faţă are un titlu pentru care îl felicit pe autor, ea fiind scrisă în limbile engleză şi română. În volum, Sabin Adrian Luca face o prezentare a cercetărilor arheologice efectuate pe traseul autostrăzii care leagă Sălişte, capitala Mărginimii Sibiului, de Sibiu, cu această ocazie fiind cercetată una dintre cele mai importante aşezări preistorice din România, necunoscută până atunci, aşezarea de tip Starcevo-Criş, care este cea mai veche cultură neolitică, de la Cristian, aceasta fiind o descoperire de-a dreptul senzaţională”, a spus Adrian Ardeţ.

modelmic

Directorul Casei de Cultură „George Suru” din municipiu, Ioan Cojocariu, a prezentat „Arheologia timpului lor”. „În această lucrare este vorba despre nişte portrete sentimentale, pe care distinsul profesor Luca le face unor prieteni, unor mari arheologi din timpul său, din rânduri străbătând trăirea şi solidaritatea care-i uneşte pe aceştia. Cei zece arheologi cu care s-a intersectat prof. Luca, cu care a creat, lângă care a trăit, a suferit, a triumfat, sunt Hadrian Daicoviciu, Nicolae Vlasa, Ion Dragomir, Gheorghe Lazarovici, Florin Medeleţ, Iuliu Paul, Marian Gumă, Vladimir Dumitrescu, Silvia Marinescu-Bîlcu şi Marin Cârciumaru. Doar zece… Lor le-a făcut nişte portrete monumentale, interesant fiind faptul că le-a lucrat din tuşe fine, care dezvăluie caracterul de prozator al domnului profesor, ceea ce mă face să spun că, dacă nu ar fi istoric, ar fi fost un foarte bun romancier”, a mai spus Ioan Cojocariu.

Gheorghe Lazarovici, unul dintre cei mai bine cotaţi profesori de arheologie preistorică din Europa, a vorbit despre ultima carte, „Tărtăria REDIVIVA”, însoţindu-şi explicaţiile deosebit de ample cu o prezentare power-point a lucrării.

În încheiere, prof. univ. dr. Sabin Adrian Luca a citit din cartea „Arheologii timpului lor” capitolul dedicat caransebeşeanului Marian Gumă.

Cosmin VLAD

Stiri similare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei