Regele Mihai s-a stins din  viață, la vârsta de 96 de ani! Înmormântarea va avea loc la Curtea de Argeş!

modelmic

Regele Mihai s-a stins din viaţă marți, la vârsta de 96 de ani, la locuinţa sa din Aubonne (Elveţia). Regele avea 96 de ani, împliniți la 25 octombrie și în urmă cu peste un an a fost diagnosticat cu o boală incurabilă, leucemie cronică, moment în care a anunţat că se retrage din viaţa publică. Trupul neînsufleţit al Majestăţii Sale va fi adus miercuri în ţară şi va fi depus la Sinaia, la Castelul Peleş. Joi va fi adus la Bucureşti, iar sâmbătă urmează să fie înmormântarea la Curtea de Argeş.

Regele Mihai I s-a născut pe 25 octombrie 1921, la Sinaia, ca fiu al Regelui Carol al II-lea şi al Reginei-Mamă Elena, şi a domnit între 1927 şi 1930, prin intermediul unei Regenţe, precum şi între 1940 şi 30 decembrie 1947, când a fost silit să abdice şi să plece în exil. A fost unul dintre puţinii foşti şefi de stat în viaţă din perioada celui de-al Doilea Război Mondial.

regele-mihai

În ianuarie 1948 a plecat în exil, unde a încercat să pledeze cauza ţării sale, însă fără succes. S-a căsătorit cu principesa Ana de Bourbon-Parma şi s-au stabilit după mai multe peregrinări la Versoix, în Elveţia. Cuplul are cinci fiice, principesele Margareta, Elena, Irina, Sofia şi Maria. După Revoluţia din 1989 a fost oprit de regimul Ion Iliescu să se întoarcă în ţară, cu excepţia Paştelui din 1992, când a atras mulţimi entuziaste venite să-l vadă. De-abia sub preşedinţia lui Emil Constantinescu, în 1997, şi-a primit înapoi cetăţenia română. Ulterior, i-au fost retrocedate şi o parte din proprietăţi. Cu ocazia împlinirii vârstei de 90 de ani, la 25 octombrie 2011, Mihai a ţinut un discurs în faţa camerelor reunite ale Parlamentului României. În martie 2016 a fost anunţată îmbolnăvirea lui de cancer şi retragerea din viaţa publică.

dz04MDAmaGFzaD02NWJkNGFlNzNmYzYyNTRhMzVjYzMyMGNhNDc5ZjlmNw==.thumb

Diana RADU

Stiri similare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei