Reînvie Cineclubul de la Oţelu-Roşu

cineclub

Este cunoscut faptul că în Valea Bistrei a existat pasiune pentru film, acest lucru materializându-se prin înființarea Cineclubului „Oțelul Roșu”, cu mai bine de cinci decenii în urmă, în primăvara anului 1960, acesta adunând zeci de pasionați, de diferite vârste și din diverse medii. De-a lungul timpului, cineamatorii de la Oțelu Roșu au realizat reportaje și filme (documentare, de animație, de ficțiune), despre numeroase instituții ale orașului, dar și despre datini și obiceiuri din zonă. Unele dintre aceste filme au obţinut medalii și premii speciale la festivaluri naționale și internaționale, rulând chiar și la posturi TV din străinatate.

cine2

Unul dintre inițiatorii acestui cineclub este dipl. ing. Emil Mateiaș, care a plecat în Germania în anul 1979, unde a condus un compartiment al Fabricii de tuburi cinescoape color din Aachen, al firmei Philips, mai bine de două decenii. Printre altele, domnul Mateiaș este și vicepreşedinte şi purtător de cuvânt al Ligii Asociaţiilor Româno-Germane din Germania (LARG), preşedinte al Asociaţiei Germano-Română NIEDERSACHSEN, vicepreşedinte al Asociaţiei Naţionale a Cinecluburilor din România (ANC), aceasta fiind afiliată la Uniunea Internaţională de Cinema (UNICA), domnia sa având contribuție directă la afilierea României la această organizaţie.

cineclub-3

Domnul Emil Mateiaș și-a propus să readucă în actualitate pasiunea pentru film și fotografie, mai ales pentru elevi, într-o perioadă în care tehnica digitală este la îndemâna oricui, numai să știm să o utilizăm într-un mod util. În acest sens, a propus înființarea Centrului de Documentare, Cultură Cinematografică şi Creaţie Foto-Film Oțelu Roșu, până la această dată realizându-se regulamentul de funcționare și un protocol de colaborare între domnia sa, în calitate de fondator al Cineclubului „Oţelul Roşu”, prof. Rozina Ghiorghioni, director la Liceul Bănăţean Oţelu Roşu (gazda centrului), Gabriel Găină, fondatorul şi conducătorul Cercului Foto-Video „Lumină Bună” Oţelu Roşu și Lucian Glass, preşedintele Ligii Asociaţiilor Româno-Germane din Germania (LARG). Centrul este în curs de amenajare într-o sală alături de Muzeul de Geografie Literară „Tiberiu Boşcaiu”.

cineclub-4

Acest centru ar putea fi gazdă pentru: ore de consiliere și orientare, întâlniri pe clase sau pe diferite teme, gale de filme, pregătitrea de expoziţii fotografice, realizarea de filme, foto-show-uri etc. Dotarea cu aparatură de ultimă generație va fi făcută chiar de domnul Emil Mateiaș, iar Liceului Bănățean Oțelu Roșu îi revine responsabilitatea să pună la dispoziție și să amenajeze sala în care se vor desfășura activitățile. De asemenea, centrul o să mai cuprindă: arhiva cu filmele realizate de cinecluburile din Oţelu Roşu, dar și de alți cineaşti amatori, în parteneriat cu alte cinecluburi din judeţ, ţară sau străinătate, documente din activitatea cineamatorilor din oraş, arhiva digitală a fotografiilor uzinei şi oraşului aflate în diferite colecţii particulare, bibliografie de specialitate și va avea o pagină web.

S-a propus ca deschiderea oficială să fie facută în data de 7 iulie 2014, la manifestare urmând să participe și musafiri din străinătate. De asemenea, pentru luna august 2014 este prevăzută și o tabără de creație.

Ion CUBIN

Stiri similare

8 Comentarii

 1. Emil Mateiaş

  Eu şi colegii mei de cineclub suntem bucuroşi să putem preda mai departe şatafeta pe care o purtăm de 54 de ani! Mulţumim pe această cale Liceului Oţelu Roşu, domnului profesor Ion Cubin precum şi paginii virtuale “reper24.ro” pentru sprijin şi colaborare.
  Emil Mateiaş

  Raspunde
 2. gheorghe preda

  Buna ziua,
  Numele meu este Gheorghe Preda si sint regizor de film.
  Am obtinut recent din partea Centrului National al Cinematografiei o mica finantare pentru proiectul meu de documentar de lung metraj numit Test de poezie.
  Proiectul meu se refera la cinecluburile care existau pina in 1989 in Romania.
  Intentia noastra este aceea de a descoperi oamenii care faceau aceste filme, filmele propriu zise, atmosfera care exista in aceste focare de cultura vizuala.
  Stiu ca in orasul dumneavoastra exista un cineclub cu realizari remarcabile.
  Am vrea sa cunoastem acei oameni minunati si filmele lor care erau nu o data premiate la festivaluri de profil din tara si strainatate.
  Ne puteti ajuta cu citeva informatii ? Poate cu citeva contacte ale oamenilor care lucrau aici ? Poate cu un contact de-al domnului Emil Mateias ? Poate cu citeva filme de atunci ?
  Sperind ca vom putea colabora la acest proiect va multumesc anticipat.

  dr. Gheorghe Preda
  0722 737 182

  Raspunde
 3. Ana-Maria S

  Nu oricine poate avea inclinatii si daruire spre a face filme, documentare sau reportaje, este un dar aparte al acelor oameni ca dl. ing. Emil Mateias, care isi gasesc odihna sufletului prin aceste actiuni ce necesita un grad de energie si dragoste depuse in decursul vietii lor, ce nu pot fi trecute cu vederea, decat daca esti insensibil ca fiinta vie, umana, in interiorul tau.

  Raspunde

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei