Reper 24 în legătură directă cu românii din Valencia

r1

Se împlinesc 6 ani (mai 2008) de când un grup de inițiativă a constituit în orașul spaniol Valencia Asociatia “Suflet românesc – Alma Rumana”. De atunci activeaza neîntrerupt, participând la numeroase manifestări culturale. Secretarul Asociatiei, Daniel Iacob spune ca “suntem numai o mână de români care incearca, în mod absolut voluntar, sa promoveze cultura si traditiile romanesti atat in randul comunitatii române din Valencia si în imprejurimi, in special in randul tinerilor si copiilor, cat si a comunitatii spaniole de adoptie.

r2

În afară de faptul că, prin aceste activități, dorim ca românii să nu-si uite răăacinile, suntem de părere că nu poate fi vorba de integrare a comunității romanesti in peisajul socio-cultural al zonei atât timp cat nu exista conștiința propriei identitati culturale. Avem un ansamblu propriu, alcătuit din dansatorit voluntari, adulti si copii care sunt indrumati de instructoarul cultural Mariana Ureche, fostă membră a unui ansamblu artistic din Oradea. Anul trecut am confectionat 6 noi costume populare din Banat si Oltenia si am învățat un dans specific acestor zone geografice. In asociație avem membri din diferite regiuni ale tarii, chiar si români din Ucraina, toți fiind uniți de aceeași dragoste față de limba, cultura si tradițiile românești”.

“Suntem animați de setea de cultură care vine din dorința de a mentine tradițiile, de a le insufla copiilor spiritul romanesc, de a arăta spaniolilor aspecte din cultura noastră, frumusetile noastre ca popor, de a inbunatăți imaginea pe care poate unii o au despre noi, desi ne-am convins si ni s-a demonstrat că suntem apreciati, noi ca imigranti” spune și Sabin Ureche președintele Asociației Suflet românesc- Alma Rumana din Valencia.

Ce mai face Asociația?  Ei bine, a inaugurat sâmbătă, 3 mai, prima bibliotecă avand fond de carte în limbă română.

r3

“Inființarea Bibliotecii “George Coşbuc,  face parte din proiectul “Romanie, vatră de dor” (ediția a II-a), proiect finanțat de către Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni și implementat de către Asociația Suflet Românesc – Alma Rumana.

La inaugurare, alături de prieteni și membri ai asociației, au fost prezenti si Consulul României la Castellon de la Plana, RobertClaudiu Hellvig si Gabriela Deaconescu, purtator de cuvant al Platformei Imigrantilor din Valencia.

Românii din Asociația Suflet Românesc – Alma Rumana au dorit să înființeze o bibliotecă cu fond de carte românească în Valencia, atât cu scopul de a promova limba română în rândul comunității românești din Valencia și împrejurimi, pentru a nu-și pierde rădăcinile, cât și din preocuparea că, în raport cu noile tendințe ale societății moderne, tinerii, apelând la tehnologie și mijloace moderne de studiu, manifestă un interes redus față de lectură, mai ales faţă de lectura în limbă română.

r4

Având un fond de peste 2500 de volume, dobândite prin donații, biblioteca se dorește a fi un instrument viabil venit în sprijinul atât al voluntarilor asociaţiei cât și al părinților care se străduiesc să insufle copiilor și tinerilor dorința de a cunoaște limba română, de a vorbi și scrie corect românește, dar și al persoanelor adulte care doresc să-și reamintească și să-și consolieze vocabularul pe care, din motive independente de voința fiecăruia, este sărăcit puțin câte puțin în fiecare zi..

Acest vis a devenit realitate datorită donațiilor de carte făcute de persoane fizice din țară și Institutul “Eudoxiu Hurmuzachi” care a transmis manuale școlare și dicționare”, a precizat intr-un comunicat, Gabriela Deaconescu din Valencia-Spania.

 

Adriana BAGHIU

Distribuie pe:

Stiri similare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei