Reșița a dat un martir, aproape necunoscut în urbe! 143 de ani de la nașterea Episcopului martir Dr. Valeriu Traian Frențiu!

modelmic

Descoperim împreună personalitatea marcantă a Episcopului Martir Dr. Valeriu Traian Frențiu, la 143 de ani de la nașterea sa și 66 de ani de la martiriu în închisoarea de la Sighet.

Reșița a dat țării și Bisericii Române Unite, Greco-Catolică o importantă personalitate, în persoana Episcopului Martir Dr. Valeriu Traian Frențiu.
Preasfințitul Dr. Valeriu Traian Frențiu s-a nascut la Reșița la data de 25 aprilie 1875, din părinții Ioachim Frențiu și Rozalia Frențiu, născută Demeter.
Tatăl Preasfintiei Sale s-a născut în anul 1836 la Ticvaniu Mare și a fost hirotonit în anul 1863. Vreme de 2 ani a fost administrator parohial în Valea-Lungă, până în anul 1864 când este numit paroh la Reșița. A păstorit această parohie pana in anul 1899. În cadrul Episcopiei Romane Unite, Greco Catolica Lugoj a fost numit Asesor Consistorial.
Preasfințitul Valeriu Traian Frentiu a fost botezat în biserica din Reșița la data de 23 mai 1875 de către preotul Michail Gianu, Protopopul greco catolic al Bocșei.
A absolvit gimnaziul superior din Blaj în anul în care întreaga conștiință românească din Transilvania era profund zguduită de procesul „memoriandiștilor”.
A urmat studiile teologice la Budapesta, unde tinerimea clericală greco catolică își avea tradițiile ei, întrunirile clandestine, suficiente mijloace pentru a nu pierde legătura sufletească cu cei de acasă, cu limba și cultura românească. Aici învață limba latina și își scrie Teza de Doctorat în limba latina si maghiara.

Valeriu Traian Frențiu
Valeriu Traian Frențiu

La sfârșitul celor 4 ani de studii teologice, cu gândul și cu inima deplin limpezite, tânărul Valeriu Traian Frențiu este hirotonit preot celibatar la data de 20 septembrie 1898.
Deși Cancelaria Eparhiala de la Lugoj îi deschide drumul în asteptarea viitoarelor demnitati ecleziastice, el preferă studiul.
Urmează vreme de 4 ani Institutul „Sfantul Augustin” din Viena, pe care il incununează cu un Doctorat în Teologie și îl incheie cu experiența pastorală din garnizoanele de români ale capitalei imperiale.
În anul 1902 se întoarce acasă și este numit Vice-notar consistorial, arhivar și bibliotecar la Episcopia de Lugoj.  În anul 1904, la 29 de ani este numit paroh și protopop la Orăștie.
În cei 8 ani de păstorire a credincioșilor din Oraștie se ostenește pentru întărirea credincioșilor și pentru bunul mers al protopopiatului. Predică, uneori și de 5 ori la zi, vizitează anual parohiile din protopopiat și ține împreună cu Dr. Iacob Radu si Pr. Dr. Ilie Daianu, cele dintâi Misiuni Religioase în Episcopia de Lugoj.
După 8 ani de pastorație, în anul 1912 este numit protopop și vicar foraneu la Hațeg.
La vârsta de 37 de ani este ridicat la înalta treapta a Arhierie prin numirea din 4 noiembrie 1912.
Revista „Cultura Crestina” din Blaj (Nr. 19 – 1912) scrie despre acest eveniment următoarele:
„ … Viața de până acum a părintelui Frențiu, care nu a înscris pe paginile istoriei noastre prestațiuni cari să-l impună în chip deosebit, … a putut cu drept cuvânt să provoace unele nedumeriri privitor la viitoarea sa activitate arhierească… Noi credem însă, că aceste nedumeriri, oricât ar fi de generale, sunt nejustificate și neintemeiate. Părintele Frențiu poate să ajunga unul din cei mai de frunte Arhierei români, și avem nădejdi întemeiate, că va și ajunge. Temeiul acestei credințe a noastre este împrejurarea, că va ajunge la cârmă, în cea mai frumoasă vârstă a bărbăției, un om care cunoaște din proprie experiență neajunsurile, cărora va trebui sa le facă față, și un preot cu viață nepătată, care s-a impus poate tocmai prin împlinirea fără sgomot, dar cu atât mai conștiincioasă a datorințelor sale.”
Aceste calități au făcut, ca fiul de preot din Reșița, să ajungă de tânăr în scaunul Arhieresc al Eparhiei de Lugoj.
Consacrarea ca Episcop al Eparhiei de Lugoj a avut loc la 14 ianuarie 1913 în Catedrala din Blaj prin punerea mâinilor IPSS Victor Mihali de Apsa, Mitropolitul Bisericii Române Unite și a Episcopilor Demetriu Radu de la Oradea și Vasile Hossu de la Gherla.

31195577_1798788666847576_8656147598836498432_n
Valeriu Traian Frențiu

Odată cu instalarea la Lugoj, Preasfințitul Valeriu a început vizitele canonice și a înregistrat nevoile imediate ale eparhiei.
Moștenirea spirituala și materiala lăsată Episcopiei de Lugoj:
– A stăruit pentru celebrarea zilnica a Sfintei Liturghii, lucru ce l-a facut si Excelenta sa ca preot si apoi ca Episcop;
– A luat măsuri pentru ținerea regulată a predicilor în duminici și sărbători;
– A luat măsuri in interesul catehizării școlare;
– A luat măsuri in ceea ce priveste viata clerului, introducand exercitii spirituale pentru preoti;
– A început trimiterea Pastoralelor Arhieresti către credincioși la sărbători mari, ceea ce până acum nu se facea decât rar, cu ocazii de natură istorică;
– A pus în funcțiune Seminarul Teologic;
– A înfiintat Scoala normala romana pentru fete, prima in fosta Ungarie;
– Pentru asigurarea intereselor materiale ale Eparhiei, cu institutele ei de învățământ a cumpărat o moșie, pe care după război a vândut-o și cu banii obtinuti dar și cu averea economisita de Preasfintia Sa a instituit „Fondul Disponibil al Diecezei Lugojului”;
– A sprijinit presa buna si propaganda culturala la popor;
– Pentru crearea unei clase mijlocii a deschis la Lugoj un atelier de ucenici;
– În activitatea extra bisericească a fost un demn apărător al drepturilor neamului românesc.

La 25 februarie 1922, Preasfinția Sa a fost transferat la Oradea Mare în scaunul rămas vacant prin tragica moarte în Senat a Episcopului Demetriu Radu.
A fost instalat la 3 mai 1922 într-o zi comună, programul său de lucru rezumându-se la celebra propozitie a Papei Pius al X lea, „instaurare omnia in Cristo”.
Cu acest prilej a anunțat că urmărește să restaureze profilul moral al credincioșilor din Eparhie, zdruncinat de război. A făcut acest lucru cu ajutorul Reuniunilor religioase, respectiv Reuniunea Mariana pentru femei și Reuniunea Pauliană pentru bărbați.
Sub pastorirea Sa s-au construit si reparat o multime de biserici si case parohiale, s-a modernizat statiunea „Stana de Vale”, prin construirea hotelului „Excelsior”, dotat cu incalzire centrala, sala de proiectie cinematografica, a unor cabane pentru armata, a unei gradini botanice, amenajata de profesorul Alexandru Borza, a caii ferate inguste.
In anul 1923 a organizat vizita „Ad-Limina” la Roma, unde a fost distins cu titlul de „Asistent la Tronul Papal.”

Episcopul născut la Reșița, Valeriu Traian Frențiu, distins de Papa Pius al XI-lea!

În anul 1927 a fost distins de Papa Pius al XI lea cu „Paliul Arhiepiscopal”.
A fost apreciat si de Guvernul Romaniei, care în anul 1926 i-a acordat distinctia „Mare ofiter al Ordinului Coroana Romaniei si Rasplata pentru biserica.”
Înalt Preasfinția Sa a fost și un Mecena al Culturii. Nu s-a afirmat ca scriitor de carti, dar interesul pentru carte la manifestat paralel cu grija pentru scoala. Manuale de teologie, brosuri religioase, studii, poezii, ies la lumina datorita sprijinului Sau financiar.
Ceea ce a adus Înalt Preasfintiei Sale un renume de mare Mecena a fost concursul financiar dat la infiintarea „Teatrului de Vest” cu sediul la Oradea.
A refuzat oferta comuniștilor, de părăsire a Bisericii Greco-Catolice și trecerea la ortodoxism!

Destinul avea să-i fie schimbat definitiv și nemeritat, după cel de-al II-lea război mondial, odată cu venirea comuniștilor la putere în România. La data de 28 octombrie 1948 a fost arestat din sediul Episcopal de la Oradea de către noile puteri ateo-comuniste și dus la vila patriarhală de la Dragoslavele, transformată în lagăr pentru Episcopii greco catolici. Datorită refuzului de a trece la Biserica Ortodoxî, în februarie 1949 este dus la Mânăstirea Căldărușani.
În anul 1950 a ajuns la Penitenciarul din Sighet, unul din locurile unde a fost exterminată elita românească.
După ce a decedat, Episcopul de origine reșițeană, Dr. Valeriu Traian Frențiu, a fost aruncat într-o groapă comună de către comuniști!

Datorită regimului sever, Înalt Preasfinția Sa moare la data de 11 iulie 1952, fiind înhumat noaptea, fara sicriu, intr-o groapa comuna.
În anul 2011, la propunerea Asociației Generale a Românilor Uniți, Greco-Catolici, prin proiectul înaintat de Mihele Bogdan Andrei, Președintele Asociației, Consiliul Local al Municipiului Reșița a votat acordarea titlului de Cetatean de Onoare Post Mortem al Municipiului Reșița. Decernarea titlului s-a făcut la data de 11 aprilie 2012, într-un cadru festiv, cu prilejul sfințirii bustului Episcopului Martir Dr. Valeriu Traian Frențiu, amplasat în curtea Bisericii Greco Catolice din Govândari, bust realizat cu sprijinul financiar al Episcopiilor de Oradea și Lugoj. Tot în această zi a fost oficiată Sfânta Liturghie Arhierească de către Preasfințitul Virgil, Episcopul Oradiei Mari și Preasfințitul Alexandru, Episcopul Lugojului.
La capătul acestei expuneri, despre viata si activitatea Ilustrului Episcop resitean, ne dăm seama că nu am făcut decat o schiță sumară a omului și a operei. Au rămas în umbră, desigur atâtea fapte.
În urma Înalt Preasfinției Sale au rămas mărețe realizări, câteva puncte prețioase de reper pentru activitatea preoțimii și unele căi bătătorite pentru progresul spiritual al credincioșilor din cele două Eparhii și de ce nu, din întreaga Românie.

De aceea, Banatul și reșițenii nu trebuie să îl uite, iar memoria Episcopului Martir Valeriu Traian Frențiu trebuie cinstită așa cum se cuvine!

REPER 24

 

Stiri similare

2 Comentarii

 1. Fazekas Maria

  Va felicităm pentru aducerea in mami si publica a personalității episcopului Frentiu. Strabunicul meu a fost coleg de clasa primara cu tânărul Valeriu Traian. A fost un elev eminent.
  Ar trebui sa fim mândri toți resitenii ca avem o astfel de personalitate marcantă!

  Raspunde
 2. Fazekas Maria

  Va felicităm pentru aducerea in memoria publica a personalității episcopului Frentiu. Strabunicul meu a fost coleg de clasa primara cu tânărul Valeriu Traian. A fost un elev eminent.
  Ar trebui sa fim mândri toți resitenii ca avem o astfel de personalitate marcantă!

  Raspunde

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei