Reșița gri ar putea fi istorie! Cum vrea primarul Popa să schimbe fața orașului

modelmic

Street Art la Reșița! Astăzi la sediul Primăriei Reșița a avut loc conferința “Regenerare urbana prin artă”, eveniment la care au participat alături de primarul Ioan Popa și reprezentanți ai Primăriei Reșița și artiști stradali colaboratori.
Inițiativa administrației locale privind amenajarea celor două blocuri din Luncă cu picturi stradale a fost una pilot și se pare că lucrurile nu se vor opri aici.

Chiar acum se regenerează prin artă stradală un bloc de lângă clădirea Vămii din Reșița, o altă fațadă deteriorată, cu scopul de a da un alt aspect zonei. De altfel, reprezentanții primăriei au identificat în municipiu și câteva zone în care s-ar putea lua în considerare în anii următori acest gen de artă,

De ce artă stradală la Reșița? Un răspuns ar putea fi dat de către unul dintre invitații la această conferință, Sergio Morariu, cel care stă în spatele Festivalului Internaţional StreetArt Timişoara.

Consider arta și sportul ca fiind cei mai buni diplomați. Este un detaliu interesant că prin artă se poate regenera un oraș, măcar din punct de vedere estetic, cu foarte puțini bani. Este un trend descoperit deja în alte locuri, la noi în România se mișcă puțin mai greu, dar deja vedem că în multe orașe se întâmplă. Timișoara a fost, să zicem pionierul, cu festivalul, Sibiul acum ne-a luat-o înainte, dar Reșița va fi cea mai tare, pentru că are absolut cea mai tare locație, cu atitudinea actuală a administrației locale!”, spune Sergio Morariu.

Edilul Popa crede că Reșița se pretează foarte bine acestui gen de artă și multe zone deteriorate și inestetice din oraș ar putea avea un aspect prietenos prin „tratarea” lor cu lucrări de artă stradală.

Ceea ce vrem noi să facem în următoarea perioadă este să inițiem o tabără de gen, anuală, așa cum se fac în multe orașe din Europa. Reșița se pretează la genul acesta de act de cultură pentru că este un oraș care a suferit și în general și în Germania, Brazilia, Anglia, acest gen de artă își găsește locul în orașe care au avut o viață tumultuoasă, cu suișuri și coborâșuri, cu industrie care a crescut și apoi s-a stins și este un semnal de alarmă tras de acești artiști pentru încercarea de reconversie a unor zone din acest gen de orașe”, spune primarul Reșiței, Ioan Popa.

Corina Nane, lector univ. dr. la Facultatea de Arte și Design din Timișoara și cea care a lucrat la realizarea picturii de pe blocurile din Luncă vorbește despre importanța artei stradale în dezvoltarea economică, turistică și culturală a unui oraș.

Practic, pur și simplu ridicăm un oraș adormit din aceste puncte de vedere, îl trezim la viață, schimbăm imaginea orașului prin culoare și prin mesaj”, spune Corina Nane.

Printre invitați s-au numărat doi specialiști în arta stradală din Germania, Radu Radoslav, fost arhitect-șef al Timișoarei, experți locali și arhitecți din județ.

 

Elena FRANȚ

Distribuie pe:

Stiri similare

4 Comentarii

 1. zero

  „acest gen de artă își găsește locul în orașe … cu industrie care … s-a stins”, spune primarul Reșiței, Ioan Popa.

  Industria nu s-a stins. A fost stinsă de “artişti” (politruci) ca alde Popa.
  “Iubitori” de tăiţei de şi taxe majorate cu 50%, fără scrupule.

  Raspunde
 2. Gigi Against

  Asteptam cu dor si drag implementarea conceptului street art si in Cuptoare, ca si noi suntem platitori de taxe si impozite!

  Raspunde

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei