Reșița înverzește! Încet, dar sigur! Și cetățenii vor putea contribui la înfrumusețarea orașului!

modelmic

Peste 200 de copaci urmează să fie plantați în municipiul Reșița în perioada următoare. Investiția se va realiza cu bani de la bugetul local, dar pe viitor reșițenii vor putea contribui și ei pentru ca orașul în care trăiesc să devină mai verde. Ei vor avea la dispoziție două modalități: achitarea unei taxe în acest sens pentru cei care doresc eliberarea unei autorizații de construcție, sau achiziționarea unui copac pe care să îl doneze orașului. Gestul reșițenilor care vor dori să contribuie în acest mod la înfrumusețarea orașului va rămâne consemnat pentru generațiile viitoare, prin intermediul unei plăcuțe plasate pe respectivii arbori.

Consilierii locali reșițeni au decis miercuri în unanimitate să modifice și completeze un proiect de hotărâre adoptat anul trecut, conform căruia pentru orice copac tăiat de pe amplasamentul unei viitoare construcții, persoanele fizice sau juridice care solicită autorizație de construire, vor avea obligația de a planta doi pomi ornamentali sau fructiferi. Cum administrația locală s-a lovit de dificultăți în a verifica dacă hotărârea de CL era respectată de către cetățeni, s-a decis introducerea unei taxe de 200 de lei/arbore de la cei care solicită respectivele autorizații.

„S-a făcut o hotărâre de Consiliu Local generoasă anul trecut, prin care cei care solicită autorizații de construcții să planteze un copac sau doi sau trei, în funcție de suprafață. Ne-am găsit în imposibilitatea de a verifica dacă se întâmplă sau nu acest lucru, mai cu seamă că nu poți să te duci la fiecare să vezi dacă a pus sau nu copacul, dacă a pus o tufă sau un prun sau a pus un castan. Și atunci, am decis să stabilim un preț de bun simț pentru un copac și cei care vor solicita autorizații, pur și simplu, pe lângă taxa de autorizație, vor plăti această sumă și noi ne vom ocupa de plantarea de copaci”, a explicat primarul Ioan Popa.

Conform edilului, suma nu este una exagerată, având în vedere că prețul unui copac de calitate este destul de ridicat. Spre exemplu, platanii care au fost plantați de-a lungul aleii de promenadă realizată pe marginea Bârzavei se ridică la 270 de euro bucata. Alți 170 de platani vor fi achiziționați în perioada următoare de către administrația locală, pentru următorul tronson din aleea de promenadă, iar peste 50 de copaci vor fi plantați în zona Colegiului Național Mircea Eliade și pe Aleea Romaniței.

În plus, ca o noutate absolută pentru reșițeni, primarul Ioan Popa a anunțat că pregătește un viitor proiect de hotărâre conform căruia orice reșițean va putea achiziționa un copac, pe care să îl doneze orașului, gestul său fiind consemnat pe o plăcută plasată pe respectivul pom.

Copiem un exemplu de bună practică de afară, l-am văzut în Baden-Baden, în Germania. Vom da posibilitatea ca în zonele în care facem plantări de arbori ornamentali, copacii să poată fi achiziționați de către populație și le vom pune o plăcuță omagială în care peste 20 – 30 de ani , copii sau nepoții lor să vadă că ei au plantat copacul acela”, a adăugat Ioan Popa.

Karina TINCUL

Stiri similare

5 Comentarii

 1. zero

  “Și cetățenii vor putea contribui (CU BANI) la înfrumusețarea orașului!”
  … s-a decis introducerea unei taxe de 200 de lei/arbore…
  „am decis să stabilim un preț … cei care vor solicita autorizații … pe lângă taxa de autorizație, vor plăti această sumă …” a explicat primarul Ioan Popa.
  „Copiem…” a adăugat Ioan Popa.

  Copiem tot ce e prost. La comunişti exista taxa de contribuţie pentru înfrumuseţarea oraşului, simultan cu munca patriotică obligatorie.
  Tăiţelu’ se pretinde a fi … liberal.
  De la THC i se trage oare?

  Raspunde
 2. Eu

  Dar cine a plantat câte un copac sau mai mulți în oraș nu ar trebui să primească câte 200 ron ?? Dacă tăiem un copac plătim 200ron si copacul tăiat il ia primăria si il vine ca și lemn de foc iarna, fain așa nu!!

  Raspunde
  1. zero

   Asta idee:
   primarul Ioan Popa a anunțat că pregătește un viitor proiect… gestul său fiind consemnat pe o plăcută plasată pe respectivul pom (“platanii … 270 de euro bucata.”)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei