Reșița redă pulsul învățământului profesional în România! 121 de elevi s-au înscris la primul an de Școală Duală din Caraș

modelmic+editorial

 

Unul dintre cele mai ambițioase proiecte demarate de autoritățile locale, împreună cu mediul de afaceri cărășean și cu Inspectoratul Școlar, își ia startul zilele acestea. Școala Duală, demarată în premieră la Reșița în această toamnă, și-a primit deja elevii pe care urmează să-i formeze în strănsă legătură cu profesia pe care aceștia și-o doresc.

 

Demersuri în acest sens au început încă de anul trecut, și asta pentru că reintroducerea învățământului profesional pe scara de valori pe care se afla odată nu este un lucru tocmai ușor. În momentul de față însă, Reșița este orașul care a reușit să redea pulsul acestei forme de învățare și să servească drept exemplu și pentru alte localități, chiar mai mari.

„Le muțumesc agenților economici care au acceptat să meargă cu noi în această aventură și mă bucur că sunt destul de mulți. Le mulțumesc celor care conduc destinele celor trei colegii, cel Economic, Tehnic și Tehnic Cărășan pentru că au aderat la această acțiune și îi mulțumesc domnului Doxan pentru sprijinul acordat în tot acest an, fiind convins că și domnul Benga ne va sprijini pe viitor.

Rezultatul unui an de inițiative și de întâlniri cu tenacitate se vede acum când avem 121 de elevi care încep școala zilele acestea. Mă bucură mai multe lucruri, în primul rând faptul că acești copii sunt aici, faptul că din ei 60 sunt veniți din alte localități, ceea ce a dus la un rezultat pe care eu mi-l doream, aducerea de tineri în oraș pentru a-l dinamiza. Din acești 60 de copii, 22 vor locui în căminele de care unitățile noastre școlare dispun.

Sunt convins că la fel ca elevii, la fel ca și conducătorii de instituții, la fel ca mine, și agenții economici sunt temători de cum se va derula această activitate, una nouă pentru noi, dar sunt convins că lucrurile vor merge așa cum trebuie”, explică primarul Ioan Popa.

Deschiderea primului an de Școală Duală a avut loc vineri, în prezența primarului Ioan Popa, a inspectorului școlar general Ioan Benga, dar și în fața tinerilor boboci, a cadrelor didactice care îi vor forma, și a oamenilor de afaceri implicați în proiect. De asemenea, invitați de seamă au fost Ildiko Pataki și Ramona Țițeiu, directorul Școlii Germane Duale Kromstadt din Brașov, ambele cu influență în domeniu.

 „Se împlinesc în octombrie 20 de ani de când știm și aici la Reșița că trebuie să investim în învățământul profesional și tehnic. Pe parcursul acestui an am avut nevoie de multă perseverență pentru ca astăzi să putem pune acest proiect pe picioare. Această școală este una provocatoare, este o încercare și pentru elevi, și pentru colegii profesori care nu ar putea face acest lucru decât împreună cu mediul de afaceri.

Am promovat exemplul orașului Reșița, și vreau să zic că a trezit o invidie pozitivă, astfel că această idee a fost preluată și de Deva și de Hunedoara și ne propunem să ducem acest exemplu în toată țara. Acolo unde pui pasiune și perseversență nu poate exista decât bucurie și succes”, a explicat Ildiko Pataki, prim-vicepreședinte al Consorțiului Regional Pentru Învățământ și Ocupare Vest.

Reamintim că anul acesta absolvenții claselor a VIII-a au avut la dispoziție 162 de locuri la cele trei unități de învățământ din Reșița: Colegiul Economic al Banatului Montan (60 de locuri, în calificările: bucătar, ospătar, brutar-patiser, lucrător hotelier), Colegiul Tehnic Cărășan (46 de locuri, în calificările: confecționer produse textile, mecanic utilaje și instalații în industrie) și Colegiul Tehnic Reșița (56 de locuri, în patru calificări: strungar, sudor, lăcătuș, electrician).

Stagiile de pregătire practică se vor derula exclusiv la operatorii economici cu care s-a încheiat contract, printre care: Electro Echipament Industrial, Prodmec, Spaleck, Electro Eurostar, Autoliv, Casa Baraj, Pangram, Silsor, Gasthof-Tirol, Pau-Pan, Goldie Pasta, Bacolux, Capricio, Afrodita, Plastomet.

Tinerii care optează pentru școala duală beneficiază și de sprijin financiar: bursă de studiu lunară, de 200 de lei, de la bugetul de stat, bursă suplimentară acordată de către operatorul economic, plata cazării, mesei, transportului, asigurărilor medicale și a echipamentelor, din partea operatorului economic, bursa REPOP de 100 de lei, acordată lunar de Primăria Reșița pentru elevii cazați în căminele școlare.

 

 

Alexandra JURCA

Stiri similare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei