Reșița va avea tramvaie mai bune decât Bucureștiul! „În următorii 30 de ani nu vor fi probleme cu transportul public”, asigură Popa!

 

modelmic

77 de milioane de euro vor fi investiți la Reșița, în cadrul proiectului de mobilitate urbană, a precizat primarul Ioan Popa, în cadrul unei conferințe de presă. Edilul a afirmat că odată cu finalizarea acestuia, municipiul de pe Bârzava nu va mai avea probleme cu transportul public pentru următorii 30 de ani, iar reșițenii vor circula cu mijloace de transport mai moderne decât bucureștenii.

Cel mai mare și ambițios proiect al administrație publice locale se derulează practic pe trei culoare diferite: reabilitarea căii de rulare și a depoului de tramvaie – 40 de milioane de euro, achiziționarea a 13 tramvaie noi – 20 de milioane de euro și cea de-a treia parte, stație transmodală în zona Muncitoresc și achiziționarea a 10 autobuze electrice – 17 milioane de euro.

„Proiectul de tramvai este unul mai amplu decât mi-am imaginat eu când am început să lucrăm la el. Adică, noi am avut alocat 25 de milioane de euro pentru Reșița, însă datorită faptului că multe municipalități din România nu au proiecte, ni s-a sugerat că putem merge chiar până la 200-300%, pentru că vor fi resurse financiare suficiente. Și atunci am optat pentru modernizarea completă a liniilor, pentru stații de redresare noi, pentru depou de tramvaie nou, deci numai proiectul de reabilitare a liniei plus depou se ridică la 40 de milioane de euro.

Am făcut un contract cu Ministerul Dezvoltării să depună dânșii proiectul de achiziționare a materialului rulant, adică tramvaiele, evident pe un proiect făcut de noi, cu uși pe ambele fețe, cu dublă comandă față-spate, ca să nu mai facem buclă”, a explicat Popa.

Edilul a subliniat că reprezentanții Primăriei Reșița s-au asigurat că tramvaiele ce vor fi achiziționate prin intermediul Ministerului Dezvoltării vor fi de cea mai bună calitate, caietul de sarcini fiind întocmit în urma unor vizite în teren și discuții cu specialiști din Germania, Franța și Polonia:

„Dacă vă uitați pe caietele de sarcini și comparați Reșița cu Bucureștiul: noi am solicitat garanție de 5 ani, Bucureștiul are de 3 ani, noi am solicitat în limita a 300.000 de km, Bucureștiul în limita a 170.000 de km. Am solicitat prezență în traseu 92% din timpul unei luni, cu alte cuvinte nu va veni la licitație cineva care știe că tramvaiul lui trebuie să stea la reparații prin depou. Cine știe că are tramvaie bune va veni la licitație, cine nu, nu va veni, pentru că va plăti penalități”

După cum se știe, proiectul de reabilitare a liniei de tramvai a fost deja depus spre finanțare, iar Ministerul Dezvoltării, la rândul său, a lansat deja licitația pentru achiziționarea celor 13 tramvaie. În prezent, administrația locală lucrează la întocmirea documentației pentru depunerea spre finanțare și a proiectului de 17 milioane de euro care cuprinde amenajarea unei stații transmodale și achiziționarea a 10 autobuze electrice.

Stația transmodală va fi amenajată la Muncitoresc, unde a fost fosta piață volantă sau terasa Mureșul, pe care Primăria Reșița a cumpărat-o înapoi de la un privat. Proiectul cuprinde și reabilitarea completă a Căii Timișoarei, de la stația Peco până la Transprotector, la pasajul de la Intim. Tot în acest proiect, pentru că nu am mai avut loc în cel de 40 de milioane, am mai introdus și vopsitorie tramvai, spălătorie tramvai, instalație de rectificare a boghiurilor, deci vom avea absolut tot ceea ce este necesar ca în următorii 30 de ani să nu avem probleme cu transportul public în Reșița”, a mai precizat Ioan Popa.

Karina TINCUL

Distribuie pe:

Stiri similare

9 Comentarii

 1. adriana

  Dar cu specialiștii de la Astra Arad de ce n-ați discutat domnilor? Sau sunt prea aproape și nu se pot ”pierde„ pe drum niscai euro?

  Raspunde
  1. Viorel

   De ce nu citiți cu atenție și citiți doar printre rânduri? Este vb de o licitație și un caiet de sarcini….poate veni oricine, nu doar Astra Arad poate veni….puteți veni chiar și dvs și oricine îndeplinește condițiile din caietele de sarcini…ne greu sa citim….si mai greu sa înțelegem ce citim…cel mai ușor e sa dam din gură prost și fără rost….

 2. Pingback: Reșița va avea tramvaie mai bune decât Bucureștiul. 77 de milioane de euro, investiți într-un proiect de mobilitate urbană – Transilvania Business – Sursa ta de informatii Economice

 3. zero

  “13 tramvaie noi – 20 de milioane de euro” :) :) :)

  De curând anunţa tăiţelu’ un preţ de (cică) … 2.000.000 de euro / tramvai.
  Nu cumva să fie unul românesc (de Arad) pe bani europeeni, că nu ies “decontările” … externe.
  S-a scurtat cumva brusc în ultima săptămână preţul la … “coada vulpii”, sau chiar nu mai ţine minte ce … minte? :)

  Raspunde
  1. unu

   Suma totala pentru cele 13 tramvaie este de 119 000 000 lei ,aproximativ 25 000 000 euro de unde rezulta un pret de 1 900 000 euro/bucata.Sunt informatii publicate pe SEAP trebue doar putina informare inainte de a trage concluzii.

 4. Johann Nicolescu

  D-le primar Ioan Popa, lasati vorbele spuse inainte de fapte si vorbiti dupa ce se infaptuieste, dupa ce se realizeaza si dupa ce construiti obiectivele despre care ne spuneti “povestiri” si “basme”. De vorbe ne este plin podu` si sacii dar, in oras vedem prea putine realizari sau deloc. Daca vreti un nou mandat si sa intrati in istoria acestui oras, faceti-o prin mai multe realizari si cu mai mutine vorbe sau chiar prin tacere. La ora actuala vorbele pe care le spuneti nu sunt sustinute de fapte. Spre exemplu, inainte cu o luna de alegerile locale pentru functia de primar “uimiti-ne” printr-o lucrare de reala calitate si inaugurati circulatia tramvaiului, macar pe tronsonul Renk-Intim, ca sa speram ca vom circula, in viitor, cu tramvaiul, la nivelul de civilizatie demne de secolul 21 si pana la Stavila si pe Calea Timisorii si pe calea Caransebesului.

  Raspunde
 5. HATEGAN DOINA

  D.le primar…de Mall.uri e plin orasul..dar nu sunt locuri de munca..cu ce sa cumperi din mall.uri daca nu ai bani ????…Nu am vazut la munca pe cei ce primesc ajutoare ??? A .ti taiat ajutoarele la bilete de calatorie.De ce nu a.ti marit si limita la bani pt.care dati abonamente gratuit.???macar pana la 1.000 lei..

  Raspunde
 6. Daniel

  Stau si citesc si raman de multe ori uimit de comentariile unora…oameni buni, va rog eu frumos sa analizați tot ce a facut primarul pentru orașul asta si tot ceea ce urmează a se face…in urmatorii ani in Resita se va investi peste 110 milioane de euro..Resita se va schimba la fata..spitalele voi fi renovate..școlile vor fi modernizate, se va deschide o grădiniță, odata cu proiectul tramvai se vor amenaja careva străzi secundare precum și bulevardul, se va ridica mall, aqualand etc.. si lista poate continua..Se vor creea si locuri de munca odata cu investitiile astea… in loc sa fim mulțumiți de ceea ce se va face…noi suntem nemulțumiți..de ce? Care este de fapt nemultumirea unora? Care primar a reușit să facă ce a facut Popa pana acum? Niciunul ..cel puțin în ultimii 15 ani… în loc să îl susținem pe unii il blameaza si ii gasesc bete in roate..ce pot sa zic..am impresia.ca unii.nici cand nu vor fi mulțumiți.. indiferent de ce se va face …. Domnu primar are tot respectul meu si toata susținerea mea…

  Raspunde
  1. Nickname

   Ce nu a facut pana acum ? Un kilometru de asfalt turnat continuu ! Resita e plina de gropi si de petice iar scuzele sunt fara numar.Mai iesiti si unii dintre voi in afara judetului si mai vizitati si alte orase din Romania ca sa aveti cu ce face comparatie.Usor va spala pe creier dragul nostru primar. Vom face,vom drege, vom,vom,vom…vomit cand vad atatea vise fara actiune ! Cei ce ne calca pragul,nu se mai intorc.Aceeasi placa cu potential turistic dar noi avem drumuri ca dupa razboi ! Deja e prea mult…30 de ani de stationare in orasul asta prafuit,ruginit,zgomotos si nici o speranta la orizont.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei