Rețeaua școlară din Reșița, motiv de ceartă între Primărie și ISJ! Nu se pot pune de acord ce unități de învățământ să fuzioneze!

modelmic

Stabilirea rețelei școlare în municipiul Reșița pentru anul școlar 2018-2019 pare să fi ajuns într-un punct mort, Primăria Reșița și Inspectoratul Școlar Județean Caraș-Severin nereușind să se pună de acord cu pașii care trebuie urmați. Mărul discordiei îl reprezintă Grădinița cu Program Normal Pinocchio din Reșița, care ar urma să își piardă personalitatea juridică, deoarece nu mai are suficienți copii înscriși. Subiectul a fost dezbătut astăzi, în cadrul ședinței de Dialog Social derulată la Prefectura Caraș-Severin.

Pentru rezolvarea situației, Primăria Reșița și-ar dori ca Grădinița cu Program Normal Pinocchio, alături de Grădinița cu Program Normal Degețica (o structură a celei dintâi) să fuzioneze cu Grădinița cu Program Prelungit Dumbrava Minunată. Pe de altă parte, ISJ este de părere că cele două grădinițe, Pinocchio și Degețica ar trebui să fuzioneze, prin absorbție, cu Școala Gimnazială nr 9.

Aceasta este viziunea Inspectoratului Școlar: ca aceste grădinițe să le trecem lângă școli, pentru că și școlile sunt subțiri. Așa am făcut la Moldova, așa am făcut la Anina, unde primarul a înțeles, așa este la Caransebeș, așa am început și în Reșița și atunci această experiență ne demostrează că drumul este bun. Ori a aduce o grădiniță cu program normal din Micro 3 să o combini cu o grădiniță cu program prelungit din Micro 2, când ambele sunt lângă o școală, să fac o grădiniță mai mare, înseamnă să bag oamenii la evaluare, să fac grupele așa cum zice legiuitorul și apoi să trimit vreo 4 oameni acasă. Eu nu gândesc așa, eu sunt un social democrat și pentru mine până la urmă omul este foarte important”, a explicat inspectorul școlar general Ioan Benga.

Șeful de la ISJ s-a arătat nemulțumit și de faptul că nu a primit până în data limită de 15 decembrie un proiect de hotărâre de la Consiliul Local Reșița cu propunerea rețelei școlare pentru anul 2018-2019, ci doar un document cu o propunere a Comisiei de Învățământ a CL.

La sedință a fost prezent și viceprimarul Gabriel Duruț, care după ce și-a exprimat nedumerirea de ce Grădinița Pinocchio a putut să funcționeze în ultimii 2-3 ani fără să își piardă personalitatea juridică, deși nu avem nici atunci numărul minim de copii prevăzut de lege, a explicat punctul de vedere al administrației locale:

„Și Dumbrava Minunată este pe punctul de a-și pierde personalitatea juridică. Deocamdată se încadrează, sunt 170 de copii, sar în viitor numărul acestora poarte să scadă sub 150. De aceea am venit cu propunerea să luăm o grădiniță care acum nu respectă acest număr cu o unitate de învățământ care îl respectă pe moment, dar posibil pe viitor să aibă aceeași problemă, iar cele 2 comasate probabil în viitor nu vor rămâne sub 150 să își piardă personalitatea juridică”.

Primăria nu poate să adopte un proiect de hotărâre cu rețeaua școlară pentru anul școlar viitor, fără un aviz conform din partea ISJ-ului. Cele două părți mai au timp să ajungă la un acord până în luna iulie.

Karina TINCUL

Stiri similare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei