Riviera însângerată și-o Europă înlăcrimată

Riviera insangerata

La sfârșitul secolului XIX, cu apariția împărătesei Victoria, la Nisa se inaugura faleza la Marea Mediterană: se numea „Promenade des Anglais”. Pentru noi, românii este o mândrie că unul dintre cele mai frumoase hoteluri de pe Promenade des Anglais se numește „Negresco“, un hotel, care, chiar dacă astăzi nu mai este în proprietatea unor români, reprezintă din punct de vedere artistic (galeria de artă de la parter), dar și istorico-hotelier nu doar un reper, ci în fapt reperul orașului Nisa de astăzi.

Riviera Nicoise, o lume a unei Europe unite care a traversat cele două mari conflagrații mondiale, a fost zdruncinată ieri de un atentat monstruos care a lăsat în urmă cel puțin 84 de morți și peste 200 de răniți, din care 18 în stare gravă. Această lovitură malefică îndreptată împotriva lumii libere, a lumii construite pe libertate, egalitate și fraternitate, chiar pe 14 iulie, ziua căderii Bastiliei, ziua Republicii franceze, dovedește fragilitatea comunităților în care trăim, în care viața și moartea sunt despărțite doar de o stradă.

Franța contractului social al lui Jean – Jacques Rousseau, Franța volteriană și carteziană, Franța revoluției lui Robespierre, Danton și Marat, Franța marii armate napoleoniene care, așa cum spunea Karl Marx, a dus idealurile progresiste ale revoluției franceze în vârfurile lăncilor într-o Europă monarhică, Franța este astăzi zdruncinată din interiorul imperiului pe care l-a creat.

Nu putem spune că e vorba de răzbunarea coloniilor, dar asasinul de la Nisa, terorist sau nu, tunisian de origine, vine dintr-o lume în care francezii și-au apărat imperiul și au murit în Algeria, Maroc, Tunisia sau Vietnam. Nu știm încă dacă este un act de terorism sau este prețul imperiului pe care francezii și europenii îl plătesc astăzi; este prețul imperiului sau prețul confesiunilor religioase diferite. Acest preț îl plătesc francezii, dar și europenii, pentru că astăzi, asemeni tuturor celor 27 de țări parte a Europei unite, Franța, România sau Polonia, Estonia sau Ungaria reprezintă patria unică europeană.

Pe teritoriul ei, al Europei unite, se întâmplă asemenea lucruri abominabile. Suntem solidari cu Franța și, în fapt, suntem solidari cu noi înșine, cu Europa comună pe care ne-am dorit-o și pe care o iubim atât.

Poate mai mult decât oricând spiritul generozității interbelice revine nu ca o modă, dar ca un destin în viața publică a continentului nostru, într-o atmosferă demult redată, în timpul războiului civil din Spania de către André Malraux: „contrariul umilinței și al morții nu este, așa cum s-ar crede, libertatea, ci fraternitatea”.

Împotriva morții, a terorismului și a violenței singura soluție pentru Europa este fraternitatea. Și egalitatea tuturor cetățenilor și statelor din Uniunea Europeană!

Cezar DRAGOMAN

Stiri similare

1 Comentariu

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei