RNP Romsilva – corijentă la evaluarea contractului pentru administrarea Parcului Național Semenic – Cheile Carașului!

 

romsilva

Agenţia Naţională a Ariilor Naturale Protejate (ANANP)îi  informează pe cei interesaţi că RNP Romsilva a primit calificativul INSUFICIENT pentru administrarea ariilor naturale protejate din zona Parcului Naţional Semenic – Cheile Caraşului. Calificativul, cel mai slab dintre cele acordate în anul 2017, a fost dat în cadrul contractului de administrare nr. 113/08.12.2014, pe care regia l-a încheiat cu Ministerul Mediului. De precizat este faptul că ANANP monitorizează implementarea tuturor contractelor de administrare a activităţilor de protecţia naturii pe care administratorii/custozii de arii naturale protejate din România le au încheiate cu Ministerul Mediului.

Acest calificativ confirmă numeroasele notificări adresate în ultimii ani de către GEC Nera autorităţilor cu responsabilităţi în domeniul protecţiei naturii în legătură cu agresiunile frecvente împotriva patrimoniului natural din PN Semenic – Cheile Caraşului. Potrivit paginii web a ANNAMP, primul dintre motivele acordării acestui calificativ este lipsa unui plan de management aprobat al parcului, iar acest document, spun reprezentanții GEC Nera, lipseşte de peste 13 ani, datorită, în primul rând, blocării procedurii de aprobare a documentului la nivelul RNP Romsilva.

Citește și: GEC NERA acuză Administraţia Parcului Naţional Semenic Cheile – Caraşului că ar funcţiona ilegal

Avem, de fapt, de a face cu o mare deficienţă de sistem, cu un conflict de interese, în care administrarea activităţilor de protecţie a naturii coexistă în cadrul  RNP Romsilva cu activităţile economice de exploatare a pădurilor statului,  iar prima activitate s-a dovedit, pe parcursul celor 13 ani de funcţionare a Administraţiei Parcul Naţional Semenic – Cheile Caraşului, că este total subordonată celei de a doua. Ministerul Mediului se face că nu vede acest conflict de interese şi se mulţumeşte doar să dea calificative în loc să impună un plan de management al parcului în calitatea pe care o are de autoritate pentu aprobarea planurilor de management a ariilor naturale protejate”, declară Cornel Sturza Popovici, președintele GEC Nera.

Celelalte argumente, pentru acordarea calificativul INSUFICIENT, ţin de administrarea parcului după reglementări anacronice, de pe vremea când România nu era ţară membră a Uniunii Europene, care produc impacturi negative majore asupra habitatelor din zona parcului incluse  atât în ariile protejate din reţeaua NATURA 2000 cât şi în cele de interes naţional sau local. ONG-iștii orăvițeni se întreabă retoric ce măsuri vor fi luate în această speță.

Citește și: După GEC Nera, Agent Green solicită înlăturarea ROMSILVA de la administrarea Parcului Național Semenic – Cheile Carașului

Ce se va întâmpla după acordarea pentru RNP Romsilva a calificativului INSUFICIENT ?  Probabil, nimic, deoarece atât administraţia parcului cât şi consiliul ştiinţific au făcut ce le-a cerut RNP Romsilva, adică au sprijinit tot timpul activităţile de exploatare a lemnului şi nu pe cele de protecţie a naturii.”, mai spun reprezentanții GEC Nera.

Considerând că RNP Romsilva şi-a probat timp de 13 ani „eficienţa” în administrarea PN Semenic – Cheile Caraşului, GEC Nera solicită, din nou şi  în mod public, atât Guvernului României cât și Ministerului Mediului, să facă demersurile necesare pentru rezilierea contractului de administrare pe care RNP Romsilva îl are cu Ministerul Mediului  și să treacă administrația parcului în subordinea Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate cu statut de instituție publică destinată protecţiei ecosistemelor, este concluzia ecologistilor din orașul din Valea Carașului.

 

Diana RADU

Stiri similare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei