Românii din  Germania cer luarea de măsuri pentru desfăşurarea în bune condiţii a alegerilor din 16 noiembrie

Germania

Liga Asociaţiilor Româno-Gemane din Gemania îşi exprimă îngrijorarea pentru faptul că un mare număr de români din Germania nu au avut posibilitatea să-şi exprime dreptul de vot la alegerile prezidenţiale din 2 noiembrie, deşi s-au prezentat din timp la secţiile de votare. 

Facem apel la Ministerul de Externe şi la Biroul Electoral Central să soluţioneze această gravă privare de la dreptul la vot şi să găsească soluţii pragmatice pentru evitarea pe viitor a acestei stări de fapt. Ne exprimăm regretul că eforturile diasporei române de a se introduce un sistem de vot fie prin corespondenţă fie electronic, nu a găsit un ecou pozitiv în rândul legislativului românesc. Regretăm de asemenea că în ţară nu s-a cunoscut dinamica creşterii numărului de cetăţeni români din străinătate, calculele privind participarea la vot fiind făcute în baza experienţei de acum 5 ani”, precizează preşedintele LARG, Lucian Glass.

Pentru remedierea problemei, reprezentanţii LARG propun ca la al doilea tur de scrutin pentru alegerile prezidenţiale să se mărească numărul de personal din comisiile de votare şi să se dubleze numărul cabinelor de vot din actualele secţii de votare precum şi numărul de ştampile. De asemenea, reprezentanţii LARG sugerează deschiderea unei secţii de votare şi la Frankfurt unde trăieşte o însemnată comunitate de români.

Pe de altă parte se doreşte şi simplificarea procedurii privind completarea declaraţiilor pe proprie răspundere. „Deşi considerăm că este o metodă depăşită, propunem ca folosirea acestor declaraţii să se facă în aşa fel încât să nu ocupe mai mult din jumătate din timpul necesar pentru procesul de vot, aşa cum s-a întâmplat la alegerile din în 2 noiembrie. În acest sens este necesar să se anunţe explicit că declaraţia se află pe internet şi poate să fie procesată şi complectată încă de acasă, urmând doar să fie iscălită în faţa comisiei”, susţine Lucian Glass.

În plus, LARG, prin membrii săi, îşi exprimă disponibilitatea de a ajuta logistic şi cu personal actualele secţii de votare.

Karina TINCUL

Distribuie pe:

Stiri similare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei