Romeo Dunca: „Amploarea pe care au luat-o exploatările în situri Natura 2000 întrece orice bun simț”!

94189655_546514832935131_4143167638337486848_n

Amploarea pe care în ultimii ani au luat-o exploatările în situri Natura 2000 întrece orice bun simț”, este de părere omul de afaceri Romeo Dunca. Proaspăt membru PNL și în același timp candidatul anunțat al liberalilor pentru președinția Consiliului Județean Caraș-Severin, Dunca îi transmite un mesaj ministrului Mediului, Costel Alexe, căruia îi atrage atenția că pădurile țării reprezinta o valoare inestimabilă, de care urmașii noștri vor fi lipsiți în cazul în care se permite în continuare jaful și nu se ia atitudine. „Domnule ministru! Cred că sunteți într-o mare eroare dacă considerați că ce se întâmplă azi e ok și legal. Sau legal și ok”, îi transmite Dunca ministrului Alexe, susținând că timp de decenii, sub presiunea politică, legile silvice s-au schimbat și mai ales s-au interpretat în așa fel încât codrul, dar și statul roman, în permanență să iasă în pagubă.

„Nu confundați interesul acestui stat cu interesele unui grup organizat mafiot reprezentat de anumiți membri Romsilva împreună cu parte din profitorii angajați aici. Trebuie să știți sau dacă știți să țineți cont că Romsilva plătește 120 ron / m.c. unui agent comercial pentru a doborâ un copac și 30ron/ m să îl transporte în baza. Deci rămâne cu doar 200 ron din prețul mediu de 350 lei pe m.c. după valorificare. De aici mai departe, în multe cazuri, agentul economic în asociere directă cu angajatul statului devin tovarăși la jaful ce urmează. Adică se marchează sau nici măcar, mai mult, se taie mai mult și se transportă mai mult. Iar pe această întreagă linie plățile merg din mâna în mână la negru oprindu-se până la protectorul politic și la partidul lui. Adică pe înțelesul tuturor, negociem cu Romsilva o partidă de 1000 m3 marcăm 1500 și tăiem 2000. După care căutăm justificări pentru lipsa din pădure. O dăm pe accidentale care dacă luați la studiu veți vedea că niciodată în istorie nu au fost atât de mari. Dar de cele mai multe ori nu justificam nimic pentru că oricum toate instrumentele de control sunt în aceeași mână. Politică, de multe ori. Procentul de acoperire cu păduri al țării poate că nu figurează diminuat cu realitatea din simplul motiv că a scoate suprafețe din fondul forestier e aproape imposibil. Dar aici nu e vorba de suprafețe din acte, ci de sute sau mii de parcele mai mari de un ha rase complet, fără a fi evidențiate în actele silvice. Apoi sute de drumuri forestiere noi care au apărut în ultimii ani și în urma cărora nu numai că s-au colmatat lacurile din preajmă, dar aproape că a dispărut fauna din zecile de râuri de munte. Pentru că mai nou cea mai bună cale de exploatare traversează sau merge de-a lungul râurilor”,

Romeo Dunca este de părere că este necesară schimbarea politicii față de pădure, și în loc de a o vandaliza, aceasta ar trebui folosită în scop turistic: „Pensiunile din locurile frumoase ale țării ar aduce înzecit mai mult la buget decât lemnul tăiat. O pădure sănătoasă și poteci frumoase sunt ca un magnet pentru turiștii români care de altfel cară zeci de milioane din țară plimbându-se pe potecile sau pădurile altora ori mergând să schieze în țări care consumă lemn de la noi.

Poate ca sunt campanii de vești false pe internet, dar ce am văzut eu în ultimi 12 ani de când am contorizat mii de ore de zbor cu elicopterul nu e de glumă. Și amploarea pe care în ultimii ani au luat-o exploatările în situri Natura 2000 întrece orice bun simt. Și nu uitați că a face 100 ron cu un m.c de lemn lasă urme care zeci de ani rămân ori ecosisteme sau peisagistica sunt compromise definitiv”

Dunca susține că din 10.000 de transporturi zilnice de masă lemnoasă, cel puțin 6000 ar merge direct către clienți finali de materie primă, o parte din ei a două oară cu același aviz. Alții cu greutăți ce nu corespund actului. Și mai există și cei care transportă fără nici un aviz, atrage atenția Dunca, „altfel nu ar prefera întunericul nopții sau nu ar sta pitiți în grup pe la ieșirile din pădure. Unii au 35 m3 alții 30, iar cei cu sânge în instalație, adică cu spate bine acoperit pun și 40 dacă e molid. Asta înseamnă 6000×33 = 198000 m3 pe zi. La ce mai vorbim de 1 milion de m.c. doborați accidental de vânt când îi extragem într-o săptămână, de luni până vineri??”.

În opinia lui Romeo Dunca, nou guvern PNL a adus în sufletul multor români o speranță că lucrurile se vor îndrepta, dar declarațiile din ultima perioadă a ministrului Mediului erodează zilnic această încredere. Oamenii nu au nevoie de justificări sau argumente că de fapt nu se fura atâta de mult cum pare sau că rușii prin știri false vor să destabilizeze țara, ci de fapte și exemple că vă pasă de pădurea lor, îi transmite Dunca ministrului Alexe, propunând și o serie de măsuri ce ar trebui luate.

„Interziceți transportul de lemn în timpul nopții. De la 8 la 17 este timp suficient ca materialul lemnos să ajungă de oriunde la un procesator. Iar cântarul și postul de poliție să fie lângă poarta lui. Cu 10 cântare poziționate bine ați rezolvat 80 % din probleme. Apoi noaptea camionul descărcat poate circula gol. În acest fel nu pot ocoli cântarele care de obicei la 17 nu mai funcționează. Fiecare transport de lemn trebuie oprit în trafic de ISCTR sau poliție și verificat. În acte și la cântar. Avizul trebuie să cuprindă nr de bușteni și fiecare să fie marcat. Veți găsi cu ușurință neregulile, iar cei prinși cu abateri mai mici de 10% să fie avertizați o singură dată. După care dacă repetă, împreună cu cei descoperiți cu abateri mai mari să fie aspru pedepsiți. Și marfa confiscată cu camion cu tot. Faceți acest protocol cu Ministerul de Interne și cu cel al Justiției. Pentru că cei găsiți cu abateri la legea silvică trebuie judecați în regim de urgență. În 30 de zile puteți încheia cu ei. Propuneți aceste măsuri și dacă Parlamentul, plin de PSD-iști, nu va aproba, măcar poporul va ști încă odată a cui e vina. Și veți câștiga capital pentru viitoarele alegeri. Și veți putea după aceea să acționați ferm și eficient astfel încât să nu se mai fure. Și tot ce se taie să fie contabilizat, iar banii pe lemn să treacă toți pe la buget. Și să mai rămână ceva pădure și pentru copiii noștri”, transmite Romeo Dunca.

 

Karina TINCUL

Stiri similare

3 Comentarii

 1. imoGen

  Și PNL face ceva în privința stopării defrișărilor ?
  Sau e doar un subiect folosit de către Dunca pentru campanie electorală ?

  Raspunde
 2. GGii

  Dar Dunca oare cum a avut tupeul sa isi construiasca ilegal cabana sus pe munte in situl Natura 2000 fara nicio autorizatie?
  Sa inteleg ca el poate sa incalce legea.

  Raspunde
 3. zero

  “„Nu confundați interesul acestui stat cu interesele unui grup organizat mafiot … dacă Parlamentul, plin de PSD-iști, nu va aproba, măcar poporul va ști încă odată a cui e vina … banii pe lemn să treacă toți pe la buget.”

  Adică la “comuniştii” Vela, Dunca, Tăţelu’ şi clientela lor, zisă PNL.
  Mafioţi sătui versus mafioţi cu elicopter şi eroi naţionali în lupta cu Covid. :)
  Vid!

  Raspunde

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei