Romeo Dunca: „La deponeul de la Lupac, treaba nu merge, dar se poate rezolva!”

lupac

Problemele pe care le întâmpină în acest moment deponeul de la Lupac, dar și modul în care funcționează Centrul de Management Integrat al Deșeurilor aflat în subordinea Consiliului Județean Caraș-Severin au fost prezentate primarilor veniți de prin județ special pentru această întâlnire inițiată de proaspătul președinte al CJ, Romeo Dunca.

Prima problemă prezentată de Remus Marta, cel care coordonează activitatea deponeului, a fost întâlnită în hala unde se reciclează deșeurile și unde, de fapt, în prezent sunt aduse gunoaie amestecate pentru că, așa după cum știm cu toții, nu există o disciplină privind colectarea selectivă a gunoiului pe raza județului nostru.

Ce vedeți aici, s-a eliminat biodegradabilul, adică masa umedă, aici a rămas, teoretic, ce am putea recicla, dar pentru că este atât de contaminat, nu-l mai putem recicla. Cantitatea de reciclat ce se colectează este extrem de mică pentru că operatorul de salubritate în loc să aducă pe fracții, cum le zice și legea, el îl aduce în amestec, o să vedeți chiar pământ, ciment, betoane, roți, fier.

Dacă nu începem să facem selecția cum trebuie, nu o să reușim să implementăm sistemul până în final. De la 1 ianuarie, România are țintă 50% reciclabil. Eu vă zic acum că aici în hală nu avem 7%, și 7% pentru că încercăm noi să scoatem cât mai mult, facem o pre-reciclare manuală să mai recuperăm din deșeul reciclabil, care nu face parte din sistem, facem noi de 2 ori munca celor care ar trebui să facă asta.

Cu cât vine mai plin de deșeuri, mai în amestec, noi vom avea costuri tot mai mari de reciclare, în sensul că trebuie să urmăm mai multe proceduri în a-l selecta”, a declarat Remus Marta.

DSC_0017

 

Conform contractului, în UAT-urile unde primarii nu reușesc să gestioneze depozitarea selectivă a deșeurilor de către locuitori, operatorul își rezervă dreptul să nu primească în deponeu deșeul amestecat adus de către firmele de salubritate, deoarece de la acest aspect pornesc o serie de probleme și costuri suplimentare. Romeo Dunca crede însă că se pot găsi soluții.

Ar trebui discutat cu primarii și făcuți să înțeleagă. De aici apar toate, oameni în plus, groapa care se va umple mai repede, adică în loc să o folosim 10 ani o să o folosim 2, costuri mai mari pentru firma de lucru, pentru că ei în loc să scoată plasticul și dozele (de aluminiu) să le vândă, ei le macină și le aruncă acolo. Cartoanele, în loc să fie materiale care se pot recupera, o parte, ei le iau, le mărunțesc, se strică banda, se blochează sita și le aruncăm apoi în groapa aia care e făcută pentru zece ani, în 2, 3, 5 ani va fi plină”, le-a spus Romeo Dunca primarilor prezenți într-o altă hală a deponeului de la Lupac.

După un tur prin incinta CMID, și o prezentare a etapelor prin care trec deșeurile odată ajunse în centru, dar și a situațiilor problemă, președintele ales al CJ a tras o concluzie.

Concluzia este simplă, treaba nu merge, dar se poate rezolva și nu cred că e atât de complicat. Totul pleacă de la disciplinarea populației: cum își aruncă gunoiul! Și disciplinarea se poate face simplu, mai ales pe comune unde controlul este mai ușor de făcut, de la o Primărie, de la o hotărâre de CL, de la modul de preluare a gunoiului și de la costul pe care populația îl plătește pentru gunoi.

Este foarte important să se înțeleagă că o tonă de gunoi selectat costă 25 de lei, sau neselectat, aproape 100 și asta înseamnă că în 5 tone de gunoi dacă îl selectăm avem 2 tone de gunoi care costă 100 de lei și 3 tone cu 25, aia înseamnă 270, sau 500 pentru același gunoi.

Deci se poate reduce costul pe care îl plătește populația, se poate ușura munca acestor oameni și putem să folosim acest deponeu timp de 10 ani”, a declarat Romeo Dunca.

DSC_0010

Potrivit noului președinte de CJ, deponeul de la Lupac și-a început târziu activitatea pentru că au existat multe aspecte de care cei responsabili nu s-au ocupat punctual și care puteau fi rezolvate.

În Caraș-Severin, de ieri, operatorul Brantner a început să aducă la deponeul de la Lupac tot gunoiul, aproximativ 1.600 de tone de gunoi pe lună, plus ceilalți operatori care aduc din unele comune alte 1.600 de tone de gunoi.

În prezent, CMID are 30 de angajați, urmând ca săptămâna viitoare alți 22 de oameni să fie angajați pentru a lucra în schimbul doi.

DSC_0027

DSC_0065

DSC_0024

Lorena POENARU

 

 

 

Distribuie pe:

Stiri similare

1 Comentariu

  1. BLACKJACK

    Domnul Președinte al C.J., ar trebuii sa vadă și cum are colectează containerele colorate din spatele blocurilor. Vina nu aparține doar populației cu și colectorului…

    Raspunde

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei