Rotaryenii reșițeni au donat aparatură medicală mai multor secții ale Spitalului Județean din Reșița!

modelmic

Oameni cărora le pasă de semeni! Clubul Rotary Reșița a donat mai multe aparate medicale secțiilor de Obstetrică-Ginecologie de la Staționarul nr.1, Cardiologie și Interne de la Staționarul nr.2 ale Spitalului Judeţean de Urgență din Reşiţa, după cum ne-a mărturisit Geta Feieș, Președintele Clubului Rotary Reșița. Gestul samaritenilor, o acțiune binevenită pentru unitățile sanitare reșițene, vine ca urmare a strângerii de fonduri din cadrul Balului Caritabil Rotary Reșița din 2018 iar valoarea acestor aparate necesare actului medical se ridică la 23.000 lei. Iată ce ne-a declarat președintele Rotary Club Reșița, Geta Feieș:

Medicul Florin Borțun, Șeful Secției Obstetrică-Ginecologie a Spitalului Județean de Urgență din Reșița ne-a declarat că aparatul Cardiotocograf donat de Clubul Rotary Reșița (CTG) este un aparat care monitorizeaza activitatea cardiacă a copilului, utilizând ultrasunetele și efectul Doppler.

În timpul procedurii persoanei însărcinate i se vor monta doi senzori electronici pe abdomen: unul pentru a măsura frecvența cardiacă fetală iar un al doilea senzor pentru a măsura reactivitatea uterului în timpul mișcărilor fetale (tonusul uterin). Fiecare senzor este atașat printr-un fir la aparat și fixat pe abdomen prin benzi elastice.

Bătăile inimii copilului se aud și se vad pe monitor, iar contracțiile sunt înregistrate și analizate de specialiștii acestei secții. De altfel, medicul Borțun a precizat că de un astfel de cardiotocograf ar trebui să beneficieze fiecare pat din secția amintită pentru o monitorizare cât mai eficientă a pacientelor însărcinate. Despre acțiunea și importanța aparatului dotat acestei secții, medicul Florin Borțun a declarat:

Trebuie să menționăm că Secția Obstetrică-Ginecologie a Spitalului Județean de Urgență din Reșița se prezintă în condiții foarte bune, grație și unui lobby purtat la nivel guvernamental de șeful acestei secții, dr. Florin Borțun, încă din perioada în care palierul maternității reșițene a fost vizitat de ministrul sănătății Nicolae Bănicioiu.

Împreună cu echipa membrilor rotaryeni am vizitat și Secția Cardiologie de la Staționarul 2 al Spitalului Județean din Reșița, acolo unde medicul specialist cardiolog Ilona Voina a ținut să mulțumească în mod special oamenilor cu suflet care se regăsesc în Clubul Rotary Reșița, „singurii care au răspuns la strigătul nostru de ajutor“ și au achiziționate două aparate care de-acum nu îi va mai pune pe drumuri pe bolnavi. Este vorba de un EKG – Electrocardiograma care înregistrează a activitatea electrică a fibrelor musculare ale inimii și un defribilator cardiac care este un aparat electronic folosit în tratamentul fibrilației atriale sau ventriculare. Ilona Voina, medic cardiolog la Spitalul Județean de Urgență din Reșița:

Merită să ne exprimăm recunoștința pentru rolul activ pe care îl joacă Clubul Rotary Reșița an de an prin acțiunile derulate și mai cu seamă prin achizițiile importante în domeniul sanitar la unitățile medicale din municipiu, care se pot dovedi adeseori vitale pentru semenii noștri, pentru sprijinul educațional, în formarea tinerilor fără posibilități materiale, ca de altfel și în alte domenii.

Pe chipul Getei Feieș am zărit satisfacția unui om mulțumit că alături de colegii ei a putut să facă mai bine pentru semeni. Iar exemplul lor ar trebui să fie o pildă pentru noi toți.

[slickr-flickr search=”sets” set=”72157704275214742″]

Sergiu TABAN

Distribuie pe:

Stiri similare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei