Rusaliile, ziua alungării Ielelor! Vezi ce tradiții și obiceiuri se practică în satele românești!

modelmic+editorial

Pentru cei care nu vor dormi mâine până la pranz, sau nu vor chefui în poieni cu grătare, sau la ștrand, Rusaliile vin cu o serie de tradiții și obiceiuri religioase care să-i apropie pe credincioși de Dumnezeu.

De Rusalii este comemorată coborârea Sfântului Duh asupra ucenicilor lui Iisus din Nazaret. Potrivit Noului Testament acest eveniment a avut loc în ziua Rusaliilor evreiești, la 50 de zile de la învierea lui Iisus. De aceea, sărbătoarea creștină mai poartă și denumirea de Cinzecime.

În credința populară, Rusaliile reprezintă spiritele morților care, după ce au părăsit mormintele la Joimari și au petrecut Paștele cu cei vii, refuză să se mai întoarcă în locașurile lor subpământene și încep să facă rele oamenilor.

Pentru a le îmbuna, oamenii, care evitau să le spună Rusalii, le-au dat diferite nume: Iele, Zâne, Frumoasele. Aceste spirite locuiesc pe lângă izvoare, fiind în stare, prin cântecele lor, să ia mințile oamenilor, să-i îmbolnăvească cu o transă hipnotică ce nu poate fi dovedită decât de puterea magică a călușarilor.

La fel ca și la alte sărbători creștine și de Rusalii se leagă o mulțime de tradiții și superstiții care diferă de la o regiune la alta.

De exemplu, de Rusalii oamenii își împodobesc casele și gospodăria cu ramuri de tei, plop, stejar. Ramurile de tei au o simbolistică aparte în această sărbătoare. Se crede că teiul ferește gospodăriile de grindină sau de duhurile rele ale zânelor și de aceea flăcăii le aduc din păduri după care se sfintesc la Biserica, iar credincioșii le iau acasă și le pun la icoane.

Tot de Rusalii, n unele regiuni se dansează Jocul Călușarilor. Dansul acestora, în general, are scopul de a apăra oamenii, vitele și recoltele de influențele negative.

De asemenea, sărbătoarea de Rusalii este un moment în care creștinii sfințesc ramuri de tei, soc, mure, pe care le folosesc apoi ca leacuri tot restul anului. În tradiția populară se zice că numai până la Sânziene plantele au puteri vindecătoare

Tot de Rusalii, se ung ușile cu usturoi pentru ca gospodăria să fie păzită de rele și ghinion tot restul anului.

 

 

Diana RADU

Stiri similare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei