Rușinea Almăjului, rușinea Carașului, rușinea României

modelmic

Revoltați de starea catastrofală a drumurilor din zonă, cei mai curajoși almăjeni au organizat, în urmă cu 3 săptămâni, un protest la intersecția principală  din Valea Almăjului, în apropiere de Bozovici. Un banner mi-a atras atenția și m-a inspirat în cele ce urmează: drumul județean care străbate Almăjul este considerat „rușinea Carașului“!

Locuitorii din Almăj sunt oameni blânzi din fire, cu respect față de autorități. Doar așa se explică că, atunci când primarii lor au trecut in corpore la PSD în 2014,  în urma celebrei Ordonațe 55 a domnului viceprim-ministru Liviu Dragnea, au tăcut cuminți, ba i-au mai și votat la următoarele alegeri pe aceiași primari. Apropo, după cum strigă unii, zi de zi, că trebuie să respectăm deciziile Curții Constituționale, vă mai amintiți că ordonanța cu traseismul a fost declarată neconstituțională în 17 decembrie 2014??? Printr-un hocus pocus în Parlament, primarii au rămas în funcții, iar locuitorilor din Almăj li s-au promis atunci, prin gura primarilor traseiști, bani mai mulți, inclusiv pentru drumurile dezastroase și la acea vreme. Din nefericire, au fost doar vorbe iar gropile au devenit adevărate cratere, din ce în ce mai multe, umplând drumurile tot mai greu de străbătut…

Și iată că răbdarea obedientă are și ea un sfârșit, iar almăjenii se revoltă, protestează! Doar primarul din comuna Bănia, spre cinstea lui, a fost alături de locuitori. Nu știu motivele pentru care nu au participat ceilalți primari, dar am aflat că un consilier local din cea mai afectată comună de mizeria drumurilor, Șopotul Nou, ar fi venit la protest, dar i-a fost teamă că i se retrage sprijinul politic. Și nu mai are bani de cămășă albă pentru mers la miting la București, zic și eu…Dacă informațiile mele sunt corecte, în fiecare comună almăjană activează 11 consilieri: care „palmează“ (scuzați termenul, dar la cât și cum lucrează…) minim 400 de lei pe lună…Nu mai spun că la o medie în jur de 2000 de locuitori per comună, la primărie sunt angajate între 15 și 20 de persoane. Noroc că nu vin toți odată, ar încăpea cu greu prin birouri!

Am insistat puțin pe numărul, după mine inadmisibil de mare, al celor retribuți de stat din primării, pentru a reveni la chestiunea drumurilor almăjene. De obicei li se răspunde celor năpăstuiți de parcugerea lor că nu sunt bani, deocamdată, evident, pentru că sună frumos promisiunea că la „rectificare“ vor veni, deși, vai, verificat în an și ani,  răspunsul este „curat mincinos“!

Iată că o mică sursă de bani, măcar pentru o sută de metri de drum  refăcut în fiecare lună, am identificat: renunțarea la indemnizații pentru consilierii locali (nu și la „sprijinul politic”, evident…!), comasarea primăriilor cu reducerea adecvată, adică drastică, a celor salariați în aceste instituții absolut ineficiente la așa dimensiuni. De exemplu, vi se pare normal ca  la o comună de 1700 de locuitori să existe primar și viceprimar retribuți, și încă cum, adică foarte consistent? Să mai spun că vor primi și pensii speciale, prin grija PSD-ului,  din acest an?

Și de la primării să trecem la Consiliul Județean: nu cred că județul Caraș Severin are parte doar de un drum rușinos de prost, în Valea Almăjului, pentru că tot județul este plin de astfel de drumuri catastrofale! O alba neagra cu drumurile județului, tranformate din județene în comunale și viceversa, în funcție de interesele celor de la județ, amestecate cu ale celor din primării, a dus, în ultimii 25 de ani, la acest rușinos dezastru! Pe de altă parte, parcă și la atotputernicul ”județ” sunt cam mulți angajați… vă mai amintiți de regionalizarea și optimizarea administrativă promisă de domnul Dragnea încă din 2013? Cine mai vorbește azi de ea?

Și de la Consiliul Județean să trecem la Guvern și Parlament, dacă tot l-am pomenit deja de două ori pe ominprezentul domn cu multiple funcții, ieri, azi, dar, mai ales, posibil mâine și răsrăspoimâine, Liviu Dragnea: oare nu este o mare rușine pentru România că în anul  centenarului nu suntem în stare să finalizăm autostrada ”Nădlac-Sibiu”? Să mai spun de scurtuța și îndăratnica la terminare ”Sebeș-Turda”? De „Comarnic-Brașov“ a domnului Ponta nu am ce să zic, că nu l-au lăsat serviciile nici să o înceapă, iar „Sibiu-Pitești“ se va face după ce va fi gata cea până la Sibiu, adică la paștele cailor! Iar autostrada de sud a domnului Tudose depinde de perenitatea PSD-ului în infinitatea evoluției universului, ca de altfel și ”Târgu Mureș-Iași”, etc, etc.. Totul sub conducerea domnului Liviu Dragnea, desigur, că nu degeaba ne-a făcut domnia sa program de guvernare și un plan de dezvoltare al țărișoarei, pe noi și noi culmi, până în 2040 (vedeți de ce am scris răsrăspoimâine?!)! Dar parcă și pe la Guvern ar fi cam mulți, nu doar miniștri, cât mai ales secretari de stat. Suntem, în această privință, printre primii în Europa! Despre câți deputați și senatori sunt în Parlament, bucuroși acum că vor avea și pensii speciale, ce să mai spunem: raportat la populația țării este cel mai numeros parlament din Europa! Din păcate, degeaba am avut referendum votat, încă din 2009, pentru reducerea la 300 de parlamentari. Validat de Curtea Constituțională, în 2012, când a aceasta a precizat expres că nu este respectată voința poporului! Român!!!

Evident, stimați cititori, că nu consider că starea mizerabilă a drumurilor țării se datorează doar privilegiilor pecuniare, în bună măsură nemeritate, ale celor care ne conduc țara în prezent. Incapacitatea lor de a gestiona corect și eficient resursele țării este principala cauză! Trebuie să o spunem clar și  răspicat, acum în 2018, la ceas de mare centenar, că starea drumurilor țării va continua să fie tot mai rușinoasă, câtă vreme mulți dintre cei care ne conduc, de la comună, județ, la Guvern și Parlament sunt doar niște mincinoși, fără de nici o rușine! Ei sunt, de fapt, rușinea întregii Românii!!!

Sorin Pescariu

 

 

Distribuie pe:

Stiri similare

4 Comentarii

 1. Ion Doe

  Exista o singura rezolvare, pentru viitorul apropiat, care ar putea fi rezumata astfel, valabila pentru Banatul Montan, care nu a fost, procentual vorbind, in asa mare Maseura infestat de filozofia “de viata” sudista, ce a pus stapanire nu numai politic/administrativ ci si genetic (se pare?!) pe Romania: 1. Iesiti si votati la viitoarele apropiate alegeri cu mic cu mare, tineri si batrani, uitand de fala banateana pentru o ora! 2. Ganditi-va de o suta de ori la optiunea electorala: aveti 28 de ani (recte 7 sesiuni electorale) trecuti in neant pentru Banatul vostru frumos…din amintiri! 3.Incercati sa evitati ca optiuni,partidele ce au inglobata litera “S”! Aceasta litera nu a insemnat niciodata “social” , asa cum ati crezut! 4.Daca aveti dubii sau incertitudini, sfatuiti-va cu “oamenii de seama”, cu origini nealterate, ai satului, comunei, orasului: ei exista, va asteapta si va indruma fara a cere in schimb vreun capital politic, fara a deserta promisiuni si fara a va darui doua sticle de ulei ieftin…Va sfatuiesc doar pentru ca spera ca Banatul de Munte sa fie ce le-a povestit lor bunicii…Uitati si evitati sfaturile veneticilor moderni si pe cele ale urmasilor bufenilor! 5.Si mai ales nu uitati, pentru unii si aflati, pentru altii, ca acum 100 de ani, doar pentru trei luni, in toamna lui 1918 (vis a vis de Centenarul romanesc – eveniment trecut la istorie clasificata!) Banatul s-a autoproclamat Tara,impreuna cu Banatul Sarbesc si cel Unguresc, cu capitala la Timisoara! Ce Mandrii tre’ sa fi fost strabunii nostrii Adevarati! De veti tine cont de aceste (minime) sfaturi si pilde, exista sperante sa redefinim mirificul nostru Banat in ceea ce a fost si-n ceea ce visam sa fie: drumuri bune, miracolele naturii scoase in evidenta, educatie la nivel european, asistenta medicala normala constitutional, investitori, multumire financiara si sociala…Si daca vom deveni consecventi, din 4 in 4 ani, toate acestea vor avea o ascensiune exponentiala! Si poate se vor modela si altii, alte zone mandre ale acestui Tarii si astfel v-om putea etala Romania ca o tara nu numai ca pozitie geografica, ci si ca standarde de viata, ca facand parte din Europa! Felicitari colegului autor al articolului ( si-a multor altor inscrisuri publicate in fapt) pentru atitudine si reactie! Cu siguranta ca efortul dlui. Pescaru trebuie sustinut, macar prin faptul ca este unul din acei pre-definiti “ oameni de seama” ai Almajului…recte al Banatului!

  Raspunde
 2. Atilai

  Starea drumurilor inimaginabil de proasta.Cum in alte județe se poate si la noi nu? Vezi vecinii noștri.Toate acestea datorita incompetenței factorilor de răspundere din județ.In alte județe se poate indiferent de cine guvernează.Asa că vina este la noi pe plan local.Rusine .

  Raspunde
 3. Geo

  RUSINE A BANATULUI LA FEL CA HERCULANELE! DIN PACATE, BANATUL ARE MULTE RUSINI. DAR IN FATA CENTENARULUI PALESC. CE CONTEAZA CA SUNT RUSINEA EUROPEI ATATA TIMP CAT SUNT LIBER SI NEASUPRIT?

  Raspunde

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei