S-a scumpit gunoiul la Reșița. Primarul Popa explică motivul majorării

modelmic

 

Timp de doi ani, Primăria Reșița a subvenționat transportul deșeurilor menajere de la Reșița la Oradea. Printr-o hotărâre de Consiliu Local care a avut loc în 25 aprilie 2019, s-a renunțat la subvenționarea transportului gunoiului de către administrația locală.

 

Nu e corect și nu mai putem susține transportul gunoiului din Reșița la Oradea pentru că fiecare ar trebui să-și  susțină acest gunoi, nu să plătească unii pentru alții și nu am făcut decât să anulăm subvenția”, spune primarul Ioan Popa.

 

Pe lună, Reșița produce 1400 tone de gunoi. După renunțarea la susținerea transportului deșeurilor menajere de către administrație, gunoiul va costa pe lună, 12,56 lei (fără TVA), adică 14,95 lei (cu TVA), pentru o persoană.

 

În decembrie 2018, consilierii locali au aprobat în ședință ordinară majorarea tarifelor percepute de operatorul de salubritate SC Brantner Servicii Ecologice SRL, atât de la populație, cât și de la agenții economici.

 

În urma acestei hotărâri, tariful pentru gunoi a crescut atunci de la 8,82 de lei de persoană pe lună (cu tot cu TVA), la 10,40 de lei. Pentru agenții economici  și instituțiile publice, tariful a crescut de la 88,18 lei / mc, la 103,96 lei / mc.

 

Primarul Ioan Popa a expus atunci raționamentele care au stat la baza respectivei majorări:

 Una este o taxă impusă de Agenția de Media, adică de către Guvern de 30 de lei / tonă de gunoi, care trebuie introdusă în tarif și care împrăștiată la nivel de cetățean ajunge undeva la 2 lei pe cetățean, diferența fiind impusă de majorarea salariului minim pe economie, a combustibilului şi consumurile companiei. Ei ne solicită asta deja de un an și ceva și am încercat să temporizăm această majorare în speranța că se va schimba operatorul, dar acest lucru nu s-a întâmplat”, explica edilul.

 

Încă de atunci, edilul a precizat că în tariful perceput de la cetățeni și de la agenții economici ar fi putut fi introdusă și subvenția plătită de administrația locală pentru transportul gunoiului la Oradea și care se ridica lunar la peste 200.000 de lei.

 

Nu a dorit să facă acest lucru în decembrie 2018 pentru a nu dubla suma pe care trebuia să o scoată din buzunar cetățenii.

 

Elena FRANȚ

 

 

Stiri similare

5 Comentarii

 1. Adire

  Si uite asa,primaria mai creste o taxa. Cu 50% . Se chinuie de ani de zile cu deponeul de la Lupac si??? Mai usor e sa taxezi cetatenii decit sa te ocupi de rezolvarea problemei,nu? Eu nu voi mai vota actualul primar,sau alta persoana de la ei,oricum nici de la ciuma rosie. Asta nu e solutia,sa creste taxele.

  Raspunde
 2. Dabija

  Acea subventie trebuia preluata de Consiliul Judetean pentru ca nu este in stare sa finalizeze noua si ecologica groapa de gunoi. Sau sa platesca din buzunarul propriu toti presedintii consiliului judetean + sefii de la investitii … poate ca asa se va finaliza candva si mareata investitie cu care s-au tot laudat.

  Raspunde
 3. zero

  “gunoiul va costa pe lună … 14,95 lei (cu TVA), pentru o persoană.
  În decembrie 2018 … tariful pentru gunoi a crescut … pe lună (cu tot cu TVA), la 10,40 de lei.”

  Tăiţelu’ (din Nădragu’) & jefuieşte Reşiţa cu încă 50%. Un gunoi.
  Îl mai crede cineva?

  Raspunde
 4. lorincz zoli

  ocupati-va de rezolvarea problemei cu haldina de la lupac asa masuri de marire de pret poate lua orice incompetent nu-i vorba de suma scumpita care este nesemniicativa la banii de azi miscati ceva in sensul asta

  Raspunde
 5. Eugen

  Cel mai usor e sa bagi mana in buzunarul cetatenilor. Nelu Popa a cerut sa fie primar pentru ca stie el cum sa conduca orasul. Acum ne abureste si ne ia banii ! Cine l-a votat sa se spele cu el pe cap.

  Raspunde

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei