„Să ai grijă de Reșița și să o iubești! Eu am făcut tot ce am putut pentru ea, acum e rândul tău”!

modelmic

Mesajele pe care reșițenii anului 2018 doresc să le transmită reșițenilor anului 2118 au început încet-încet să se adune în urna amplasată în holul Primăriei municipiului Reșița. Iar cetățenii municipiului de pe Bârzava, inventivi, au decis să le transmită celor care vor deschide capsula timpului peste 100 de ani, nu doar gânduri sau simțiri, ci și cărți poștale, fotografii și chiar bancnote de 1 leu.

Chiar dacă pare puțin ciudat, ca să își dai seama de ce înseamnă „Capsula timpului” peste 100 de ani, ar trebui să ne imaginăm ca acum să mergem în Piață și să deschidem o capsulă a timpului în care reșițenii au pus lucruri în 1918. Eu aș fi foarte incitat să văd cine a scris, ce a scris, ce se întâmpla pe vremea aia. 100 de ani este mult și puțin. În primă fază, o să îngropăm capsula în subteranul fântânii cinetice a lui Constantin Lucaci, după care, în momentul în care reabilităm anul viitor centrul civic îi vom face un loc chiar în piața centrală și o vom depozita acolo”, a precizat primarul Ioan Popa.

Acțiunea ”Reșițeni, ne citim și peste 100 de ani” a mobilizat oamenii de cultură, sportivi, artiști, personalități ale orașului dar și simpli cetățeni care și-au pus gândurile pe hârtie, cu onestitate și bună-credință și le-au transmis, prin intermediul internetului sau prin scrisori. Iată câteva din gândurile pe care reșițenii au decis să le transmită în viitor:

Îmi doresc ca Reșița să rămână un nucleu important în sportul românesc, o adevărată ”fabrică de campioni” (…) Am învățat să  nu uit de unde am plecat și de aceea spun din suflet: Mulțumesc, Reșița! Te iubesc!”, ne-a transmis gimnastul Marius Tobă.

” Sper ca voi, cei care acum deschideți această cutie a timpului să iubiți munții, apele și mai presus Reșița, mai mult decât am putut-o face noi”, a transmis dirijorul Cosmin P. Morariu.

”Mi-aș dori ca oamenii să-și fi găsit din nou timp să caute frumosul, să-l facă și să trăiască cu el, a scris pictorul și graficianul Petru Galiș.

Vă doresc să conduceți cu atenție! Și mașinile și țara!”, transmite pilotul auto Lucien Hora, multiplu campion național.

”Să ai grijă de Reșița și să o iubești! Eu am făcut tot ce am putut pentru ea, acum e rândul tău!”– Gligor Mădălina – 17 ani, elevă, voluntar.

”Peste 100 de ani, aș vrea să se știe ca eu, azi, în 2018, la Reșița, în Banatul de Munte, nu mi-am pierdut credința, încrederea și speranța, scrie Nicoleta Marcu, învățătoare.

”Să fim mai solidari unii cu alții, mai omenoși față de semenii noștri” – familia Ivan.

Urna care primește „gânduri și simțiri” mai este deschisă și astăzi, după care capsula timpului va fi închisă și îngropată în cadrul ceremoniei ce se va desfășura la Reșița de Ziua Națională a României.

Karina TINCUL

Stiri similare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei