Scenariu sumbru! Teatrul reșițean, fără bani pentru spectacole!

teatru

Teatrul de Vest din Reșița, obligat să strângă cureaua pentru că bugetul alocat anul acesta de către Consiliul Județean este mai mic decât cel de anul trecut. Instituția de cultură are bani pentru a pune în scenă spectacolele pe care le are în proiect, doar până la vară.

„Sperăm într-o rectificare pozitivă în vară pentru a putea să ne producem toate spectacolele pe care ni le-am propus. La nivel de producții suntem undeva la o treime din bugetul anului trecut, adică pentru realizarea de spectacole noi, pentru festivaluri”, declară managerul Florin Ionescu.

Periclitat este festivalul din toamnă, a cărui primă ediție a avut loc anul trecut, „New Wave Theatre Festival”, pentru care în momentul de față teatrul nu are niciun leu.

Vestea bună este că festivalul pentru copii este acoperit, pentru acesta fiind alocat un buget de 60 de mii de lei, managerul Florin Ionescu sperând că va reuși să organizeze acest festival cu mai puțini bani și să mai economisească din suma alocată cautând totodată și alte soluții.

„Teatrul nu poate candida pentru finanțări la AFCN, pentru că este instituție de stat, doar ONG-urile pot candida. Am găsit o asociație teatrală la Baia Mare, care a mai făcut multe festivaluri, inclusiv festivalul de la Baia Mare, tocmai a putea prin această asociație să candidăm la AFCN pentru ceva bani. Ar fi mare păcat să nu mai facem după o ediție de succes, a auzit de noi toată țara, am avut 5 teatre numai din București, ideea era ca a doua ediție să o depășească pe prima. O să încercăm să atragem fonduri și din altă parte, dar, evident, ne bazăm pe o rectificare pozitivă în vară”, a declarat directorul teatrului din Reșița, Florin Ionescu.

În cel mai sumbru scenariu, teatrul nu își va mai permite producții noi, având în vedere că trebuie să plătească și salariile angajaților, care de anul acesta sunt mai mulți.

„Noi față de anul trecut avem 7 angajați în plus. Legea ne-a obligat să le creștem și salariile, da la 1 ianuarie, și evident că de unde tai bani, îi tai de la producție, dar în același timp dacă nu ai producție nu te justifici ca instituție, tu trebuie să vii tot timpul cu producții noi, mai ales că, din fericire, în Reșița avem un public fidel, dar publicul fidel vine o dată la o reprezentație, poate de două ori, dar trebuie să îi aduci tot timpul spectacole noi”, mai spune Florin Ionescu.

Partea bună este că teatrele din țară mai fac schimb de spectacole între ele și astfel publicul fidel va avea parte de noutăți, în ciuda situației nedorite pe care ar putea-o crea un deficit bugetar la teatru.

 

 

Elena FRANȚ

 

Distribuie pe:

Stiri similare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei