Scene bizare la Teatrul de Vest din Reșița! Absurdul și comedia se împletesc pe scena Palatului Cultural!

modelmic

Absurdul și comedia neagră pun stăpânire în această seară pe scena Palatului Cultural din Reșița, unde va fi prezentată, începând cu ora 19:00 premiera spectacolului „Scene bizare după Urmuz”. Este cea de-a patra premieră din acest an a Teatrului de Vest din Reșița, iar reprezentanții instituției promit un spectacol cu totul deosebit, un spectacol care, conform regizorului Mihaela Panainte, are mari șanse să ajungă la Festivalul Național de Teatru, eveniment la care teatrul reșițean nu a mai participat din anul 2003.

Este un lucru foarte curajos să vrei să faci un Urmuz la Reșița. Recunosc că am avut puține emoții. În schimb, cred că este foarte important ca în orașele mici să avem mai mult curaj și să facem anumite proiecte de avangardă, să nu așteptăm să le facem doar în teatrele naționale și teatrele mici să nu aibă această posibilitate să ajungă la festivalul național.

Venirea mea la Reșița este un lucru foarte important pentru mine. Este primul meu spectacol de comedie, o comedie neagră ce e drept. Mă bucur foarte mult că Florin Ionescu a avut acest curaj, să accepte acest text din partea mea și le mulțumesc tuturor actorilor pentru că am avut o lună intensă, cu 10 ore de repetiții pe zi, au fost deschiși pentru această provocare”, a declarat Mihaela Panaite, în cadrul conferinței de presă în care a fost prezentata premiera spectacolului de astăzi.

IMG_9554 IMG_9558

Mihaela Panaite nu este doar regizorul acestui spectacol, care promite să fie o experiență cu totul inedită pentru reșițeni, ea semnând și adaptarea pentru scenă a volumului în proză al lui Urmuz „Pagini Bizare” .

Mereu am fost atrasă de universul absurdului, de această alienare care îl pândește pe omul modern în spațiul tot mai accidentat dintre cuvânt și sens. La Urmuz, cuvântul nu pretinde necesitatea logicii și sensului. Decorticat de această pretenție, care fundamentează iluzia comunicării, cuvântul devine o materie fluidă pentru spațiul imaginar. Prin Urmuz am redescoperit comicul. Personajele lui sunt ființe inconsiștente, periferice, transformate uneori de autor într-o aglomerare de obiecte. Ele sunt condamnate la o existenţă maşinală care respiră acelaşi aer putred, ca eroii beckettieni sau ca personajele ionesciene”, explica Mihaela Panaite.

Din distribuție fac parte actorii reșițeni Camelia Ghinea, Florin Ibrași, Marius Tudor și Sorin Fruntelată, precum și doi actori din Arad, Andreea Bănică și Robert Danci, ambii proaspăt absolvenți ai Facultății de Teatru și Film din Cluj-Napoca. Toți cei șase actori care vor putea fi admirați pe scenă în această seară s-au declarat încântați de rezultatul muncii lor, considerând participarea la acest proiect ca fiind o adevărată provocare, din care au avut multe de învățat.

În primul rând a fost o întâlnire frumoasă, Am avut parte de o echipă tânără, o echipă fantastică, pe care vă spun din start că o iubesc, o ador. Mi-ar plăcea să știu că îi am lângă mine permanent. (…)

Este o echipă foarte atentă la detalii, care ne-a cerut să facem altceva, ne-a urmărit fiecare mișcare a degetului. Nu au fost atât de atenți la cum spui, ci la felul în care corpul exprimă ceea ce faci și ceea ce spui. (…) Eu îi mulțumesc managerului Florin Ionescu că a adus o astfel de echipă la Reșița. Mi-era dor să lucrez cu oameni profesioniști”, a declarat Camelia Ghinea.

Cei care ratează premiera din această seară, vor avea ocazia să vizioneze spectacolul „Scene bizare după Urmuz” sâmbătă, 30 martie, tot de la ora 19:00.

 

001-afis-URMUZ-WEB-SI-MAIL

Karina TINCUL

Stiri similare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei