Se anunţă vreme rea în Caraş-Severin, de deseară până mâine. Pentru agricultură, ploaia este însă numai bună

vreme-rea

Meteorologii au emis astăzi o avertizare cod galben de instabilitate atmosferică, ploi însemnate cantitativ şi vânt puternic în rafale. Atenţionarea intră în vigoare astăzi la ora 20.00 şi expiră mâine seară la ora 23.00.În intervalul menţionat, vremea va deveni instabilă în cea mai mare parte a ţării şi vor fi averse, descărcări electrice şi izolat grindină. Cantităţile de apă vor depăşi 25…30 l/mp în Oltenia, jumătatea estică a Banatului, nordul Munteniei şi sudul Moldovei, iar în judeţele Mehedinţi, Gorj, Dolj şi Caraş-Severin se vor depăşi izolat 50 l/mp. Vântul va avea intensificări în regiunile sudice cu viteze ce vor depăşi la rafală 50…60 km/h şi temporar în restul teritoriului, în principal în timpul averselor.

În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza datele despre starea vremii.

Vine ploaia, bine-mi pare. În grădină am o floare, ploaia o va creşte mare!

ANM a emis şi un buletin agrometric care prezintă şi starea de vegetaţie a plantelor din culturile agricole din ţară până în 29 aprilie. Astfel, pe fondul regimului hidro-termic din aer şi sol favorabil, procesele de creştere şidezvoltare ale speciilor de câmp şi pomi-viticole se vor desfăşura în condiţii normale pe aproape întreg teritoriul agricol al ţării. Cerealierele de toamnă (orz şi grâu) înfiinţate în epoca optimă vor înregistra înfrăţirea (80-100%), alungirea paiului (40-100%) şi începutul înspicării (10-30%),îndeosebi în zonele de câmpie din sudul şi vestul ţării. În semănăturile efectuate după data de 20 octombrie 2013 se vor continua fazele de formare a frunzei a treia (80-100%) şi înfrăţire (10-100%). Rapiţa se va afla în faza de înfrunzire (13-18 frunze), alungirea tulpinii (40-100%) şi înflorire (10-40%), pe majoritatea suprafeţelor cultivate. Starea de vegetaţie a culturilor se va menţine în general bună şi medie, respectiv medie şi slabă în semănăturile efectuate tardiv, precum şi pe suprafeţele agricole cu deficite de umiditate în sol. La speciile pomicole de sâmburoase (cais, piersic, cireş, vişin, zarzăr) vor predomina fazele de înflorire şi legare a rodului, iar la seminţoase, înmugurirea, dezmugurirea şi înflorirea. În toate podgoriile, viţa de vie îşi va continua fazele de dezmugurire, înfrunzire şi creştere a lăstarilor. Culturile de floarea-soarelui şi porumb înfiinţate până la această dată se vor afla în fazele incipiente de vegetaţie, respectiv germinare-răsărire (10-100%) şi apariţia primelor frunze (10-30%), extinzându-se totodată suprafeţele agricole însămânţate. Lucrările agricole specifice campaniei de primăvară (pregătirea patului germinativ, semănat/plantat, fertilizări, erbicidări, tratamente fito-sanitare în vii şi livezi) se vor efectua pe ansamblu în condiţii bune, exceptând zilele cu precipitaţii, mai precizează ANM.

Laura PIPERIU

Stiri similare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei