Se implementează sistemul ALERT! Populația va fi avertizată pe mobil de producerea fenomenelor meteorologice extreme!

modelmic

Premierul Mihai Tudose a cerut astăzi implementarea în cel mai scurt timp a unui sistem integrat de alertare a populației în situații de risc major, prin mesaje de urgenţă transmise pe telefonul mobil. „Sistem Alert” va fi dezvoltat și implementat de ANCOM, IGSU, STS în colaborare cu operatorii de telefonie.

Propunerea de introducere a unui sistem automat prin care să fie anunţaţi toţi cei care se află în raza de acoperire că în zona în care se află urmează a se produce fenomene meteo periculoase vine în urma vijeliei care a făcut prăpăd ieri în vestul țării.

Sunt ţări unde funcţionează un fel de alertă telefonică dacă e furtună puternică într-o zonă. Operatorii de telefonie să fie obligaţi să trimită o avertizare. Ar trebui implementat şi la noi. O să încercăm să vedem cum se poate face asta tehnic şi cât de disponibili sunt operatorii la aşa ceva”, a spus Mihai Tudose.

Soluțiile tehnice vor fi stabilite în cadrul unui grup de lucru constituit din reprezentanţi și experți ai entităților menţionate, care va avea prima întâlnire astăzi, la ora 15:00.

„Sistem Alert” va funcționa prin transmiterea unor mesaje de alertă specifice transmise abonaților pe telefonul mobil, nu doar printr-un simplu SMS, după modelul celor deja existente și funcționale în alte state europene. Alertele vor fi emise în funcţie de situațiile de urgenţă apărute la nivel regional – fenomene meteo extreme, incendii majore, risc de explozii, alte calamități și situații de risc.

foto: cugetliber.ro

Karina TINCUL

Stiri similare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei