Se modifică termenul de valabilitate al pașapoartelor și modul de acordare a acestora în regim de urgență! Vezi propunerile MAI!

modelmic

 

Legea privind regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate ar putea suferi o serie de modificări, în special în ceea ce privește termenul de valabilitate al pașaportului simplu electronic și situațiile în care poate fi solicitat un pașaport simplu temporar. Propunerile de modificare sunt în prezent în dezbatere publică.

Mai exact, Ministerul Afacerilor Interne propune dublarea termenului de valabilitate a pașaportului simplu electronic de la 5 la 10 ani pentru persoanele cu vârsta de peste 25 de ani, ținând cont de faptul că după această vârstă, schimbările de fizionomie sunt mai puțin accentuate și că în majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene pașapoartele simple electronice au termen de valabilitate de 10 ani. Pentru copiii cu vârsta de până la 12 ani, pașaportul simplu electronic va fi valabil trei ani, iar pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 12 şi 25 de ani va fi valabil 5 ani.

De asemenea, având în vedere că una dintre cauzele cozilor din timpul verii are legătură cu faptul că un număr mare de cetățeni preferă să solicite un pașaport simplu temporar, se propune limitarea situațiilor în care se poate solicita în regim de urgență un pașaport temporar.

În prezent, o persoană poate solicita în regim de urgență un pașaport simplu temporar, valabil doar 1 an, fără a i se cere să dovedească urgența invocată, ceea ce a încurajat foarte mulți cetățeni să opteze pentru acest tip de pașaport atunci când au uitat să-și facă din timp documentul de călătorie sau când nu au dorit să aștepte timpul necesar realizării unui document electronic. Prin proiectul de lege se propune ca pașaportul temporar să fie eliberat în termen scurt (de la două ore până la maxim trei zile), doar în anumite cazuri, clar reglementate, cu obligația prezentării documentelor care dovedesc urgența, precum: situații obiective în care, din motive de sănătate, familiale sau profesionale, este necesară și urgentă prezența persoanei pe teritoriul altui stat și nu este timp pentru emiterea pașaportului simplu electronic

Persoanele care declară că nu doresc să li se elibereze un document electronic pot opta pentru un pașaport temporar, care însă le va fi eliberat în termenul legal prevăzut pentru eliberarea pașaportului simplu electronic.

Textul proiectului de lege este afişat şi poate fi consultat pe pagina de internet a instituţiei, www.mai.gov.ro, la secţiunea Transparenţă decizională, precum şi la Centrul de Relaţii cu Publicul al M.A.I., din Piaţa Revoluţiei nr. 1 A, sector 1, Bucureşti. Propunerile, sugestiile şi opiniile persoanelor interesate cu privire la acest proiect de act normativ pot fi trimise pe adresa de e-mail dgj_transparenta@mai.gov.ro în termen de  20 de zile calendaristice.

 Diana RADU

Stiri similare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei