Se-ntâmplă în Caraș-Severin! Suprapopulare cu urși! Leo di Caprio zice că nu e bine!

modelmic

Cine n-a văzut filmul care i-a adus Oscar-ul lui Di Caprio, „The Revenant: Legenda lui Hugh Glass“, ar face bine să și-l procure. Și aici mă refer în special la cărășeni, pentru că filmul are o strânsă legătură cu agresivitatea urșilor. Da, dincolo de imaginea unor animale care trebuie ocrotite cu multă afecțiune, oferită pe post de apă sfințită de celebrii promotori ai sălbăticirii – WWF, urșii pot fi mai agresivi și mai periculoși decât multe din animalele care vă vin în minte. Iar în județul Caraș-Severin datele oferite de specialiști arată că în ultima perioadă numărul acestor animale a crescut îngrijorător. Traian Roşu, şeful serviciului vânătoare şi salmonicultură din cadrul AJVPS Caraș-Severin recunoaște că numărul acestora s-a dublat!

Atenție! În Caraș-Severin avem de-a face cu o suprapopulare a urșilor!

Vorbim de o suprapopulare a urșilor în pădurile cărășene iar riscul ca aceștia, în lipsă de hrană, să coboare spre gospodăriile oamenilor nu este deloc de neluat în seamă. În acest timp, prietenii naturii de la WWF cer Ministerului Mediului un plan concret pentru a proteja în continuare aceste animale sălbatice.  Mai mult, WWF-ul critică sistemul de derogări care permite împușcarea urșilor și lupilor ca măsură de prevenire a conflictelor, și vorbește despre un mod mascat de vânătoare pentru trofee.Ideea (re)sălbăticirii promovată dincolo de limitele argumentației firești, poate conduce la situații pe care societatea civilă, fără doar și poate ar trebui să le amendeze.

Tovarășii care iubesc atât de mult ideea de sălbăticire ar trebui să ne avertizeze din timp în legătură cu planurile pe care le doresc implementate. Dacă vor cu orice preț ca perimetrul natural al Caraș-Severinului să devină unul al urșilor și zimbrilor, să reușim să ne facem măcar bagajul și să nu fim luați prin surprindere precum i s-a întâmplat lui Leo di Caprio în „Stafia – The Revenant“! Eu unul, personal, nu am de gând să primesc vizita unui personaj îmblănit care, de cele mai multe ori, nu are timp de negocieri atunci când își vede disperata halcă de carne în fața ochilor.

WWF-ul face trimiteri la cazul petrecut cu ursul din Făgăraș, despre care spun ei, citez „ne demonstrează că fără acțiuni concrete, urgente, atât oamenii, cât și animalele suferă“. Unde pui și mai concluzionezi că WWF-ul ne situează pe același palier cu animalele?! Noapte minții! Mă doare-n cot de urșii tăi, măi dragă WWF-ule, atâta vreme cât human being-ul, omul lăsat cu conștiință pe pâmânt, în mod direct sau indirect, are de suferit de pe urma populării în exces cu aceste animale. Parafrazând un alt titlu oscarizat care spunea „No Country for Old Men – Nu există țară pentru bătrâni“, suprapopularea cu urși ar putea conduce la „No country for cărășeni!“. Nu, in niciun caz nu sunt adeptul ideii ca trebuie sa-i omoram aceste animale, ci doar sa gasim solutia corecta pentru ca acest fenomen sa fie controlat, nu amplificat.

Cu siguranță e un scenariu halucinant, neverosimil pe alocuri, despre care veți spune că nu are nicio legătură cu realitatea, însă priviți cu atenție peisajul..suprapopulare cu urși, zimbri calcă Armenișul în picioare, mistreții sunt fără număr, a apărut și râsul în peisaj, ca de altfel și râsul unora care fac bani din promovarea conceptului de sălbăticire. În tot acest timp, de plecat din mirificul Banat Montan care bate pasul dezvoltării pe loc, nu o fac decât cetățenii acestui județ… la babe în Austria, spre locuri de muncă mai bine plătite și în curând ca urmare a modului nestingherit în care proiectele anumitor asociații și organizații non-guvernamentale reușesc să își producă efectele. Unele de nebănuit, la această oră.

Să ne sălbăticim zic, dar într-atât încât să n-acceptăm nerecunoașterea condiției umane…

Sergiu TABAN

Stiri similare

1 Comentariu

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei