Securitatea la incendiu, o glumă în Caraș – 183 de obiective ne pun viața în pericol! Printre ele, 48 de școli și 5 biserici

modelmic+editorial

 

Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență Semenic a făcut astăzi o sinteză în ceea ce privește gradul de avizare și autorizare de securitate la incendiu a obiectivelor de pe raza județului Caraș-Severin. Cu toate că nu sunt probleme la fel de mari ca în 2015, atunci când au fost închise mai multe spații pentru că nu respectau normele legale de siguranță, 183 de obiective pun încă în pericol viața cărășenilor.

Mai exact, explică reprezentanții ISU Semenic, avizul de securitate la incediu este un act emis de către inspectoratele județene pentru situații de urgență după verificarea de conformitate cu prevederile legale a măsurilor de apărare împotriva incendiilor. Acestea se emit înainte de începerea lucrărilor de execuție la construcțiile unor spații noi, sau înainte de modernizarea, dezvoltarea sau schimbarea destinației celor existente deja.

La rândul lor, autorizațiile sunt acele acte emise de inspectoratele județene pentru situații de urgență în conformitate cu prevederile legale, la finalizarea lucrărilor de execuție de construcții, sau la finalizarea dezvoltării și modernizării. Acestea se emit în urma verificărilor în teren și pe baza unei documentații.

Aceste acte sunt cele care decid punerea în funcțiune a unui imobil. Mai exact, fără autorizație un spațiu nu poate funcționa…teoretic. Practic, numai la nivelul județului Caraș-Severin există 183 de obiective care funcționează fără probleme chiar dacă nu îndeplinesc prevederile legale de securitate.

Dintre acestea, șapte sunt clădiri cu săli aglomerate, 48 sunt unități de învățământ, trei sunt unități de cult, cinci sunt lăcașe de cult, un sediu administrativ, 16 unități de comerț, 39 de obiective de turism, 50 unități de alimentație publică, șapte obiective de producție, cinci unități de ingrijire și două obiective din categoria agrement și sport.

Situația este îngrijorătoare dar nu prea, ne asigură reprezentanții ISU Semenic. Faptul că există școli fără autorizație este foarte grav, dar nu atât de grav încât ele să nu mai funcționeze.

„ Cele 183 de obiective sunt identificate cu ocazia controalelor, iar o parte au venit cu documentația neconformă de aceea au intrat pe această listă. Deși neautorizarea este o neregulă foarte gravă, nu este așa gravă pentru oprirea funcționării. Faptul că sunt școli neautorizate nu înseamnă că elevii sunt în pericol. Este, întradevăr, o neregulă gravă, dar elevii nu sunt în pericol de a-și pierde viața. termenul limită de autorizare era finalul lunii septembrie, iar obiectivele care nu vor fi autorizate vor primi o amenda contravențională de 100 de milioane”, explică reprezentanții ISU Semenic.

 

 

Alexandra JURCA

Foto: http://www.turnulsfatului.ro

Stiri similare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei