Semnal de alarmă: „Tot mai mulți tineri infectați cu HIV renunță la tratament”!

modelmic

Tot mai multe persoane, în special tineri, infectate cu HIV renunță la tratament. Anual, la nivel național, între 350 și 400 de pacienți renunță la tratament din proprie inițiativă. Aceeași situație se înregistrează și în județul Caraș-Severin, atrage atenția Petrică Agape, președintele Asociației Inocență și Speranță din Reșița, singura asociație din județ care se ocupă de promovarea drepturilor persoanelor seropozitive. 

Motivele care duc la abandonarea tratamentului sunt în general legate de dificultatea de a respecta rigorile tratamentului și impactul emoțional și psihologic al statutului pacientului cu HIV / SIDA în societatea românească. În Caraș-Severin, conform lui Petrică Agape, șase tineri au renunțat în ultimul an la medicamente, deși nu mai există dificultăți legate de procurarea acestora:

„Nu am avut întreruperi la tratament de mulți ani. Mulțumim doamnei doctor care se ocupă de ei, doamna Erika Naidan, pentru că are experiență și face tot posibilul să nu lipsească medicamentele. Nu am avut lipsuri în ultimii 5 ani, nici o întrerupere, deși avem un număr destul de mare de bolnavi”.

La nivelul județului Caraș-Severin, peste 220 de persoane sunt infectate cu virusul HIV, în ultimul an fiind înregistrate două noi cazuri, a mai precizat Petrică Agape, cu ocazia unei mese rotunde organizate cu ocazia Zilei mondiale de combatere a SIDA, marcată anual pe data de 1 decembrie. Cu aceiași ocazie, pe data de 4 decembrie, tineri voluntari vor forma fundița umană la Colegiul Național Mircea Eliade din Reșița, după care va fi lansată o candelă pe Bârzava în memoria celor care au decedat în urma acestei cumplite boli.

Potrivit datelor Comisiei Naționale de Luptă Anti-SIDA, numărul total de cazuri HIV / SIDA înregistrate în România în perioada 1985 – 2015 este de 20.646. O privire mai atentă la evoluția bolii în ultimii ani arată că rata infecției cu HIV / SIDA este în creștere, în 2014 înregistrându-se 846 de noi cazuri, cu 64% mai multe decât numărul înregistrat în 2009. Același raport arată că în primul semestru din 2015 au fost depistate 333 de cazuri noi, dintre care 170 de cazuri de HIV şi 163 de cazuri în stadiu avansat, SIDA.  Comisia trage un semnal de alarmă și cu privire vârsta pacienților cu HIV / SIDA, aflată în scădere în ultimii ani. Tinerii cu vârste între 25 – 34 de ani sunt cei mai expuși riscului de îmbolnăvire, în primul semestru din 2015 înregistrându-se 109 cazuri în rândul bărbaților și 20 de cazuri în rândul femeilor din acest grup de vârstă.

Karina TINCUL

Stiri similare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei