Senatorul Marcel Vela încurajează școala duală: „În ziua de azi nu mai există meseriași în România!“

MV scoala duala

Senatorul Marcel Vela a vorbit astăzi despre deficitul de forță de muncă din Caraș-Severin și din România și a venit în fața presei cu propuneri privind deblocarea pieței muncii și atragerea tinerilor spre zona meseriașilor, aflați astăzi pe cale de dispariție.

„Ați observat că multe autorități locale și întreprinzători, la Reșița chiar inițiativa demnă de lăudat a primarului Ioan Popa, caută să găsească cât mai mulți tineri care să se pregătească în meserii necesare pe piața muncii, tineri care în actualul sistem de învățământ sunt neglijați, nebăgați în seamă, iar în căutarea norocului, de cele mai multe ori emigrează peste hotare, pentru că în România fie nu găsesc un loc de muncă bine plătit, fie nu au capacitatea și posibilitatea să se pregătească profesional pentru o meserie care să le asigure un trai decent“.

În acest sens, președintele PNL Caraș-Severin, care este proaspăt membru în Comisia de Educație a Senatului, consideră că școala duala este cu adevărat șansa pentru viitorul acestor tineri iar printr-un  nou proiect legislativ privind înființarea Autorității Naționale pentru Formare Profesională Iniţială în Sistem Dual. Vela consideră că noua autoritate, cu 8 filiale regionale la nivel național, ar trebui să fie încadrată în aparatul de lucru al prim – ministrului. Prin această inițiativă, se găsește un răspuns la solicitările venite din partea agenţilor economici şi a mediului de afaceri, care au nevoie de forţă de muncă bine pregătită. „Această autoritate va comunica și va ține legătura cu mediul de afaceri și va autoriza agenții economici care se pot implica în învățământul dual și va urmări ca ministerul, inspectoratele și școlile să implementeze această măsură, astfel încât în consiliile de administrație de la liceele tehnologice, reprezentanții oamenilor de afaceri, ai întreprinzătorilor, ai investitorilor să fie reprezentativi sau chiar majoritari“, atrage atenția senatorul liberal.

În învățământul dual, pe lângă bursa de 200 de lei pe care o primește un elev de la stat, agentul economic poate să-i asigure unui tânăr sume cuprinse între 200 și 2.000 de lei, sumă în care agentul economic poate susține elevul cu masă, cazare, deplasare, sumă pe care și-o poate scădea din cheltuielile firmei, fiind un proiect legislativ care atrage bani privați în învățământul din România și dă o șansă reală tinerilor, după cum susține parlamentarul Marcel Vela.

Altfel spus, prin înființarea acestei Autorități se oferă un sprijin important agenţilor economici, care sunt în căutare de forţă de muncă bine pregătită şi sunt dispuşi să se implice activ în formarea acestei forţe de muncă în companiile pe care le deţin.

Unul dintre obiectivele principale ale Autorității este acela de a asigura funcţionarea eficientă a parteneriatului dintre agenţii economici, administraţia publică locală şi şcoală, pentru formarea profesională iniţială în sistem dual, cu beneficii în primul rând pentru tinerii absolvenţi de clasa a VIII-a, care au până în 23 de ani şi care îşi doresc să devină muncitori calificaţi.

Autoritatea Națională pentru Formare Profesională Iniţială în Sistem Dual va avea printre atribuții introducerea de calificări noi, consilierea familiilor, a unităţilor de învăţământ şi a angajatorilor în scopul creşterii participării elevilor la această formare profesională, elaborarea de metodologii şi a unui sistem de acreditare a furnizorilor publici şi privaţi de formare profesională iniţială în sistem dual.

Sergiu TABAN

Stiri similare

2 Comentarii

 1. Ionica

  Vai de pnl-ul lu peste si de politikia romaneasca.
  Asta e opozitie ce faceti voi sau joc de glezne ?
  Vela se lipeste si el de cine-i mai rasarit…Borcean nu mai e bun ..gata !
  E bun di pupincurismul la ceva si mai nou se face in grup !
  PNL-PSD=ACEIASI MIZERIE=LA CIOLAN

  Raspunde
 2. Kiwu

  Unde-i Lolea…s-a ratacit ? O fi la PSD …ALDE…USR…PPPPP….o fi la moste…o fi la…..supt?
  Of of…mai mai !
  Se cauta locuri de pupat…stiț ceva ?…detalii in privat !…mai lolea mai
  ..E GREU !….bumerang effect …$€ stieee

  Raspunde

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei