Senatorul PRO România, Adrian Țuțuianu: „Bugetul adoptat are probleme fundamentale și estimări nerealiste!“

modelmic

Proiectul de bugetde stat adoptat recent  a fost atacat într-o conferință de presă organizată la Reșița, de senatorul Adrian Țuțuianu, o figură mai cunoscută din zona PSD Dâmbovița, care a întregit de curând rândurile PRO România, aflându-se în opoziție față de politica guvernului girat de liderul social-democrat Liviu Dragnea.

„Bugetul se bazează pe o creștere economică ce nu poate fi atinsă, de 5,5 %, afirmă Țuțuianu care face trimitere la datele Institutului de Statistică pe 2018, creșterea fiind de 4%. Deficitul de cont curent și importurile au crescut foarte mult, acestea fiind mai mari decât exporturile cu 9,4 miliarde de euro, ceea ce înseamnă o depășire a normei europene, care este de aproximativ 4%.  Este cel mai înalt nivel de la criză din anul 2009 până astăzi. Cu precizarea că suntem în prezența unui derapaj care depășește semnificativ valoarea reper de 4 la sută din PIB stabilită de Comisia Europeană pentru statele membre ale UE.

De asemenea, un alt argument pentru care bugetul nu este unul sustenabil este construirea acestuia pe un curs leu – euro care deja a fost depășit, cursul avut în vedere fiind de 4,6 lei/euro în vreme ce acesta depășește 4,75 lei/euro.

Nu s-a ținut cont la adoptarea acestui buget de amendamentul formulat de PRO România privind tăierea banilor destinați finanțării partidelor politice parlamentare, care așa cum încearcă să convingă Țuțuianu, nu ar reprezenta un subiect demagogic al PRO-ului. „La Ca o comparație în cifre, la Parlamentul European PES primește 17 milioane de euro anual iar PPE 24 de milioane de euro. Iar la bugetul UE contribuie 28 de state membre. La noi, o țară săracă, PSD primește 40 de milioane de euro iar PNL 35 de milioane de euro. De neadmis un asemenea comportament cu banul public“, consideră Țuțuianu, fost ministru al apărării în guvernarea PSD.

În al treilea rând, bugetul a fost constituit pe un deficit inițial de circa 36 de miliarde de lei. Asta înseamnă că România, potrivit previziunii inițiale, se împrumută 8 miliarde de euro în acest an pentru a susține acest buget. Prin amendamentul propus de PNL, și adoptat apoi în plen, s-au majorat și alocațiile, ceea ce însemnă o majorare a deficitului de 0.2 la sută. Și în final, peste 8 miliarde și jumătate de euro vor fi împrumutați în anul 2019.

Bugetul este fundamentat pe venituri bugetare estimate nerealist“, a ținut să explice la Reșița Țuțuianu.

Sergiu TABAN

 

 

Distribuie pe:

Stiri similare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei