Senatorul Vela, bucuros de reîntâlnirea cu mineralogul Constantin Gruescu, „un om care  a scris istorie”!

modelmic

O postare mai puțin obișnuită a atras atenția zilele acestea pe pagina senatorului liberal Marcel Vela. Parlamentarul a ales să nu vorbească de politică, ci să îl readucă în atenția cărășenilor și a românilor, pe mineralogul Constantin Gruescu, cel care a reușit să adune de-a lungul vieții o impresionantă colecție de flori de mină și roci din inima munților din Banat, unele dintre ele unice în lume și care pot fi admirate în cadrul Muzeului de Mineralogie Estetică a Fierului, pe care Gruescu la înființat chiar la el acasă, la Ocna de Fier.

Luați de valul grijilor și problemelor din fiecare zi, într-o competiție cotidiană contra cronometru, lupte surde între unii și alții, dar și între noi cu noi înșine, trecem parcă prea ușor peste clipe speciale, momente inedite, locuri superbe, sau întâlniri cu oameni extraordinari.

În această vară v-am vorbit și de politică, și de acțiuni de ecologizare, și de administrația publică județeană sau centrală, de aleși locali sau parlamentari, și de momente de bucurie și sărbătoare sau de tristețe și despărțire.
Aș dori să vă rog să aveți răbdarea să citiți aceste rânduri despre un om extraordinar, un om care a marcat domeniul său într-un mod excepțional, un om care a scris istorie, un om care a scos la lumină nestematele Pământului; un om care a dat aripi frumuseții, dar cel mai important… a dat formă și lumină întunericului!

Este vorba despre domnul Constantin Gruescu, din Ocna de Fier, venerabilul și cunoscutul colecționar român în vârstă de 93 de ani.
L-am întâlnit în această lună, de ziua Adormirii Maicii Domnului, la Ruga de la Ocna de Fier, acolo unde am fost invitat de dl primar Petru Panescu și dl viceprimar Costică Tarbuzan. Am găsit la hora din centrul comunei același om special pe care-l cunoscusem acum 17 ani când eram prefectul județului Caraș-Severin, aceeași voce caldă, cu același zâmbet frumos și aceeași privire adâncă și pătrunzătoare. Vi-l prezint în continuare pe Constantin Gruescu, acest bănățean autentic ce face cinste județului Caraș-Severin, ața cum este el evocat pe Descopera Romania.ro:

- “…om de ştiinţă în domeniul mineralogiei, cu o pasiune pe cât de neobişnuită pe atât de frumoasă şi preţioasă. A reuşit să adune în peste şase decenii o întreagă colecţie de flori de mină, de pe întreg teritoriul ţării, dar în special din bazinele miniere din zona Banatului – Ocna de Fier, Dognecea, Sasca Montană, Armeniş-Teregova sau Moldova Nouă. Astăzi este membru al Societăţii Geografice Române si ghid pentru cei care-i trec pragul muzeului din propria casa.
Imposibil să nu fii copleşit de frumuseţea florilor de mină, fiecare piatră având povestea ei.

Faima domnului Gruescu şi a cristalelor din adâncul pământului trecând graniţele Banatului şi ale României. Pasiunea a început de la o vârstă fragedă, de cand tatăl lui i-a dăruit prima piatră adusă din mină. De atunci, şi-a dedicat timpul studiind fiecare floare de mină în parte. Pragul i-a fost trecut de sute de persoane, de la săteni până la preşedinţi şi chiar regine. Regina Beatrice a Olandei plecând de acolo cu un cuarţ roz.

Muzeul de Mineralogie Estetică a Fierului din Ocna de Fier, judeţul Caraş-Severin a fost deschis în anul 1945. Este o adevărată hartă geologică a Banatului Montan, adunând într-o încăpere mult prea mică frumuseţea şi culoarea sutelor de exemplare de flori de mină.
Vedetele colecţiei sunt Macla Gruescu – o juxtapunere de două cristale de cuarţ, intersectate într-un unghi de 90 de grade formând o cruce albă, descoperită de mineralog în 1972, dar şi cuarţul de trei generaţii care emană energie pozitivă.

Sulful de la Călimani, realgarul de la Moldova Nouă, malachitul de la Ocna de Fier, cuarţ, ametist, pirită, calcită limonitizată ne bucură privirea cu nuanţe de la galben, roz, mov, verde, roşu, auriu, bordo cu negru – culori vii şi toate adunate într-un loc unic în ţară.
De văzut sunt “Colierul Reginei” – calcit şi calcopirită, dar şi “Otrava Cardinalilor” – reaglar şi bournonit, numită aşa datorită urmelor de sulfură de arsen prezente. Colecţia a fost întregită şi cu exponate din afara ţării, fie primite ca donaţie fie chiar cumpărate.
Pe Constantin Gruescu şi Muzeul De Mineralogie Estetică a Fierului îi găsiţi în judeţul Caraş-Severin, comuna Ocna de Fier, str. Vale, nr. 133.
Se poate ajunge de la :

  • Timişoara, urmând traseul Timişoara – Moşniţa Nouă – Buziaş – Berzovia – Bocşa – Ocna de Fier (85 km)
    •Bucureşti, urmând traseul Bucureşti – Piteşti – Drobeta-Turnu Severin – Orşova – Reşiţa – Ocna de Fier (522 km). “
    http://www.descoperimromania.ro/…/constantin-gruescu-pasiu…/

Dragi prieteni, 

Vă invit cu drag să vizitați județul Caraș-Severin și să ajungeți în acest loc minunat în care timpul este împietrit în bijuteriile Pământului.

Cu plecăciune și bună voire, bucurându-mă că v-am reîntâlnit, stimate domnule Contantin Gruescu, vă doresc multă sănătate și La mulți ani buni alături de nestematele Dumneavoastră”, scrie senatorul Marcel Vela.

21244846_10155991981378287_1696594843_n

Diana RADU

Stiri similare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei