Serile de poezie de la Ilidia și Festivalul-concurs de literatură „Dr. Ion Țeicu” la a IV-a ediție

Ilidia

Mica localitate cărășeană a fost sâmbăta trecută gazda culturii literare pentru a patra oară consecutiv, evenimentul organizat de Asociația ”Ilidia Historical Village” și Protopopiatul greco catolic Oravița desfășurându-se în casa memorială Dr. Ion Țeicu. Amfitrionii manifestării au fost dr. Dimitrie Grama (descendent al familiei dr. Ion Țeicu, proprietarul casei memoriale) și poetul Nicolae Pătruț.

Preambulul acestei acțiuni culturale l-a constituit evocarea momentelor istorice ce au condus la săvârșirea actului Marii Uniri de la 1918 și implicarea dr. Ion Țeicu, a fratelui său avocat Cornel Țeicu și preotul Ion Covrig, personalități marcante ce și-au dedicat întreaga activitate împlinirii visului de veacuri al românilor de pretutindeni. Continuarea a cuprins recitaluri lirice în lectura autorilor și prezentarea lucrărilor supuse jurizării festivalului literar.

Juriul compus din poet Ioan Pavel Azap – președinte, poet Nicolae Pătruț – director festival, poet Ion Oprișor – membru, poet Costel Stancu – membru și poet Dumitru Oprișor – membru, a acordat premii și diplome astfel:

– Marele premiu ”dr. Ion Țeicu”, la poezie – Any Drăgoianu, Țânțăreni, Gorj

– Premiul I – Dan Gârlea, Timișoara

– Premiul II – Paloma Catina, Timișoara

– Premiul III – Angi Melania Cristea, Craiova

– Premii speciale poezie și reportaj literar ”Ilidia 100”:

Constantina Dumitrescu, Urzicuța, Dolj

Magda Hărăbor, Brașov

Ioan Mărginean, Tg. Mureș

Violeta Țibuleac și Andra Mihăilescu, Suceava

– Marele premiu ”Ilie Catina”, pentru reportaj literar – Marina Dirul, Criuleni, Republica Moldova

– Marele premiu ”Pr. Ion Covrig”, pentru poveste adevărată despre Marea Unire – Adrian Nicolae Popescu, Rădăuți, Suceava.

poezie ilidia

Surpriză plăcută a fost creația lirică a elevei Alexia Rotariu care a încântat audiența recitând propria poezie. Mult succes în continuare și ține-o tot așa, Alexia! Premiile au fost acordate de către dr. Dimitrie Grama, Nicolae Pătruț, prof. dr. Iconia Țeicu-Borza și Adam Măran.

Finalul întâlnirii a fost dedicat sfințirii plăcii memoriale ”Ion Covrig”, vizitării casei memoriale și discuțiilor pe marginea proiectelor viitoare.

Gazdă jovială, debordând mereu un mucalism inepuizabil, dr. Dimitrie Grama a întreținut atmosfera cu entuziasm și a prezentat proiectele viitoare cu privire la restaurarea completă a casei memoriale ”Dr. Ion Țeicu”. Investiția personală va continua aici urmând a fi amenajate mai multe spații destinate organizării taberelor literare și de creație plastică (pictură, grafică, sculptură) dorindu-se totodată creșterea importanței festivalului literar și includerea casei memoriale în circuitul turistic.

Organizatorii aduc mulțumiri partenerilor media ai evenimentului ROBARNA, Radio România Reșița, Express de Banat, Reper 24.

Repere biografice:

Dr. Ion Țeicu (1888 – 1952), supranumit de către întreaga comunitate ”medicul săracilor” datorită implicării active și neobosite în ajutorarea celor mulți și necăjiți, aderant și promotor al ideii de unitate a tuturor românilor își va continua activitatea profesională și politică după 1918. Ca semn de apreciere și recunoaștere a implicării sale în împlinirea visului secular, după 1926 (când se înființează județul Căraș cu capitala la Oravița) el va fi numit prefect al acestui nou înființat județ.

Avocat Cornel Țeicu (1881 – 1967), fratele doctorului Ion Țeicu, a făcut parte din delegația desemnată pentru a participa la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia la 1 decembrie 1918. În decembrie același an va face parte din comandamentul gărzii naționale ”Legiunea Mihai Viteazul” Ilidia. În 1925 a intrat în administrația județului Timiș în calitate de avocat, șef al serviciului contencios.

Preot greco-catolic Ion Covrig (1886 – 1972), inițiator al mișcării de reîntregire a României Mari și participant alături de frații Țeicu în acțiunile de susținere a acestei cauze. În 1913 a fost deschis un proces politic împotriva lui iar în 1916 a fost încarcerat la Sopron (Ungaria). La 1 decembrie 1918 este numit comandant al gărzii naționale din zona Oravița iar în 1929 primește mai multe distincții regale.

Dr. Dimitrie Grama (nsc. 1947), descendent al familiei Țeicu, doctor chirurg, poet, eseist, a emigrat în Suedia în 1968 unde își continuă pregătirea universitară. Deținător a mai multor masterate în geofizică, minearologie și petrochimie, chirurgie își desfășoară activitatea profesională pe mai multe meridiane ale lumii: Upsala University Hospital, Liverpool University Hospital, Norfolk & Norwich University Hospital, King Abdul Aziz Teaching Hospital (Arabia Saudită) etc. În ultimii 20 ani își dezvoltă pasiunea pentru scris publicând până acum peste 10 volume de versuri și eseuri. În prezent locuiește în Gibraltar.

 

Cristian-Gabriel GHINEA

Distribuie pe:

Stiri similare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei