Sesizare penală împotriva Romsilva!„Situație dezastruoasă în Parcul Național Semenic – Cheile Carașului”!

modelmic

Senatorul USR Mihai Goțiu a transmis o sesizare penală Parchetului de pe lângă Judecătoria Reșița, în care solicită verificarea modului în care Romsilva continuă să administreze Parcul Național Semenic – Cheile Carașului (PNSCC). În sesizare, Goțiu le cere procurorilor să verifice dacă sunt îndeplinite elementele constitutive ale infracțiunilor de abuz în serviciu, neglijență în serviciu, înșelăciune, fals în declarații, uz de fals sau a altor infracțiuni.

În perioada 12-16 iulie, am efectuat o nouă vizită de documentare în Parcul Național Semenic – Cheile Carașului, unde am dat peste o situație dezastruoasă: depozite de gunoaie, inclusiv saci de ciment și moloz, la intrarea în pădurea virgină Izvoarele Nerei, inclusă anul trecut în patrimoniul UNESCO, vetre de foc și urme de mașini mari, indicii pentru o activitate de braconaj intensă, tăierea unor păduri cu potențial de a fi incluse în <Catalogul pădurilor virgine și cvasi-virgine>, tăieri ilegale în <Rezervația Naturală Cheile Carașului> și indicii ale altor tăieri viitoare, în aceeași rezervație. Singurul lucru care pare să-i intereseze pe cei de la Romsilva e să scoată bani cu orice preț pe seama distrugerii Parcului Național Semenic – Cheile Carașului. Nu există vreun semn de responsabilitate pentru conservarea și menținerea în bune condiții a acestei zone”, a declarat Mihai Goțiu.

37361174_1855581081155369_540190165805563904_o 37404765_1855582261155251_3245324945814716416_n
Senatorul USR a reclamat și faptul că pe site-ul oficial al PNSCC este publicat un document care pretinde că ar fi planul de management al parcului național, care nu a fost aprobat însă.

Orice persoană de bună credință care accesează site-ul oficial al PNSCC poate fi înșelată și să creadă că există un plan de management aprobat. În realitate, după cum arată și un răspuns primit de la Ministerul Mediului, PNSCC nu are un plan de management aprobat, chiar dacă au fost depășite toate termenele legale și contractuale care obligau Romsilva să-l realizeze și să-l trimită spre aprobare. De fapt, administrarea PNSCC de către Romsilva ar fi trebuit să înceteze de mai bine de o lună, după expirarea notificării de 30 de zile pe care Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate a transmis-o către Romsilva pe data de 3 mai 2018. În loc să constate încetarea contractului de administrare, prim-ministrul Viorica Dăncilă l-a schimbat pe directorul ANANP care a trimis notificarea, chiar dacă îl numise în funcție cu doar patru luni în urmă”, a explicat Mihai Goțiu.

Parlamentarul clujean de la USR susține că inducerea aparenței că PNSCC ar avea plan de management nu doar că acoperă faptul că ANANP și Guvernul trebuie să constate încheierea contractului de administrare al Romsilva pentru neîndeplinirea obligațiilor legale și contractuale, ci riscă și să producă consecințe juridice grave, materiale și chiar penale, pentru cei care cad în capcană și iau de bun așa-zisul plan de management de pe site-ul oficial al PNSCC.
Mihai Goțiu a mai trimis sesizări și către Garda de Mediu și Garda Forestieră, prin care solicită verificarea modului în care Administrația PNSCC a pus în exploatare o altă parcelă din Rezervația Naturală Cheile Carașului (UA 77, Ocolul Silvic Reșița) și anularea actului de punere în valoare.

 

Diana RADU

Stiri similare

4 Comentarii

 1. Andrei

  Trebuie sa vina cei din Cluj si sa ne spuna ca e dezastru in padurile din Caras.
  Alesii nostri ce fac ? Mocioalca, Jivan, Spanu, Chisalita ? Iar implementeaza 208 proiecte ?

  Raspunde
 2. Adrian

  Hai baaaaa, ne lasi in pace cu povestile tale.
  Ai venit ut sa salvezi Caras-ul. Vezi-ti tu de treburile tale.
  Ai vrea neste voturi de pe aici din zona?

  Raspunde
 3. Johann Nicolescu

  DEFRISARILE in judetul CARAS-SEVERIN TREBUIE OPRITE URGENT si DEFINITIV in Parcul Național Semenic – Cheile Carașului (PNSCC) ! ! ! Singurele exceptii admisibile dar, foarte bine fundamentate trebuie sa fie pentru utilitati, partii de schi si dezvoltarea statiunilor turistice, drumuri si autostrazi.

  Raspunde

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei