Românii, cobai pentru măsuri și politici netestate nicăieri în lume? Sindicaliștii protestează împotriva transferării contribuțiilor sociale în sarcina angajatului!

 modelmic

Reprezentanții filialei Caraș-Severin a Blocului Național Sindical și-au exprimat astăzi nemulțumirea cu privire la intenția Guvernului de a transfera contribuțiile sociale exclusiv în sarcina angajatului. BNS a demarat, de altfel, o campanie la nivel național împotriva demersurilor pe care Guvernul le derulează cu privire la încărcarea financiară a angajatului, campanie care va culmina chiar cu un miting la București și cu declanșarea unor greve generale, în cazul în care decidenții nu renunță la respectivul proiect.

Anunțul a fost făcut astăzi în cadrul unei conferințe de presă la președintele filialei județene a BNS, Nicolae Drăgan, care a afirmat că prin trecerea tuturor contribuțiilor la sistemul de securitate socială integral în sarcina angajatului, Guvernul României dorește să încalce în mod flagrant niște reguli pe care și le-a asumat la nivel european. La nivel mondial, din 119 țări care au în implementare un sistem de protecție socială și a căror fiscalitate este monitorizată, nici măcar una nu are în întregime această sarcină alocată exclusiv angajatului.

„Noi înțelegem ca responsabilitate cuvântul solidaritate socială, echitate, echilibru, acestea sunt principiile de bază care stau la fundamentul angajatorului și al angajatului, ori iată că Guvernul încearcă să încline această balanță numai spre angajat, spre lucrător.

Vor mai mari probleme dacă acest lucru se va întâmpla începând cu 1 ianuarie 2018. Ca efect al implementării acestei măsuri asumate de programul de guvernare, patru categorii de prestații de securitate socială vor rămâne fără finanțare, respectiv ajutorul de șomaj, plata salariilor restante în cazul insolvenței angajatorului, indemnizații și prestații pentru accidente de muncă și boli profesionale, dar și indemnizațiile în cazul concediilor medicale”, a explicat Drăgan.

Conform liderului sindical, cei mai afectați de această măsură ar fi angajații din mediul privat: „Va fi o mare problemă cu forța de muncă din mediul privat pentru că salariile lor vor fi foarte diminuate. Spre exemplu, dacă un muncitor de la privat merge acasă acum cu 2.000 de lei, dacă se aplică tot ce vor guvernanții, va merge acasă cu 1.600 de lei. Noi am făcut niște simulări care ne-au speriat și am informat atât Ministerul Finanțelor cât și pe premier și Ministerul Muncii”.

Nicolae Drăgan a precizat că Blocul Național Sindicat așteaptă în prezent răspunsul decidenților la documentele trimise, iar în cazul în care acestea nu vor fi luate în seamă, se va trece la acțiuni de pichetare, care ar urma să culmineze cu un miting de proporții în fața Guvernului. Drăgan nu a exclus nici declanșarea unei greve generale, în cazul în care și celelalte confederații sindicale din țară se vor alătura inițiativei BNS.

Karina TINCUL

Stiri similare

1 Comentariu

  1. zero

    “…solidaritate socială, echitate, echilibru, acestea sunt principiile de bază care stau la fundamentul angajatorului și al angajatului…”
    Lipseste doar etica in exploatarea angajatului de catre angajator.
    Iar angajatorii ratati au intrat in ministere (prin “politica”) ca angajati ai statului.

    Raspunde

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei