Slackline la Reșița cu „Dragonul“, între turnurile gemene din Mociur

Slackline

 Spre deosebire de New York, la Reșița turnurile gemene încă stau în picioare. Și pentru că ele se regăsesc la Reșița acestea nu înseamnă, printr-o paralelă nefericită care s-ar putea face, sedii de birouri rezervate multinaționalelor sau reprezentanțelor burselor, pe coridoarele cărora vuiesc zilnic mii de oameni, așa cum a fost cazul dramatic al „gemenilor“ new-yorkezi. Nu. Vorbim de două clădiri din beton, și-atât. Pentru că la noi, la Reșița, nu se pune problema să clădim, să ne extindem, să ne redescoperim. Nu avem aer metropolitan, ci mai degrabă părem invadați cultural-economic dinspre Câlnic spre centru decât viceversa. La noi se pune eventual problema subzistenței. În fine un eveniment care ne-a făcut să ridicăm privirea spre cer, nu, nu a fost deznădejdea unui viitor în orașul de pe malul Bârzavei ci inițiativa unor temerari tineri bănățeni de a scoate din nepăsare aceste meleaguri, reșițene, bănățene și transilvănene.

Proiectul cinematografic “BALAURUL DIN TRANSILVANIA” / “TRANSYLVANIA DRAGON” regizat de acest băiat de zahăr care, spre bucuria noastră, încă n-a ajuns la Hollywood, îl nominalizez aici pe Sabin Drăgoi, îl are ca protagonist pe cunoscutul slackliner Flaviu Cernescu, omul care a uimit ieri o Reșiță întreagă cu spiritul său de aventură și curajul dus la extrem. Transylvania Dragon s-a oprit practic ieri în orașul nostru, într-o sesiune de mers pe coardă nemaivăzută în România, între cele două turnuri gemene din Mociur, o aventură extremă care, așa cum ne avertizaseră organizatorii, ne-a ținut cu sufletul la gură.

Chiar dacă a avut și câteva ezitări, la înălțimea de aproximativ 90 de metri pe care o au turnurile, și pe o distanță de mai bine de 50 de metri, Flaviu Cernescu ne-a demonstrat că nu există limite atunci când îți fixezi cu adevărat un deziderat. Despre Cernescu, omul care merge pe sârmă și care la finalul acțiunii nu a dorit să fie intervievat, am aflat că în afară de slackline, unul dintre cele mai spectaculoase sporturi extreme din lume, se mai dă și cu monociclul pe cele mai înalte culmi.

Despre scopul acestor filmări și invitația lui Dorohoi de a redescoperi Transilvania şi Banatul, aşa cum nu le-am mai vãzut, din alt unghi, într-un viitor ducumentar turistic cu sporturi extreme ne-a vorbit chiar regizorul reșițean:

Programatorul IT Flaviu Cernescu, unul dintre cei mai curajoşi bãnãţeni pasionaţi de sporturi extreme, va continua pe coardã deasupra unor edificii reprezentative din  Transilvania şi Banat. Pentru ca reţeta aventurii sã fie completã, cea mai mare parte a drumului va fi fãcutã pe un monociclu! În drumul sãu artistul acrobat se va întâlni cu oameni interesanţi, descoperind istoria şi tradiţiile locurilor, transmit promotorii acestui proiect.

Spectaculosul documentar este turnat până în data de 26 octombrie, iar echipa va parcurge practic întreg Banatul şi Transilvania, filmând o parte din cele mai renumite obiective turistice. Primul reper extrem al filmului a fost la Timișoara, unde Flaviu Cernescu a pășit pe o coardă în Piața Victoriei, între acoperișurile Hotelului Timișoara și Teatrului Național. Astăzi, Balaurul din Transilvania va încăleca monociclul și se va plimba pe lângă această cascadă considerată o minunăție a naturii de specialiști – Cascada Bigăr, dar și prin tunele și viaductele ”Semeringului bănățean” –  pe cea mai veche cale ferată montană din România care leagă orașele Oravița și Anina. Marți, eroul nostru își va continua aventura la Herculane, unde va merge pe coardă între stânci.

Filmul este produs de Western Transylvania Studios, cea mai tânără casã de producţie din vestul țãrii şi va fi regizat de Sabin Dorohoi, bãnãţean la origine, realizatorul celebrelor videoclipuri “Happy” din Reşiţa, Caransebeş, Bocşa, Herculane şi Anina. Sabin Dorohoi este laureat al peste 35 de nominalizãri şi premii internaţionale. Din cele treisprezece  filme de scurtmetraj realizate, ultimele cinci (“Ghela” , “Visând la Galapagos” , “Clopotul”, “Fata din Transilvania” şi “Calea Dunãrii”) i-au adus cele mai multe distincţii internaţionale la festivaluri precum: Palm Springs, Reykjavic, Geneva, Chicago, TIFF, Roma, Regensburg, Sardenia şi Festivalul de film Est European din Hollywood.  V-am spus eu că mult nu mai durează iar Dorohoi va lua drumul Hollywood-ului. Și în fond de ce n-ar face-o??! Keep in touch…

Sergiu TABAN

Stiri similare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei