Societate de mâna a doua. Bună doar la vot și înghițit promisiuni electorale

electorale

Suntem niște proști! Cu toții! De 27 de ani avem așteptări de la clasa politică. Și, de fiecare dată, speranțele ne sunt ucise fără milă de cei pe care-i votăm. Să nu vă îmbătați cu apă rece, cei de pe malul drept al politicii. Sunteți toți la fel, nu există doctrină politică și nici nu sunteți unii mai breji ca alții. Sunteți toți o apă și un pământ și noi, repet, niște proști că mai credem în voi, că mai avem așteptări de la voi!

Ne-am mai luat o țeapă în stil de Las Fierbinți de la cei care ne guvernează. Asta, după ce ne-am îmbulzit să-i votăm într-o proporție covârșitoare. Cică, argumentul suprem, pentru cei care au ales actuala configurație politică ce se face că ne guvernează, ar fi fost programul de guvernare. Unul generos! Pentru toți, mai ales pentru cei care au un job în sistemul bugetar. Și totul a fost palpabil, până când a apărut Legea de salarizare unitară. O dată cu publicarea ei, am constatat că pentru educatori, învățători, profesori, medici, polițiști și personalul auxiliar nu mai sunt bani. Totul va fi eșalonat până în 2020 sau când s-o putea. Oricum, pentru guvernanți, profesiile mai sus enumerate sunt de mâna a doua. Nu aduc valoare adăugată la procentele partidului. În schimb, deși motivația era lipsa resurselor financiare, cei apropiați de partide, respectiv parlamentarii și aleșii locali, au fost mai norocoși. Și nu până în 2020, cum este cazul bugetarilor de mâna a doua, ci de la 1 iulie, anul curent, iar măririle salariale nu se fac în trepte! Pentru primari, deputați, senatori, președinți de consilii județene, consilieri județeni, locali s-au găsit bani. De fapt, nu s-au găsit, ci mai degrabă aleșii locali mai scormonesc prin bugetele locale. Dacă pentru un primar nu existau până mai ieri bani pentru diferite investiții în comunitatea pe care o păstorește, când vine vorba de salarii, brusc, pe fundul sacului, se mai găsesc câteva milioane de lei pentru sărmanii demnitari. Până la urmă ei nu au nicio vină, după cum declară mulți, ci ei, săracii, s-au văzut puși în fața faptului împlinit și, cum unde-i lege nu-i tocmeală, au trebuit să-și dubleze, tripleze salariile. Cu legea nu te joci! Asta, dacă nu vrei să ajungi pe la DNA să dai cu subsemnatul și să fii acuzat de abuz în serviciu că nu ți-ai acordat salariul corespunzător competențelor tale. Doamne ferește! De ce credeți că un primar este atât de important pentru cei de prin partide? Păi, primarul e tipul ăla care ne prostește părinții, bunicii, uneori îi și mai amenință, doar ca să voteze așa cum le cere el. Ei sunt „baza” societății. Ei aduc voturile și ei merită sa fie recompensați. Voi, restul, care v-ați tocit coatele pe băncile școlilor, mai așteptați, că vor vedea guvernanții când și cum vă vor recompensa. De regulă, asta se-ntâmplă cu vreo două/trei luni înainte de alegeri și atunci tot cu promisiuni, iar promisiunile sunt transpartinice.

Că învățământul este ultima spiță de la căruța societății, dincolo de salarizare, o dovedește și actualul ministru al educației. Modificările la Legea Educației sunt atât de frecvente, încât ai impresia că tot ce a făcut predecesorul său e făcut prost. Toți „e” deștepți, vorba poetului. Manual de educație fizică ne mai lipsea. Asta este singura defecțiune în mecanismul învățământului românesc. Fără lecția de genuflexiuni și flotări suntem un popor mai puțin educat. Până la urmă, avem nevoie de o educație (fizică) complexă și aplicată. Îmi și imaginez un profesor de educație fizică: „Scoateți o foaie de hârtie! Extemporal la dirigenție, pardon, educație fizică”. Și ca să ni se demonstreze că ai noștri copii nu au nevoie de limba română, matematică, manualele cu pricina nu vor fi pe băncile elevilor de gimnaziu la începutul noului an școlar. Cică din cauza licitațiilor. În schimb, le vor avea pe cele de educație fizică. Nu s-o fi făcut licitație pentru toate manualele? Dar…nu-i bai, că la română și la matematică se poate improviza, dar la sport, ba! Acolo au nevoie elevii de un suport, iar o carte-n plus în ghiozdan nu mai contează!

 

 

John GAVRILESCU

 

Stiri similare

2 Comentarii

  1. Cristian-Gabriel

    Respect pentru articol şi atitudine. Subscriu în totalitate ba chiar şi în plus de cele scrise pentru că ar fi mult mai multe de adăugat la gradul nostru de tăcere şi acceptare pe de o parte şi la batjocura ce ne-o servesc diriguitorii destinelor naţiunii şi ai (încă) ţării noastre. :(

    Raspunde

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei