Sorin Frunzăverde: Serbia a realizat progrese semnificative în ceea ce privește aderarea la UE!

modelmic

Vice-președintele Partidului Național Liberal, Sorin Frunzăverde, este implicat direct în negocierile purtate de Serbia pentru aderarea de la Uniunea Europeană. Președintele Consiliului Județean Caraș-Severin a făcut parte dintr-o delegație a Partidului Popularilor Europeni, care a efectuat, săptămâna trecută, o vizită de studiu în Serbia pentru a evalua stadiul în care se află țara vecină, în vederea aderării la structura europeană. 

Principala concluzie care se desprinde în urma întâlnirilor avute cu oficialii sârbi, printre care și primul ministru Aleksandar Vucic, este dorința evidentă a acestora de a adera la UE și la NATO, a afirmat Sorin Frunzăverde, la terminarea vizitei în Serbia. „În acest moment consider că politica pe care guvernul Vucic o promovează este una agreată de Uniunea Europeană și de NATO, Serbia realizând progrese semnificative în acest sens. Din punct de vedere al Partidului Național Liberal vreau să vă spun că noi susținem demersul integraționist al Serbiei în cele două structuri politică respectiv politico-militară”, declara Frunzăverde.

În ciuda dorinței de integrare, sârbii nu se grăbesc, fiind mai interesați, conform lui Fruzăverde, de negocierea unui tratat cât mai convenabil: „În întâlnirea pe care am avut-o cu negociatorul-șef, mi-a plăcut o anumită replică și anume că nu își propun o dată anume, un interval de timp anume pentru integrare. Își propun însă să negocieze foarte bine tratatul de aderare, ceea ce consider că este un gest politic de maturitate, pentru că pot să vă dau exemple în care tratatul de aderare nu a fost strălucit negocit. Tratatul de aderare nu poate fi revizuit sub nici o formă după ce a fost semnat”.

Conform unor declarații recente al premierului sârb, singurele condiții care exista în procesul de lansare a negocierilor de aderare a Serbiei la Uniunea Europeana sunt legate de Kosovo. Serbia a obţinut statutul oficial de candidat la UE în martie 2012, însă Bruxelles-ul a anunţat deschiderea negocierilor abia un an mai târziu, după ce Serbia a ajuns, în aprilie 2013, la un acord considerat istoric asupra normalizării relaţiilor sale cu Kosovo.

Karina TINCUL

Distribuie pe:

Stiri similare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei