Spectacol pe cerul nopții! Ploaia de stele atinge nivelul maxim în această noapte!

 modelmic

Zilele acestea vom avea parte de un adevărat spectacol pe cer. În cazul în care condițiile meteorologice o vor permite, cei interesați se vor putea bucura de Perseide, un fenomen ce poate fi văzut cu ochiul liber, cunoscut în popor și sub denumirea de stele căzătoare. Ploaia de meteori, care a început în 17 iulie și se va încheia în 24 august va atinge nivelul maxim în noaptea de 12 spre 13 august, cea mai bună perioadă de observat fiind după miezul nopții până dimineață, într-un loc cât mai întunecat.

Denumite după constelația din care par că vin, Perseidele reprezintă unul dintre numeroasele roiuri de meteori activi într-un an. Dâra luminoasă de pe cer este lăsată de o particulă sub 1 mm diametru care aprinde aerul când intră în atmosfera Pământului. Pentru o fracțiune de secundă vedem acest fenomen, denumit de astronomi meteor. Toate aceste particule de praf vin de la cometa Swift-Tuttle, care, când trece pe lângă Soare, sublimează şi praful cosmic prins în nucleul îngheţat este eliberat în spaţiu.

 Anul acesta fenomenul va fi mai intens ca niciodată. Datorită intensității luminii stelelor din acest an, meteoriții care intră în atmosfera Pământului vor putea fi văzuți mult mai intens. Următoarea astfel de perioadă fiind abia peste 96 de ani. Totuși, specialiștii de la Observatorul Astronomic din București afirmă faptul că lumina Lunii va strica puțin observațiile, pentru că Perseidele vin după faza de Lună plină.

Fenomenele astronomice se urmăresc cel mai bine din locurile cu cer curat, lipsit de lumini parazite. Așa că din orașele mari nu se pot observa mulți meteori. Cel mai bun este un loc la țară sau la munte. Este bun și un loc de observație aflat la marginea orașelor mari. Cei ce vor observa din zonele cu cer curat, pot vedea până la 100 de meteori pe oră. Cei ce observa din orașe vor vedea 10-20 de meteori pe oră”, transmit reprezentanții Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”, din București.

Karina TINCUL

Stiri similare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei