Spitalul de Boli Infecțioase și spitalul din centrul Reșiței vor fi reabilitate complet! Se vor investi 34 de milioane de lei! 

modelmic

Veste bună de la Consiliul Județean Caraș-Severin: președintele Silviu Hurduzeu a semnat astăzi cu ADR Vest contractele de finanțare pentru reabilitarea energetică și utilizarea energiei din surse regenerabile pentru staționarul 2 și staționarul 3 al Spitalului Județean de Urgență din Reșița. Cu alte cuvinte, Spitalul din centrul Reșiței (staționarul 2) și Spitalul de Boli Infecțioase (staționarul 3) vor fi reabilitate complet cu fonduri europene, dar și cu o contribuție financiară importantă din partea Consiliului Județean Caraș-Severin. Valoarea totală a celor două proiecte se ridică peste 34 de milioane de lei, din care aproximativ 13 milioane de lei reprezintă contribuția forului județean (cofinanțare plus cheltuieli neeligibile).

Lucrările neeligibile au făcut ca suma finală a proiectelor să fie mai mare. Sunt lucrările de interior. Ținând cont de faptul că sunt clădiri vechi care nu au fost modernizate, se impuneau aceste lucrări și pentru că am avut această oportunitate de a depune proiectele pe eficiență energetică am prins în studiul de fezabilitate și lucrările de interior, lucrările care nu sunt elegibile pe proiect, dar am ținut cont de faptul că dacă se intervine la cele două staționare e bine să facem și aceste investiții de interior, chiar dacă suma rezultată este mai mare”, a declarat imediat după semnarea celor două contracte președintele CJ CS, Silviu Hurduzeu.

DSC_0033

Ambele proiecte au ca durată de implementare 22 de luni. Altfel spus, lucrările nu vor începe zilele următoare. Drumul până la începerea lucrărilor mai este destul de lung. Până atunci mai trebuie realizat proiectul tehnic pentru ambele clădiri, iar mai apoi lucrările vor fi scoase la licitație, reabilitarea efectivă urmând să înceapă doar odată ce va fi stabilit un câștigător. Totuși, odată cu terminarea lucrărilor, va crește calitatea actului medical la ambele staționare, a dat asigurări directorul general al ADR Vest, Sorin Maxim.

Aceste proiecte fac parte din ansamblul măsurilor care încearcă să reducă poluarea, dar chiar dacă este un proiect de reducere a poluării se fac lucrări care practic țin de reparația capitală a unei clădiri. Nu cred că nici una din cele două clădiri, ambele foarte vechi, nu a avut parte de astfel de investiție și felicit Consiliul Județean că a folosit această oportunitate și a mai adăugat niște resurse pe lângă ale noastre”, a mai adăugat Sorin Maxim.

DSC_0026

Ambele proiecte vizează reducerea emisiilor de CO2 și creșterea eficienței energetice prin reabilitarea clădirilor, iar printre lucrările ce vor fi realizate se numără: izolarea termică a pereților exteriori, a soclului, a pardoselii, a planșeului peste ultimul nivel; schimbarea tâmplăriei exterioare existente cu tâmplărie performantă energetic din lemn stratificat cu geam termopan; montarea pompelor de căldură de tip aer-apa și integrarea acestora în sistemul existent de încălzire; montare instalație de panouri solare termice cu tuburi vidate care să asigure apa caldă menajeră de consum; montarea de panouri solare fotovoltaice pentru asigurarea parțială a consumului electric din acestea.

De asemenea, prin realizarea celor două investiții se estimează următoarele rezultate: scăderea consumului anual specific de energie primară (din surse neregenerabile), scăderea anuală estimată a gazelor cu efect de seră, scăderea consumului anual specific de energie primară.

Karina TINCUL

Stiri similare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei