Spitalul Județean de Urgență Reșița, partener în cel mai mare proiect transfrontalier derulat de Serbia!

modelmic

La Reșița s-a derulat marți prima conferință de promovare a proiectului strategic „Inițiativa comună România-Serbia împotriva cancerului în regiunea transfrontalieră: îmbunătățirea diagnosticului și tratamentul tumorilor maligne – ROSECAN”. După cum Reper 24 informa încă de acum un an de zile, este vorba despre un proiect transfrontalier în valoare de aproape 12 milioane de euro, din care aproximativ 2.700.000 de euro vor reveni Spitalului Județean de Urgență din Reșița.

Conferința de promovare s-a derulat la sediul Consiliului Județean Caraș-Severin, în prezența reprezentanților celor patru parteneri în cadrul proiectului: Spitalul General Pozarevac, Serbia (lider de proiect), Ministerul Sănătății din Serbia, Spitalul Clinic Județean de Urgență „Puis Brînzeu” ONCOGEN, Timișoara și Spitalul Județean de Urgență din Reșița. De la eveniment nu a lipsit nici președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, Silviu Hurduzeu, forul județean fiinde cel care asigură partea de cofinanțare a proiectului ce revine unității spitalicești din Reșița.

Este un proiect care presupune dotarea Spitalului Județean de Urgență Reșița cu aparatură medicală destinată identificării tumorilor maligne, deci aparatură pentru diagnosticarea cancerului care știm cu toții că are o incidență destul de mare și sperăm ca prin acest proiect să identificăm mai repede și să aducem o speranță în plus celor diagnosticați cu această boală”, a precizat Silviu Hurduzeu, care a profitat de ocazie pentru a aminti că forul județean are depuse spre finanțare alte patru proiecte pentru spitalul reșițean, trei privind creșterea eficienței energetice pentru cele trei staționare ale spitalului și proiectul privind extinderea unității de primiri urgențe.

„Inițiativa comună România-Serbia împotriva cancerului în regiunea transfrontalieră: îmbunătățirea diagnosticului și tratamentul tumorilor maligne – ROSECAN” este cel mai mare proiect transfrontalier implementat la nivelul Serbiei, a precizat la rândul său Danko Nicolic, directorul general al Spitalului din Pojarevac.

„Prin acest proiect Spitalul din Pojarevac reamenajează trei etaje, la etajul întâi o să avem ginecologia și sala de nașteri, la etajul doi vom avea chirurgia și urologia, iar etajul trei blocul operator și reanimarea. Vom primi și instrumente noi, utile în tratarea pacienților. Proiectul este deosebit de important pentru regiunea Branicevo, care cuprinde opt comune și aproximativ 250.000 de locuitori”, a mai precizat acesta.

IMG_8179 IMG_8214 IMG_8225

Durata de implementare a proiectului este de 42 de luni. Acesta îşi propune dezvoltarea unor protocoale comune de lucru personalizate pentru pacienţii cu cancer, având un buget total de 11,7 milioane de euro, din care 10 milioane de euro fonduri europene. Obiectivul principal vizează încurajarea colaborării în domeniul oncologiei între instituţiile medicale din aria eligibilă a Programului pentru a asigura accesul la servicii medicale moderne şi eficiente pentru pacienţi.

Obiectivele specifice ale proiectului se referă la îmbunătăţirea şi modernizarea metodelor de diagnosticare a cancerului prin:

– extinderea colaborării între spitalele din regiunea transfrontalieră România-Serbia prin implementarea aplicaţiilor de telediagnostic şi modernizarea echipamentelor informatice;

– implementarea unei noi platforme software specializate, care să permită schimbul rapid de informaţii între medicii oncologi;

– modernizarea metodelor de tratament chirurgical şi schimbul de informaţii între specialişti;

– dezvoltarea fundamentării pe baze de date a tratării cancerului, pentru a ameliora calitatea diagnosticului şi a creşte speranţa de viaţă a pacienţilor.

De rezultatele obţinute va beneficia în principal populaţia din zona de graniţă a ambelor ţări, cele trei spitale implicate în proiect oferind anual aproximativ 397.000 consultaţii.

Karina TINCUL

Stiri similare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei