STOP DEFRIȘĂRILOR! Senatorul Mihai Goțiu: „Parcuri Naționale pentru oameni, nu pentru drujbe“!

modelmic

Senatorul USR Mihai Goțiu a adresat astăzi o interpelare oficială prim-ministrului Viorica Dăncilă și ministrului Mediului Grațiela Leocadia Gavrilescu, în care solicită detalii privitoare la schimbarea intempestivă a directorului Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate (ANANP) și numirea în funcție a d-nei Adi Croitoru, fost director al Direcției Biodiversitate din Ministerul Mediului.

„Decizia este cel puțin ciudată, în condițiile în care d-nul George Fazakaș fusese numit în funcția de director al ANANP în urmă cu doar patru luni, pe data de 8 martie 2018. Conform informațiilor pe care le am, această schimbare bruscă are legătură cu notificările transmise de d-nul Fazakaș privitoare la punerea în întârziere a unor administrații de arii naturale protejate din România, printre care și cea a Parcului Național Semenic – Cheile Carașului (PNSCC), pentru depășirile repetate ale termenelor de elaborare a planurilor de management. Am solicitat d-nei premier și d-nei vicepremier și ministru al Mediului să-mi comunice motivele pentru care a fost schimbat din funcție domnul Fazakaș și competențele care o recomandă pe d-na Croitoru pentru ocuparea acestei funcții“, a declarat Mihai Goțiu.

De asemenea, senatorul USR a solicitat constatarea încălcării contractului de administrare de către RNP Romsilva a PNSCC, prin întârzierea fără nicio scuză a elaborării planului de management, și rezilierea acestuia. ”Anul trecut, am documentat pe teren situația din PNSCC. Abuzurile și ilegalitățile pe care le-am constatat pe teren au fost confirmate de către Ministerul Mediului și Ministerul Apelor și Pădurilor. Mai mult, raportul realizat de către Corpul de control al Ministerului Apelor și Pădurilor în urma anchetei pe care am solicitat-o a fost trimis Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. Controalele pe care le-am făcut pe teren, atât în Semenic, dar și în alte parcuri naționale din România, arată distrugeri pe bandă rulantă și o administrare iresponsabilă a acestora. În această primăvară am efectuat o vizită de documentare în parcuri naționale din Austria, iar diferențele sunt bulversante, atât în privința principiilor pe baza cărora sunt administrate, cât și a beneficiilor pe care comunitățile locale le au de pe urma acestor parcuri. Lipsa planurilor de management este una dintre cauzele majore ale distrugerii parcurilor naționale din România, dar nu singura”, a spus Mihai Goțiu.

În ultimul an, senatorul USR a adresat mai multe întrebări și interpelări Guvernului și ministerelor de specialitate legate de situația administrării parcurilor naționale, a pădurilor virgine și cvasi-virgine și a altor arii naturale protejate din România. Pe baza documentărilor pe teren, a vizitei din Austria și a răspunsurilor primite, Mihai Goțiu are în lucru un pachet legislativ care să asigure o protecție reală pentru parcurile naționale din România, pe care intenționează să-l lanseze în toamnă.

Vineri, senatorul USR va fi prezent la Reșița unde va susține o conferință despre situația parcurilor naționale din România, cu focus pe cele din județul Caraș Severin, și despre modificările legislative pe care dorește să le lanseze în toamna acestui an.

Iată, mai jos, interpelarea adresată de senatorul USR Mihai Goțiu premierului Viorica Dăncilă și ministrului Mediului, Grațiela Leocadia Gavrilescu, în atenţia: Agenţiei Naţionale pentru Arii Protejate, d-nei preşedinte Adi Croitoru.

Mihai Goţiu, Senator USR de Cluj

Obiectul interpelării: Motivele schimbării directorului ANANP şi rezilierea contractului de administrare al Parcului Naţional Semenic – Cheile Caraşului

„Stimată d-nă premier Viorica Dăncilă,

Stimată d-nă ministru Graţiela Leocadia Gavrilescu. Stimată d-nă preşedinte Adi Croitorii,

Săptămâna trecută, pe data de 6 iulie 2018, a fost făcută publică informaţia conform căreia d- na Adi Croitorii a fost numită director al Agenţiei Naţionale pentru Arii Protejate (ANANP), cu rang de secretar de stat, prin decizie a d-nei premier Viorica Dăncilă. Decizia este una surprinzătoare, în condiţiile în care fostul director ANANP, George lonuţ Răzvan Fazakaş, fusese numit în funcţie doar cu patru luni în urmă, pc data de 8 martie 2018.

Conform informaţiilor care mi-au fost comunicate, această schimbare intempestivă ar avea legătură cu faptul că, pe data de 3 mai 201 8, d-nul George lonuţ Răzvan Fazakaş a notificat Regia Naţională a Pădurilor Romsilva cu privire la depunerea spre aprobare a planului de management al Parcului Naţional Semenic – Cheile Nerei (PNSCC), în termen de 30 de zile, sub sancţiunea încetării Contractului de Administrare nr. 5212/08.10.2014. Conform acestui contract şi a Actului Adiţional nr. 1/01.08.2017, Romsilva ar fi avut obligaţia să trimită spre aprobare planul de management în termen de doi ani de la încheierea contractului.

Asupra întârzierii repetate a elaborării şi aprobării planului de management al PNSCC (dar şi în cazul altor arii naturale protejate din România) v-atn atras atenţia prin mai multe întrebări şi interpelări adresate în ultimul an. De asemenea, v-am semnalat numeroase alte nereguli legate de modul de administrare al PNSCC, multe confirmate în urma anchetei Corpului de control al Ministerului Apelor şi Pădurilor (care a sesizat, de altfel Parchetul de pe lângă înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu raportul Corpului de control, conform răspunsului nu 4456/19, i 2,2017 primit în data de 29,12,2017, dar şi de calificativul ’’insuficient’* primit de Administraţia PNSCC Ia sfârşitul anului trecut.

Situaţia PNSCC este una extrem de gravă:

în fapt, pe lângă întârzierile actuale, Romsilva a administrat parcul liră să elaboreze un plan de management timp de peste 14 ani, perioadă în care parcul a suferit distrugeri repetate;

însuşi Ministerul Mediului a recunoscut în toamna anului 2017 că Administraţia PNSCC avea (şî are) cunoştinţă de construcţii şi intervenţii ilegale în parc, dar nu a luat măsuri pentru remedierea situaţiei şi sancţionarea celor responsabili;

Au fost avizate exploatări forestiere comerciale inclusiv în rezervaţii, nu au fost avizate mai mulţi ani activităţile prevăzute de lege în mod explicit ( păşunat), nu au fost anunţate în termenul de 24 de ore autorităţile de mediu în cazul prejudiciilor întâmplate sau potenţiale etc;

Primul termen nerespectat în care Romsilva trebuia să finalizeze planul de management al PNSCC, sub sancţiunea desfacerii contractului de administrare a fost data de 31.11.2017, termen impus de Garda de Mediu – Comisariatul Judeţean Caras Severin în urma unui control. Planul nu a fost finalizat nici la acest termen;

Cel de-al doilea termen a expirat în data de 3 iunie, de data aceasta impus de către ANANP (după cum am arătat la începutul acestei interpelări),

exploatările forestiere au continuat inclusiv în luna iunie 2018, în zone în care, dacă ar fi existat planul de managament, tăierile nu ar fi fost permise.

Am scris despre toate aceste probleme, în mod exhaustiv, în întrebările şi interpelările pe care vi le-am adresat în 27.11,2017, 26.02.2018, 23.04.2018 şi 11.06.2018.

în calitatea de fost Director al Direcţiei Biodiversitate din Ministerul Mediului, d-na Adi Croitoru a avut cunoştinţă (sau ar fi trebuit să aibă cunoştinţă) despre toate aceste probleme,

dar nu a întreprins demersurile legale pentru rezolvarea problemei şi/sau rezilierea Contractului de Administrare, motiv care alimentează speculaţiile conform cărora schimbarea intempestivă a directorului ANANP are ca scop o nouă amânare a deciziei de constatare a încetării Contractului de Administrare ca urmare a neîndeplinirii obligaţiei de elaborare şi trimitere spre aprobare a planului de management al PNSCC, fapt care ar permite continuarea abuzurilor, ilegalităţilor şi distrugerilor în această arie naturală protejată.

Ţinând cont de cele arătate, vă solicit următoarele:

  1. Să-mi transmiteţi o copie după Adresa itr, 4.406/GLG/21.06.2018, pe baza căreia a fost luată decizia numirii în funcţia de preşedinte al ANANP, a d-nei Adi Croitoru.
  2. Să-mi transmiteți motivele pentru care a fost schimbat din funcție d-nul George Ionuț Răzvan Fazakaș (ce i s-a imputat) și competențele care o recomandă pe d-na Adi Croitoru pentru ocuparea acestei funcții;
  3. Să constatați încetarea Contractului de administrare al PNSCC nr. 5212/08.10.2014 pentru neîndeplinirea obligației prevăzute la art. 8, lit. (c) din contract, prin nerespectarea termenului prevăzut de art. 4.1 lit. (n) și să dispuneți măsurile necesare rezlierii acestuia;
  4. Să întreprindeți demersurile necesare pentru găsirea unui administrator responsabil pentru PNSCC;
  5. Să-mi comunicați toate contractele de administrare ale ariilor naturale protejate din România pentru care au fost emise notificări legate de încetarea contractului pentru neîndeplinirea, în termenele din contracte, a obligației de elaborare și transmitere spre aprobare a planurilor de management.

Aştept să-mi comunicaţi, în scris, răspunsurile la solicitările de mai sus şi măsurile dispuse“, i-a transmis premierului Dăncilă, senatorul USR, Mihai Goțiu.

Sergiu TABAN

 

 

 

 

 

 

 

Stiri similare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei