Subfinanțarea cronică și dezinformările, două dintre problemele cu care se confruntă sistemul judiciar!

modelmic

 

Subfinanțarea cronică a sistemului judiciar este una din principalele probleme cu care se confruntă instanțele de judecată din țară, au atras atenția Gabriela Baltag, Evelina Oprina și Victor Alistar, membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, prezenți astăzi la Reșița, cu ocazia prezentării bilanțului activității desfășurate de Tribunalul Caraș-Severin în anul 2019. Conform spuselor celor doi judecători și a reprezentantului societății civile în CSM, de ani de zile nu s-au mai făcut investiții în domeniul judiciar nici la nivel de scheme de personal, nici la nivel de clădiri.

A fost făcută o listă a investițiilor necesare în domeniu, de la reparații, modernizări sau chiar construcții noi până la dotări pentru instanțe, a explicat Victor Alistar, adăugând că pentru acoperirea tuturor nevoilor ar fi necesară suma de 326 de milioane de euro:

„Vă invit să vedeți, de exemplu, sedii de instanțe, de judecătorii în care s-au crăpat pereții la orizontală, poți să bagi mâna prin ei, sau instanță care are sală de judecată care dă la curtea unui vecin unde nu se poate deschide geamul pentru că vecinul respectiv crește acolo porci. Mergeți să vedeți pe pildă Judecătoria de la Pucioasa, în județul Dâmbovița, mergeți să vedeți Judecătorie nouă în județul Brașov, care a fost făcută de CNI fără studiu geologic pentru sol, iar acum parterul este inundat pentru că sunt infiltrații. Pentru că de la nivel de infrastructură până la scheme de personal, toată lumea se gândește ce facem cu banii”.

modelmic

Un prim pas pentru rezolvarea chestiunii financiare a fost făcut anul trecut, a precizat  judecătorul Evelina Oprina atunci când s-a reușit obținerea unui acord de principiu pentru transferul bugetului Instanțelor de la Ministerul de Justiție către CSM.

Este deocamdată o hotărâre de principiu, care urmează să fie pusă în aplicare.Vor mai fi pași de făcut, nu este un demers ușor. Nu ne-a fost ușor nici nouă, chiar în sânul nostru au existat alte opinii, însă am reușit acest lucru, este un prim pas. Evident că rezultatele nu sunt acum pe loc, dar sper să se vadă în câțiva ani”, a declarat Evelina Oprina.

modelmic

Subfinanțarea nu este singura problema cu care se confruntă sistemul judiciar au susținut cei trei reprezentanți ai CSM, în opinia cărora dezinformările, de multe ori venite chiar din interiorul sistemului, sunt o altă piatră de moară care atârnă greu de gâtul magistraților români.

„În ultimii doi ani cel puțin, am asistat la o avalanșă de lucruri neadevărate. Este aproape stupefiant să vezi că un corp care trebuie să aducă adevărul la suprafață, minte. De foarte multe ori, nu generalizăm, dar avem foarte multe personaje între noi, nu știm cum se poate, cum este posibil , cum s-a ajuns aici, care mint, care nu spun adevărul societății. Nu condamn societatea, nu condamn nici măcar politicul, ei sunt într-o luptă electorală permanentă, eu îi condamn pe cei care trebuie să știe legea, au obligația să vorbească doar după lege și totuși nu fac acest lucru. Cui servește toată această chestiune? În ultimii doi ani, toate lucrurile neplăcute care se întâmplă, sunt generate chiar din interiorul sistemului judiciar”, a afirmat Gabriela Baltag.

Totuși, în ciuda problemelor și a lipsei acute de personal, activitatea desfășurată de Tribunalul Caraș-Severin în anul 2019 a fost una remarcabilă, au apreciat cei trei reprezentanți ai CSM, motiv pentru care au și felicitat întregul colectiv pentru munca și efortul depus pe parcursul anului trecut.

 

 

Karina TINCUL

Distribuie pe:

Stiri similare

2 Comentarii

  1. iulicăfărăfrică

    De mega-supra-finanțarea buzunarelor voastre nimic? Nesimțiților! Acolo găsiți banii ptr infrastructura sistemului judiciar! Hai, la muncă, nu la cerșit!

    Raspunde
  2. Aurel

    La salariile și pensiile pe care le aveți puteți lucra si in mină. Sunt spitale degradate, se moare din cauza lipsei medicamentelor si a igienei necorespunzătoare, sunt copii subnutriți care stau în condiții greu de imaginat, școli fără toalete, cad copiii în latrine. Astea sunt adevăratele probleme ale societății. Ia renunțați la un sfert din veniturile colosale si veți avea sedii că în Dubai intr- un an!

    Raspunde

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei