SUSPANS: Închisoare cu executare pentru Frunzăverde și Ghiorghioni?! Vezi când se dă sentința!

modelmic+editorial

 

După două amânări numai în ultima lună și mai bine de două ore întârziere, Frunzăverde, Ghiorghioni și martorul cheie în dosarul celor doi, Darian Ciobanu, au ajuns astăzi din nou în sala de judecată.

Reamintim că procesul în care este implicat atât Sorin Frunzăverde, cât și Ionesie Ghiorghioni, vizează alegerile prezidențiale din 2014, atunci când cei doi sunt acuzați că ar fi făcut o serie de presiuni politice asupra primarilor cărășeni pentru a întoarce voturile în favoarea lui Klaus Iohannis.

Martorul cheie în dosar este secretarul județului, Darian Ciobanu, cel care ar fi asistat la discuțiile celor doi cu privire la influențele exercitate asupra edililor din județ și ar fi primit diferite sarcini în vederea atingerii acestui obiectiv.

După mai multe termene de judecată, instanța a decis că declarațiile lui Ciobanu nu coincid în totalitate cu cele ale lui Frunzăverde, și tocmai de aceea cei doi sunt audiați astăzi din nou.

 

UPDATE 1:

 

Primul chemat în boxa martorilor a fost secretarul județului pentru o serie de întrebări suplimentare care să lămurească lacunele din dosar.

Prima nelămurire este legată de declarația secretarului Ciobanu cu privire la bugetarea acordată UAT-urilor.

Declarația acestuia în cursul urmăririi penale a fost că în urma dialogului cu Frunzăverde și Ghiorghioni a organizat o acțiune de deplasare la diferite UAT-uri pentru a discuta cu primarii care au migrat la PSD. Solicitarea expresă a vizat numai primarii migratori, nu și pe cei liberali

„Trebuia să intervenim pentru a scoate între cele două tururi un scor bun în localitățile unde avusesem un scor slab”, declară Ciobanu.

La întrebarea „Cât de bine știau primăriile modul în care vor fi alocați banii pentru 2015?”, Ciobanu răspunde:

„Cererile pentru fonduri ale unităților administrativ teritoriale acestea erau soluționate în cadrul CJ de directorul economic și alte 3 persoane cu atribuții în acest sens. Aceste sume de bani se acordau prin proiect de hotărâre al Consiliului Județean, fiind avizate de comisiile de specialitate”, susține Darian Ciobanu.

Astfel, directorul economic Gina Pavel, Sorin Frunzăverde, Ilie Iova și Ionesie Ghiorghioni sunt persoanele din Consiliul Județean care decideau asupra oportunității cererilor venite din teritoriu.

 

UPDATE 2: Frunzăverde vine cu completări la declarațiile sale inițiale

 

Din nou în fața instanței, Sorin Frunzăverde ține să revină cu afirmația că „nu aveam cum să împart bugetul, nu aș fi fost luat în serios din moment ce nu Consiliul Județean făcea alocările pentru 2015. Toate alocările de la CJ din ultimii ani s-au făcut pentru unitățile administrativ teritoriale pentru plata arieratelor”

Președintele Consiliului Județean a ținut să mai adauge și că cea mai mare parte a alocărilor pentru stingerea arieratelor s-a făcut în baza solicitărilor înaintate de unitățile administrativ teritoriale.

„Am încercat să acordăm aceste sume în integralitate, fără să ținem cont de culoarea politică a primarului sau de culoarea majorității din consiliile locale. Cu aceasta închei doar afirmând că nu putem vorbi, atunci când ne referim la sumele alocate primarilor, la proiecte de infrastructură, pentru că sumele au fost extrem de mici, ridicol de mici. Aceste sume foarte mici nu puteau să conducă prin mărimea lor la realizări edilitare deosebite care să aducă voturi acelor primari. Acest tip de finanțări a venit în acești ani direct de la Guvernul României, nu există nicio pârghie pentru presupuse favorizări de către CJ a unei localități sau a alteia”.

 

„Eu și Ionesie Ghiorghioni am acționat exclusiv în temeiul Constituției, al Legii Partidelor Politice și al Statului Aleșilor Locali!”

 

Sorin Frunzăverde și-a încheiat declarația cu această frază, adăugând că discuția tripartită dintre el, Ghiorghioni și Ciobanu, a fost o discuție eminamente politică, desfășurată în timpul campaniei electorale.

 

UPDATE 3: Muncă în folosul comunității?!

 

La finalul audierii celor doi, Frunzăverde și Ghiorghioni au fost întrebați de judecător dacă pot presta muncă fizică înainte de deliberare în acest proces. Răspunsurile erau cele așteptate, probabil.

Apărătorul lui Ghiorgioni nu a ezitat în privința disponibilității clientului său de a presta muncă în folosul comunității. De cealaltă parte însă, Frunzăverde susține că boala de care suferă nu îi permite să execute astfel de activități solicitate din punct de vedere fizic.

 

Închisoare cu executare pentru Frunzăverde și Ghiorghioni! Asta cere procurorul!

 

Termenul de astăzi este practic ultimul din acest dosar, cel decisiv, de altfel. Procurorul de caz cere și de această dată închisoare cu executare pentru Frunzăverde și Ghiorghioni, precum și muncă în folosul comunității. Apărătorii celor doi cer însă achitarea fără pedepse privative de libertate, pe motivul că reaudierea de astăzi a martorului Ciobanu clarifică aspecte importante legate de modul în care se distribuiau aceste sume, care nu au fost acordate discreționar, înțelegând că discuția înregistrată ambiental nu a fost decât una eminamente politică.

Decizia este a instanței însă, judecătorul urmând să delibereze în cursul zilei de astăzi sau cel târziu luni.

 

Sergiu TABAN

 

Stiri similare

6 Comentarii

 1. BAZINGA

  Vai de capul lor,daca au ajuns la mana unui cioban cu u IQ indoielnic si realmente….depasit de situatie si de scaunul pe care-inca-il ocupa!Doamne,acesti oameni conduc,sau au condus,judetul!Trist,atat de trist…

  Raspunde
 2. VADRARIU P.

  SE STIE CUM AU FOST INREGISTRATI CEI TREI? SAU POATE CHIAR CIOBANU A FOST INCARCAT DE MICROFOANE? IQ LUI INTRACOLO NE DUCE CU GANDUL

  Raspunde
  1. Popovici

   Are importanta cum au fost inregistrati ? Important este daca sunt vinovati si daca inregistrarile sunt legale , desi personal as fi deacord ca in momentul in care ocupi o functie publica sa poti fi interceptat de DNA si fara mabdat.

   Raspunde
 3. Hristov

  1.Felicitari ciobanu pt coloana, 2. Cine dracu i a mai inregistrat luni dupa alegeri ca ciobanu nu mai apare….3. Ori e consiliat bine ori chiar baiatul asta nu e prost 4. de ce nu l a intrebat nimeni pe ghoirghioni cum se impartea bugetul, raspunsul devastator 10 % se stie!

  Raspunde
 4. Bcv

  Cred cu tărie că de ceva vreme aproape orice judecător nu mai face dreptate ci doar dă o sentință,adevărul îl știu doar cei implicați,întrebarea e,cine ordonă respectiva sentință!Cu prețuire Sergiu pentru poziția echidistantă în comparație cu alți ,,oameni” din așa zisă presă cărășană!

  Raspunde

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei