Tabăra de la Râul Alb, contaminată! Zona a fost luată cu asalt de pompieri din 9 județe!

modelmic

Tabăra școlară de la Râul Alb, situată în apropiere de stațiunea Secu din Caraș-Severin, găzduiește în aceste zile o tabără de instrucție pentru pompierii militari, organizată de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă. În așteptarea verii, când tabăra va fi, din nou, invadată de copii, zona a fost practic luată cu asalt de aproape 70 de pompieri din 9 județe veniți să se pregătească în domeniul chimic, biologic, radiologic și nuclear.

Deschiderea oficială a taberei a avut loc în această dimineață, în prezența prefectului Matei Lupu, președintele Comitetului Județean pentru Situații de Urgență al județului Caraș-Severin și a inspectorului șef Cristinel Coneru.

Nu este primul exercițiu pe care îl face ISU în județul nostru, dar pentru prima dată de când sunt eu prefect are loc o acțiune privind protecția CBRN, adică cu problemele mai deosebite care se pot întâmpla. Eu mă bucur că are loc în Caraș-Severin pentru că avem posibilitatea să pregătim foarte bine oamenii din județ. La o acțiune adevărată sigur o să intervină toate județele din zonă. Noi sperăm să nu ajungem la o asemenea acțiune reală”, a declarat cu acest prilej prefectul Matei Lupu, care a subliniat că din câte știe în județul Caraș-Severin o posibilă astfel de contaminare s-ar putea ivi de la fostele mine de uraniu, dar dă asigurări că acestea sunt sub control din punct de vedere al mediului.

 

 

La tabăra de la Râul Alb participă 70 de pompieri militari specializați în domeniu din cadrul inspectoratelor județene pentru situații de urgență Alba, Arad, Bihor, Caraș-Severin, Hunedoara, Mehedinți, Mureș, Timiș și Vâlcea, sub comanda colonelului Valentin Coman, din cadrul Centrului Operațional Național al IGSU.

Pe timpul taberei de instrucție, participanții vor desfășura activități specifice domeniului CBRN, grupate pe ateliere de lucru: cercetare chimică, prelevare probe, decontaminare personal, căutare surse radioactive, salvare din mediul contaminat.

Va fi un scenariu bazat pe persoane care sunt intoxicate cu substanțe necunoscute, din primele informații. Echipele vor interveni la fața locului, vor trebuie să facă o constatare și o identificare a substanței, concomitent cu evacuarea persoanelor.

Acest gen de evenimente se pot întâmpla în orice situație. Vorbim de combinate care dețin sau prelucrează substanțe toxice, pot apărea deversări sau emisii în atmosferă ce pot avea ca efect și contaminarea populației. Atunci echipele vor acționa la fața locului, cu evacuarea și decontaminarea populației. Pentru asta ne pregătim de fapt, pentru contaminare în masă”, a explicat colonelul Valentin Coman.

 

 

Conform acestuia, în prezent România nu dispune de un poligon de pregătire pentru chimic, bacteriologic, radiologic și nuclear, dar în ceea ce privește echipamentele din dotare acestea sunt undeva peste media statelor europene. Tabăra de pregătire din Banat a fost precedată de una derulată în zona Moldova și va fi urmată de o alta ce va avea loc în iunie în Ardeal.

Încercăm să facem aceste exerciții în zone cât mai izolate pentru a nu crea panică în rândul populației. E bine ca lumea să știe că existăm, dar să nu aibă nevoie de noi”, a mai precizat colonelul Coman.

Activitatea de la Râul Alb se va încheia cu un exercițiu în care vor fi implicate toate forțele și mijloacele participante, având ca obiectiv pregătirea personalului specializat în scopul creșterii capacității de răspuns în cazul unor evenimente de natură CBRN.

Tabăra de instrucție este organizată de IGSU în colaborare cu Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență Semenic al județului Caraș-Severin și cu sprijinul Direcției pentru Tineret și Sport Caraș-Severin.

 

Karina TINCUL

Stiri similare

1 Comentariu

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei