Tăierea pensiilor speciale – o falsă problemă, reaprinsă politic

1

Pensiile speciale, o problemă ce apare periodic în spațiul public este și la ora actuală nesoluționată. Un procent important de voturi a fost obținut de actualul partid de guvernământ prin anunțarea cu surle și trâmbițe a tăierii acestora în 24 de ore de la accederea la guvernare. Au trecut de atunci aproape 6 luni și nu s-a întâmplat nimic. Probabil nici nu se va întâmpla, pentru că majoritatea acestor pensii „speciale“ sunt de fapt pensii de servici.

Am solicitat un punct de vedere pe acest subiect purtătorului de cuvânt al Tribunalului Caraș-Severin judecător Daniela Deteșan, care a explicat pentru cititorii Reper24:

„Este un subiect fals; este un subiect demn de luptele politice. De ce este un subiect fals? Pentru că pensiile judecătorilor și ale personalului auxiliar, nu sunt pensii speciale, sunt pensii de serviciu, prevăzute în legea de organizare judecătorească și în legea privind statutul judecătorului și procurorului. Noi, indiferent de ce activități am avea înainte de perioada în care am desfășurat activitatea judiciară, oricâți ani de muncă am avea înainte sau după, aceia nu se iau în calcul ci doar vechimea în magistratură. Sunt pensii de serviciu, după o viață de muncă, cu drepturile dar și cu obligațiile din această viață și cu incompatibilitățile din această viață. Noi sperăm ca acest subiect, care încă odată, repet, este unul fals, nu va mai fi reluat“.

94143857_892706644544969_4865545098454106112_n

„Curtea Constituțională a hotărât în nenumărate decizii și în 2003 și în 2010 că este neconstituțională o astfel de decizie de tăiere a pensiilor judecătorilor, procurorilor și a personalului auxiliar. Dacă peste deciziile Curții Constituționale se va relua dezbaterea acestui subiect, nu ține de noi ci mai degrabă de luptele politice“.

Referitor la informațiile apărute în spațiul public privind o impozitare suplimentară a acestor pensii, judecătorul Daniela Deteșan a declarat: „Pe principiul nediscriminării, dacă toate veniturile se impozitează suplimentar, da, ar putea fi o măsură legală și o spun ca o părere proprie, în măsura în care o astfel de lege ar fi corectă și toate principiile constituționale ar fi respectate. În cazul în care o astfel de lege ar fi dată doar pentru anumite categorii sociale, nu ar fi una legală. Depinde de cum ar arăta o astfel de formă a legii. Nu au fost trimise la instanțe proiecte de astfel de legi. Discuția este pur politică“ – a mai afirmat purtătorul de cuvânt al Tribunalului Caraș-Severin Daniela Deteșan.

Sursă foto: Playtech.ro

 

Dan AGACHE

Stiri similare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei