Tăieri ilegale la O.S. Băile Herculane! Pagube fără precedent la nivelul Direcției Silvice Caraș-Severin

modelmic

Tăieri ilegale în parchetele de exploatare de pe raza Ocolului Silvic Băile Herculane care s-ar fi soldat cu pagube fără precedent la nivelul Direcției Silvice din Caraș-Severin, precum și abuzuri ale unor angajați ai ocolului silvic. Acestea sunt concluziile unor controale derulate luna aceasta de reprezentanții DS Caraș-Severin. Rezultatele controalelor au fost făcute publice chiar de către directorul instituției, Ioan Olariu, care atrage atenția că nu tolerează derapajele din actul administrativ derulat de ocoalele silvice și că vor exista sancțiuni drastice.

Periodic și sistematic Direcția Silvică Caraș-Severin, prin personalul angajat în centrala direcției, desfășoară activități de verificare a calității actului administrativ derulat de ocoalele silvice din subordine.

În urma controlului de fond efectuat de către delegații Direcției Silvice Caraș-Severin, în perioada 10.02-18.06.2020, la Ocolul Silvic Băile Herculane, s-a demonstrat faptul că actul de administrare a înregistrat deficiențe majore, exemplu stând faptele ilegale identificate în parchetele de exploatare contractate de operatori economici ca masă lemnoasă pe picior, în parchetele exploatate de către prestatori servicii sau în cantoanele gestionate de personalul silvic, precum și abuzurile unor angajați ai ocolului silvic, dimensiunea pagubelor fiind fără precedent la nivelul Direcției Silvice Caraș-Severin”, explică Ioan Olariu.

Care au fost pagubele constatate în urma controalelor?

 • Cioate provenite din tăieri ilegale, nejustificate de pădurari, totalizând 6136 buc cu un volum de 1882 mc, paguba fiind evaluată la 462.918 lei;
 • Cioate provenite din tăieri ilegale, justificate de pădurari prin trei procese verbale de infracțiune și șase procese verbale de contravenție, totalizând 597 buc., cu un volum de 308 mc, paguba fiind evaluată la 155.989 lei;
 • În 3 parchete exploatate de operatori economici s-au constatat un număr 202 cioate, cu un volum de 548 mc, paguba fiind evaluată la 247.259 lei, pentru care există suspiciuni de folosire ilegală a unui dispozitiv special de marcat sau unui dispozitiv artizanal;
 • S-au mai constatat pagube din declasarea materialului lemnos, facturi fictive și servicii neefectuate în sumă de 81.183 lei;

Conform comunicatului transmis de Direcția Silvică din Caraș-Severin, printre măsurile aplicate până în acest moment, se numără: o plângere penală pentru folosirea ilegală a unui dispozitiv special de marcat de către un salariat al ocolului silvic; șapte sesizări la parchet pentru pagube constatate în cantoanele silvice urmare a controalelor de fond; trei propuneri de retragere a atestatelor de exploatare pentru operatori economici; desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă pentru un tehnician silvic și doi pădurari; retrogradarea din funcție a unui tehnician șef district; sancționarea disciplinară prin diminuarea salariului cu 10% pe o perioadă de 1-3 luni la un tehn. șef district și 2 pădurari.

Alte măsuri, în curs de aplicare, includ: sesizarea organelor de cercetare penală împotriva unor salariați ai O.S. Băile Herculane și a unor societăți comerciale care au adus prejudicii O.S. Băile Herculane; sesizarea organelor de cercetare penală pentru utilizarea unui dispozitiv de marcat neidentificat / artizanal; desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă pentru o serie de angajați; sancționarea disciplinară prin diminuarea salariului cu 10% pe o perioadă de 1-3 luni pentru 15 angajați.

Direcția Silvică își asumă în continuare rolul de administrator responsabil și transparent și nu va tolera activități ilegale, desfășurând permanent acțiuni de identificare a acestora la toate ocoalele silvice, chiar în aceste zile desfășurându-se verificări la Ocolul Silvic Mehadia”, mai precizează Ioan Olariu.

Verificări similare au avut loc luna trecută și la Ocolul Silvic Berzasca, unde au fost constatate tăieri ilegale în valoare de peste 100.000 de lei.

Citește și Pădurari dați afară și tăieri din salarii, la Ocolul Silvic Berzasca! Măsuri drastice, luate de Direcția Silvică!

 

Karina TINCUL

Stiri similare

1 Comentariu

 1. imoGen

  Tigan Teodor (director Romsilva) declara altceva.

  Mai jos e fragmentul dintr-un interviu:

  “Întrebat cum comentează respectivele semnale de alarmă trase de ONG-uri referitoare la exploatările forestiere din România, la tăieri ilegale, la furturi de material lemnos, în detrimentul pădurilor româneşti, Țigan a răspuns:

  „Vreau să precizez ceva ce e recunoscut de multă lume în domeniu, dar nimeni nu vrea să spună: 90% din aceste organizaţii sunt anti-româneşti! Adică sunt plătite cu bani din afară pentru a pune frâne dezvoltării economiei româneşti! De ce să exploatăm pădurile României? De ce să nu lăsăm lemnul să putrezească în păduri? România are păduri foarte bune din punct de vedere calitativ, duse la un ciclu de producţie la 120-140 de ani, cu lemn excepţional, ceea ce face o concurenţă enormă”.

  Și dă ca exemple țări cărora le facem concurență „enormă” precum „Austria, Germania, Franţa…”

  Întrebat dacă nu ar fi mai rentabil, pentru Austria de pildă, să exploateze lemnul de la noi şi să îşi păstreze pădurile, Țigan dă un răspuns și mai și:

  „Nu! Fiindcă ei au milioane de metri cubi de lemn provenit din doborâturi, furtuni etc. Şi nu au ce face cu asemenea cantităţi.

  Şi atunci plătesc organizaţii care să îi facă României anti-reclamă, cum că lemnul ar proveni exclusiv din tăieri ilegale.

  În România se taie conform amenajamentelor silvice. Datorită acestei exploatări avem păduri valoroase. Atât din punctul de vedere al calităţii lemnului, dar şi a biodiversităţii. Apoi, pe lângă că ne trimit lemn de calitate proastă, fiind provenit din doborâturi, mai importăm şi boli şi dăunători ai lemnului.””

  Pe scurt: defrișările ilegale sunt povești / invenții. Ele nu există.

  Raspunde

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei